Чемпіонат Закарпаття. Після «абракадабри» в аматорському кубку України амбіції «Петрова» зазнали кра

Євген Свищо 13.09.2013 18:25 СПОРТ

У неділю 8 вересня відбулись матчі 12 туру чемпіонату Закарпаття серед команд вищої ліги. Слід відзначити, що на волосині від зняття з розіграшу знаходяться воловецькі «Карпати». Більше того, починаючи з 11 туру ФФЗ припинила зараховувати технічні очки за матчі з неучастю волівчан. В майбутньому можлива відміна всіх попередніх результатів матчів за участю цієї команди. Дехто з цього виграє, а інші зазнають втрат.

8 вересня всі матчі завершились прогнозовано. Добре зіграли господарі – здобули три перемоги і ще раз програли із середньою загальною результативністю – 13 голів (3.25 за гру проти 3.09, що є середнім показником всіх поєдинків чемпіонату). Загалом результативність в першості трохи впала – якщо в перших шести турах команди в середньому забивали 3.23 м'ячі за гру, то в 7-12 турах – 2.93.  

У центральному матчі лідер «Метеор» приймав значно підсилене «Петрово». До минулої неділі «петрівці» на чужих полях набрали 4 очки з 15 можливих. Найгірші їх виїзні матчі припадають на квітень та червень, коли вони в 2 турі програли клубу імені «Ференца Медвідя» з Нового Давидкова – 1:5 і в 7 турі – виноградівському «Севлюшу» – 0:6. Найкращі поєдинки другої команди Виноградівщини були порівняно нещодавно, коли, після суттєвого підсилення складу, в 9 турі була здобута звитяга над «Оболонню» з Хуста – 2:0 та в 10 турі розіграна бойова мирова в Довгому з місцевою «Боржавою» – 1:1.

Набагато кращими є домашні звершення «Метеора», який здобув 5 перемог із 5 можливих при загальній різниці – 15:3. Відносно найгіршим матчем на своєму стадіоні провідної команди Мукачівщини була домашня гра 2 туру з «Севлюшем», яких на виїзді «зірок з неба не ловить». Тоді підопічні Івана Ковача вирішили долю трьох балів тільки на останніх хвилинах – 1:0. А найефектнішими були нещодавні звитяги «космічних», коли вони в 8 турі нокаутували «Боржаву» – 4:0 і в 10 турі здобули вольову перемогу над «Ференца Медвідя» – 3:2. З огляду на такі попередні успіхи команд, господарям було як ніколи важко налаштовуватись на суперника – ніби й аутсайдер, але з добротними виконавцями.

«Ахілесовою п’ятою» «Петрова» є їхня незіграність. Цей недолік у минулі роки переслідував їх недільних суперників. Однак, у цьому році склад «Метеора» трохи стабілізувався і суттєво підсилився, що й позначилось на коефіцієнті корисної дії команди з підніжжя знаменитої РЛС.  

«Реактивні» створили першу небезпеку біля воріт суперника вже на 4 хвилині, коли простріл з лівого флангу захисника Василя Горського ударом з льоту в правий нижній кут замкнув півзахисник Роберт Гегедош. Коли екс-воротар «Берегвідейка» Андрій Крашевський не міг нічого зробити, ситуацію врятував захисник Олег Кушла, який опинився майже на лінії воріт і від його ніг м'яч зрикошетив за межі поля.

На Р. Гегедоша фани «Метеора» покладають чималі надії, які він поки не може виправдати. Нагадаю, що минулий рік він разом із Юрієм Чонкою провів у дублі харківського «Металіста». Що стосується В. Горського, який минулоріч став чемпіоном Закарпаття у складі «Мукачева» і в першому колі цього сезону був кращим захисником «Севлюша», то він і в цій грі був одним із найкращих, як під час захисних дій, так і після підключень в атаку. Такий собі «мукачівський Олег Лужний або Даріо Срна». Та на противагу румуну, Василь рідше вдається до грубощів, а від відомого «динамівця» відрізняється тим що частенько забиває голи. Саме він на 7-й хвилині відкрив рахунок, коли А. Крашевський необачно залишив ворота. В. Горський ударом метрів з 30-ти скористався з цього, перекинув через нього шкіряного в правий верхній кут – 1:0.

Далі контроль над центром поля на десять хвилин взяли гості, які створили кілька гострих атак. Найкращу з них підступним ударом завершив Андрій Ніконович, та м'яч після цього пролетів повз праву стійку воріт Євгена Сослюка.

Середина тайму пройшла за домінування «Метеора». На 23-й хвилині господарі заробили право на штрафний удар метрів з 20-ти. Штатний стандартист команди Сергій Лендєл влучив у правий нижній кут, де й перебував воротар. Та шкіряний підступно застрибав перед А. Крашевським і, оминувши його рукавички, влетів у сітку – 2:0.  

Не встигли гості відійти від другого голу, як порушили правила у власному майданчику, за що отримали пенальті у свої ворота. С. Лендєл влучив у ліву стійку, від якої м'яч зрикошетив у сітку і оформив дубль. Воротар хоч і вгадав напрямок польоту сфери, та дотягнутись до неї не зміг – 3:0. Далі чергову нагоду забити гол втратив Р. Гегедош, якого партнери на 33-й хвилині вивели віч-на-віч з воротарем. Та постріл Роберта прийшовся у голкіпера. На добивання першим встиг реактивний С. Лендєл, який пробив безнадійно для А. Крашевського. Та, на щастя для підопічних Олександра Розмана, м'яч «поцілував стійку» і вилетів у поле.

Небезпечними були навіси з кутових Василя Варги. Одну з таких верхових передач, ударом ногою замкнув Олексій Омельченко, який в минулому році був лідером атак «Метеора» і перед 12 туром повернувся в команду. На щастя для А. Крашевського м'яч після удару Олексія пролетів трохи вище поперечини.  

На 38-й хвилині «реактивні» провели стрімку атаку лівим флангом. Ігор Лінченко зробив простріл на лінію штрафного майданчика, який ударом в правий кут замкнув Василь Горський. А. Крашевський в ефектному стрибку забрав шкіряного до рук. Далі суперник провів дві швидкі контратаки у відповідь, які потужними пострілами завершували Юрій Куриляк та Владислав Мазур. Однак, після удару Юрія м'яч пролетів над поперечиною, а в другому моменті на висоті був воротар Є. Сослюк.

Завершення першого тайму було за «Метеором». Ще один чемпіон Закарпаття 2012 року у складі «Мукачева» захисник Є. Стецьо, який перше коло провів у складі «Середнього», небезпечно пробив і змусив воротаря тільки поглядом   супроводжувати політ м'яча. На щастя для А. Крашевського, шкіряна куля оминула його ворота.

Дебют другої половини гри був знову за «Метеором», наслідком чого стали ще два голи. Після чергового навісу з кутового Василя Варги мяч, зрикошетивши від кількох гравців, потрапив до центрфорварда О. Омельченка і той вколотив його в сітку – 4:0. Далі на завершенні атаки опинився С. Лендєл, якого вивели віч-на віч з воротарем. Однак, один із захисників встиг наздогнати його і змусив прийняти альтернативне рішення. Сергій побачив Андрія Сірого, який мчав паралельним курсом і викотив тому мяч на ногу. Нападнику, який вперше в цьому сезоні не вийшов в основному складі своєї команди, залишалось ударом із двох метрів вколотити шкіряну кулю в порожній кут – 5:0.

Тільки після того, як суперник нагадав «Петрову» відомий російський хіт про «страшний біль від 5:0», гості створили свій найгостріший момент біля чужих воріт. На 62-й хвилині Ю. Куриляк небезпечно пробив зі штрафного і змусив Є. Сослюка відбити м'яч просто від себе. На добивання партнери Юрія не встигли і захисники «Метеора» в пожежному порядку вибили мяч подалі від своєї брами.  

Господарі також прагнули перевершити рекордну перемогу, здобуту в 6 турі над «Петровом» – 5:0. Найближчими до здійснення цієї мети вони були на останніх хвилинах, коли О. Омельченко гострим пасом відрізав весь захист суперника. Та А. Сірий, у якого була можливість вийти віч-на-віч із воротарем вчасно не стартував, чого не скажеш про А. Крашевського. Воротар випередив нападника і забрав шкіряну кулю в руки підсумувавши третю поразку своєї команди з різницею в 5 і більше голів і третю перемогу «Метеора» з аналогічним гандикапом. Цією звитягою «пістрялівці» перервали чотириматчеву безпрограшну серію «Петрова», яка розпочалась ще 9 червня сенсаційною домашньою нічиєю з «Середнім» – 0:0.

Значно важче дались три переможні пункти головному конкуренту «реактивних» «Поляні». «Пивовари» до цього на рідному стадіоні здобули тільки третину очок – 5 з 15 можливих. Єдина перемога була в далекому 2 турі над «ні мертвими – ні живими» «Карпатами» – 3:0. Найкращим домашнім матчем «Оболоні» була бойова нічия в 7 турі з «Боржавою» – 0:0, а найгіршим – згадана вище поразка від «Петрова».

Краще за «Поляну» на чужих полях у цьому році грає тільки «Метеор». «Полянці» вибороли на виїзді 10 очок із 15 можливих при загальній різниці голів – 14:4. Найефектнішими були їх звитяги над «Боржавою» – 2:1 та «Петровом» – 6:0, які стались у 4 та 6 турах відповідно. Найгірший виїзний матч стався зовсім нещодавно, коли в 10 турі «Поляна» безнадійно поступилась «Севлюшу» – 0:2.

Зважаючи на здобутки команд недільний поєдинок обіцяв бути одним із найрівніших у турі. Так і сталось. Гості, хоч і мали тотальну перевагу в контролі над м'ячем, та довго не могли забити дебютний гол. Після того, як їм все ж вдалось відзначитись, м'ячі посипались як «з рогу достатку». У підсумку п'ята перемога в сезоні з різницею в 3 і більше голів дісталась команді зі Свалявщини – 3:0. Цією невдачею «пивовари» довели власну безвиграшну домашню серію, яка розпочалась ще 12 травня,   до 5 матчів поспіль.

Ще важче було третьому фавориту змагань – клубу імені «Ференца Медвідя», який приймав «Бужору». «Іршавці» в цьому році на виїзді грають дуже важко – здобули 4 пункти з 15 можливих. Найкраще на чужому полі вони зіграли в 4 турі, коли розгромили «Петрово» – 3:0, а найгірше – в 9 турі, коли були розтрощені «Середнім» – 0:4.

«Новодавидківці» вдома здобули 12 балів з 15 можливих. Найкраще вони зіграли в 6 турі, коли декласували «Севлюш» – 3:1, а найгірше в 1 турі, коли їх розтрощив «Метеор» – 5:1. З огляду попередні здобутки, гості мали досить примарні шанси на перемогу. Та все ж «іршавці» дали бій місцевим зіркам і змогли першими забити гол. Господарі швидко відігрались, однак далі цього справа довго не йшла. Тільки під завісу поєдинку «новодавидківці» забили ще двічі і перемогти – 3:1. Цією невдачею «Бужора» довела свою безвиграшну серію до 6 матчів поспіль.  

Найпрогнозованіше проходила гра в Середньому. «Середнянці» в цьому році вдома ще не програвали. Вони здобули в 5 турі рекордну, для вищої ліги цього сезону, перемогу над «Оболонню» – 7:0 та провели кращу гру в 9 турі, коли здолали «Бужору» – 4:0. Найгіршим матчем «Середнього» є домашня бойова нічия в 7 турі з «Ференца Медвідя» – 0:0.

«Севлюш» на виїзді переважно програвав. Кращим матчем на чужому полі була згадана вище перемога над «Оболонню», а найгіршим – поразка в 1 турі від «Поляни» – 0:3. З огляду на такі попередні здобутки не було дивним те, що місцева команда домінувала над сусідом по таблиці майже протягом усього матчу і заслужено перемогла – 2:0.

У поточній таблиці відбулась єдина зміна «Середнє» впевнено обійшло «Севлюш» і вперше з 19 травня повернулось до чільної четвірки. «Середнянці» найменше за всіх пропустили голів – 7 (проти 10 у «Поляни» та «Метеора». Лідирує «Метеор», у якого найкращі показники забитих і різниці мячів – 42:10 (проти 32:10 у «Поляни»). Найгірші показники пропущених та різниці голів у «Петрова» – 6:31 (проти 5:25 у «Оболоні»).

Матчі 13 туру пройдуть у неділю 15 вересня. Центральним і найнепередбачуванішим обіцяє стати протистояння «Середнє» – «Метеор». Можливості команд оцінюються як 45 на 55 % на користь гостей. Приблизно такі ж можливості на успіх і в парі «Бужора» – «Петрово». Однак тут трохи більшими вони є в господарів. Все більш ніж передбачувано в поєдинках «Поляна» – «Боржава» та «Севлюш» – «Оболонь». Тут можливі навіть розгроми гостей. Та як воно станеться насправді довідаємось у неділю починаючи з 15.00.

12 тур
8 вересня, неділя:
«Метеор» – «Петрово» – 5:0, «Середнє» – «Севлюш» – 2:0, «Ференца Медвідя» – «Бужора» – 2:1, Оболонь» – «Поляна» – 0:3.

13 тур
15 вересня, неділя:
«Середнє» – «Метеор», «Поляна» – «Боржава», «Бужора» – «Петрово», «Севлюш» – «Оболонь».

ТС: «Метеор» – 34, «Поляна» – 27, «Ференца Медвідя» – 23, «Середнє» – 20, «Севлюш» – 17, «Боржава»   – 12, «Бужора» – 10, «Петрово» – 9, «Оболонь» – 6, «Карпати» – 3.              
                                                                                             

Євген Свищо

ТЕГИ : чемпіонат закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат