Поможіть зберегти замок Телекі в Довгому

Федір Шандор, Словаччина 18.04.2017 17:26 СОЦІО

Про це закликає закарпатців колишній довжанин зі Словаччини.


Федір Шандор (батько знаного закарпатського туризмознавця, професора УжНУ Федора Шандора), напевно, відомий закарпатцям насамперед своєю книжкою у співавторстві з відомим краєзнавцем Василем Пагирею «Довге: село повстанців-куруців», друге видання якої побачило світ торік.

Нині пан Федір, котрий народився в селі Довгому на Іршавщині, мешкає у Словаччині. Днями він звернувся до редакції з листом, у якому хоче привернути увагу до проблеми збереження пам’ятки архітектури на його малій батьківщині. Далі — пряма мова.

«У центрі чудового закарпатського села Довгого задумано виглядає кам’яна свідкиня давнини. Серед зелених гір у центрі села, оспіваного в піснях, стоїть фортеця-замок роду Телекі — одна з найкращих за архітектурою в цілому районі, області, а може, і в Європі.

Спорудження спершу дерев’яної фортеці, оточеної земляним валом та ровом, розпочав далекого 1417 року угорський дворянин Янош Долгаї. Будова неодноразово доповнювалася, перероблялася, укріплювалася. І тільки 1712 року граф Телекі починає ставити кам’яну основу фортеці. Обличчя палацу-замку розширюється, доповнюється оборонною стіною та бійницями, а 1798 року фортеця фактично набуває сучасного вигляду. Така коротка історія історичної гордості й цінності села.

Що відбувалося зі спорудою за 300 років, дуже мало описано в історії Довгого. Війни, повстання селян під керівництвом Дьордя Дожі, Томаша Есе, куруців... Підпали, руйнування… Та понад 600 років стоїть твердо кам’яна будівля в центрі села, пригадує прожиті віки, життя і боротьбу поколінь довжан, що залишили по собі минулості згадку, добру чи злу.

І я, уродженець і колишній мешканець села, по роках дивлячись на кам’яну споруду замку-фортеці, з болем у серці прошу Бога зберегти пам’ятку сивої давнини на спомин нашим внукам, правнукам, усім людям, які мають щіпку доброго, теплого в серці.

Нині замок старіє на очах, розпадається і докладає до цього руку, хоч як це не прикро, ще й теперішнє керівництво села, забуваючи, що без минулого не може бути майбутнього, що цивілізовані країни світу бережуть свою історію, культуру, гордяться нею....

Звертаюся до всіх, хто знає, пам’ятає замок Телекі в Довгому: поможіть зберегти його, будьте гордими за своє минуле».


Федір Шандор, Словаччина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат