Тонна ківі і 40 тисяч саджанців...

29.01.2016 22:04 СОЦІО

Про урожайний рік закарпатського селекціонера Генріха Стратона, котрий уже чверть століття займається вирощуванням українського морозостійкого фрукта.

Закарпатський селекціонер Генріх Стратон уже майже чверть століття займається улюбленою екзотичною справою — вирощуванням першого українського сорту ківі. Цього року ужгородський біолог зібрав понад тонну цінних плодів та виростив близько 40 тисяч саджанців місцевого ківі. Про це та про інші новинки ківі-виробництва пана Генріха розпитував наш кореспондент.

Ківі — на каштанах...

25 років тому Генріх Стратон із батьком-біологом розпочинали виведення українського ківі на кілька квадратних метрах прямо під своєю багатоповерхівкою на одній із ужгородських вулиць. Сьогодні закарпатське ківі Стратона займає значні площі й має в Ужгороді кілька локацій. Найчастіше пана Генріха можна застати в господарстві на промовистій вулиці Квітів. Туди й вирушаємо.

Одну з площ для вирощування закарпатського ківі видно здалека — на маленькому будиночку, де в основному вдень разом зі своїми помічниками працює Генріх Стратон, майорить закарпатський прапор. А ще перед будинком — височезний каштан, просто на вершині якого ростуть ківі. Їх селекціонер залишив птахам на годівлю, бо дістатися цих плодів можна хіба що з допомогою спецтехніки.

Кілька маленьких непримітних приміщень «ківі-фазенди» Стратона буквально обвиті в’юнкими кущами ківі. Ці рослини тут на кожному квадратному метрі. Частину обійстя займають теплиці, в яких дозрівають саджанці. Одну з таких теплиць Генріх встановив якраз перед нашим візитом.

Шахраї та плагіатори ужгородського сорту ківі є і в Росії

— Цей рік був вдалим для мене, — зізнається селекціонер. — По-перше, вдалося виграти апеляційний суд щодо заборони одній із місцевих фірм використовувати у своїй діяльності наш бренд «Ківі Карпат Стратона». Справа тяглася близько 4 років. Увесь цей час місцеві шахраї просто паразитували на моєму бренді й надсилали під його маркою людям бозна-що, а то й узагалі обманювали...

Хоча по Україні є чимало послідовників цих же шахраїв. До прикладу, нещодавно натрапив у Інтернеті на одну фірму з Івано-Франківщини, яка під виглядом крутого сорту ківі продає саджанці, вирощені без будь-якої селекції з заморських ківі, які тут точно не приживуться і не дадуть урожай. А урожай у цій справі треба чекати інколи і чотири-п’ять років. За цей час ці спритники встигнуть надурити чимало люду, перш ніж закрити таку «лавку». Цікаво, що знайшов плагіаторів моєї продукції і в Росії. Там є доволі потужна фірма, що привласнила собі марку і торгує ківі сорту Валентайн, який вивів я ...

Ужгородські саджанці ківі замовляють навіть зі США

По-друге, — веде далі пан Генріх, — цьогоріч вдалося виростити рекордну кількість саджанців, які власне і є основним джерелом прибутку в цій справі. Мова йде про близько 40 тисяч рослин. Такою кількістю саджанців можна засадити 40 гектарів площі, а це, повірте, вже повноцінна плантація... Хоча, як зізнається селекціонер, держава не те що не стимулює, але подекуди й гальмує це екзотичне виробництво, яке заслужено є однією з візиток Закарпаття. Так, до прикладу, Стратону довелося судитися з місцевим обленерго за те, аби просто в законний спосіб провести до однієї з плантацій електроенергію...

Попри це Генріх Стратон каже, що його саджанці приживаються майже по всій Україні. Замовляли їх і в сусідніх Словаччині та Угорщині, і з Молдови, Узбекистану, Вірменії та навіть зі США. До Нового року ціна на один саджанець сягає 150 гривень.

Третій успіх ужгородського селекціонера — завершення реєстрації та патентування першого сорту ківі в Україні, які тривали кілька років.

Що ж до власне плодів ківі, то за сезон, як і в останні роки, пан Генріх зібрав їх понад тонну. З них 300 кілограмів відібрав, упакував у фірмові контейнери з оригінальним логотипом і продавав у одному з супермаркетів Ужгорода за символічною ціною 23 гривні за кілограм. До речі, один зі співзасновників товариства «Ківі Карпат Стратона» прогнозував, що ківі повністю вдасться продати за тиждень, їх же розкупили за... 2,5 години!

Ківі-горілка, від якої голова не болить...

Решту фруктів Стратон пускає на переробку. Таким чином виготовляє смачні соки, джеми та сиропи з ківі, які проходять пастеризацію.

А ще ужгородський біолог уперше вирішив зварити з ківі горілку. Для цього використав сучасну італійську апаратуру і технологію, у якій відсутні дріжджі. У результаті вийшло 20 літрів добротної фруктівки з місцевих ківі. Генріх зізнається, що навіть при надмірному споживанні цього вишуканого напою голова не болить...

У планах пана Стратона на найближчий час розробка пропозицій для бізнесменів та фермерів, які мають значні площі землі, для промислового вирощування ківі в інших регіонах України. А далі вже й до Європи недалеко...

Павло Білецький

Коментарі :


 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Червень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат