Міністр освіти Новосад: На Закарпатті в школах не викладатимуть мовами нацменшин

14.12.2019 00:00 СОЦІО

Закарпаття відвідала міністр освіти і науки України Ганна Новосад. Серед тем, які піднімалися на зустрічах з освітянами краю, владою та представниками нацменшин, були такі, які стосувалися реформ в освіті в Україні, зокрема створення Нової української школи, введення контрактної системи з директорами, покращення умов навчання та викладання тощо.

Піднімалося питання будівництва шкільних туалетів у приміщеннях. Вже до наступного 1 вересня буде ліквідовано 102 шкільні туалети, які є надворі, і замість них побудують теплі туалети в приміщеннях. Виділяються також кошти на реконструкцію харчоблоків.

Але все-таки головним завданням візиту міністра було знайти спільну мову з угорською нацменшиною. Угорці вкрай обурені тим, що новий Закон «Про освіту» передбачає перехід на навчання в школах з рідної мови на українську. Новосад зустрілася з керівниками угорських організацій. На цій зустрічі були і дипломати від Угорщини в Україні та України в Угорщині.

Міністр освіти і науки України підтвердила, що вже з 2023 року у школах нацменшин перейдуть на вивчення предметів виключно українською мовою. Таким чином зникне саме поняття школа нацменшин, бо освіту у всіх школах вже здобуватимуть виключно українською, а не рідною мовою. На все, що може піти влада України, так це дослухатися до зауважень Венеціанської комісії щодо продовження підготовчого (перехідного) періоду. Українську мову впроваджуватимуть поступово, і влада готова вислухати пропозиції угорської нацменшини щодо цього процесу українізації шкіл нацменшин.

У свою чергу угорці запропонували свої напрацювання в освітній сфері і зауважили, що Україна таки не дослухається до порад міжнародних інституцій щодо захисту прав нацменшин.

Якщо підсумувати цей візит Новосад, то хорошого мало. Можна не сумніватися, що влада Угорщини і надалі блокуватиме поступ України в євроатлантичні структури, бо Україна так і не дотримується міжнародного права у захисті інтересів національних меншин.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат