Дільничних позбавлять зброї, а справжнім чоловікам — роздадуть?

02.08.2013 18:13 СОЦІО

Розповіді науковця, який побачив майбутнє.

«Свідомо» продовжує оприлюднювати розповіді Олександра Харченка — ядерного фізика, який стверджує, що на останнє Різдво зміг порушити закон збереження імпульсу і на кілька годин потрапив у Україну 2028 року. На інтерактивному екрані вуличного лайт-боксу, який працює як відкрита громадська бібліотека, пан Олександр прочитав скільки зміг інформації про наше майбутнє. Сьогоднішня частина розповідей присвячена тому, як українці створили собі правоохоронні органи.

По-перше, у в’язницях досі перебувають високопосадовці, яких ув’язнили під час «Великого прибирання» 2017 року. Тоді звільнили всіх керівників міліції, СБУ, починаючи від керівника районного управління. Усім їм пожиттєво заборонили займатися державною службою. Люди в погонах, причетні до вбивств, катувань та фабрикування справ, були засуджені. Найвищі посадовці, які віддавали наказ стріляти в людей — засуджені довічно.

— Що значить — «стріляти в людей». Була революція з вуличними боями?

— Я не буду про це розповідати. Але одно скажу — міліція не виконала злочинні накази.

А «Велике прибирання» було проведене як спосіб змінити менталітет правоохоронців. Привести керівників, які не просто не причетні, а взагалі не знають темного минулого української міліції. Які хочуть служити людям. Багато правозахисників, наприклад, стали прокурорами. Стару прокуратуру, до речі, звільнили повністю — до останнього помічника прокурора. Так само звільнили всіх суддів — із забороною претендувати на обрання суддею впродовж 15 років. Багато з них пішли в адвокати.

— А де взяли нових?

— У 2017 році був великий заклик по всій Україні з проханням йти в державну владу. В тому числі у правоохоронні органи. Як я вже сказав, чимало нових прокурорів і суддів прийшли з правозахисту. Нинішній керівник Української гельсінської спілки Аркадій Бущенко в 2028 році — голова Верховного Суду.

А ще там суддів, прокурорів і дільничних обирають. У кожному містечку-саду ці люди обираються і, як я вже розповідав, йдуть з посади, якщо мешканці цього містечка припиняють їм довіряти. Кар’єра дільничного завершується, як тільки рівень недовіри сягає 25 %. Прокурор і суддя складають повноваження, коли їм не довіряє 50 % сусідів.

— А хто може балотуватися в дільничні, прокурори та судді?

— Лише люди, які закінчили відповідну академію — Національну академію суддів, Національну академію прокурорів та Національну академію дільничних. Туди величезний конкурс. І дуже незвичне для нас навчання. Наприклад, усіх спудеїв на місяць відправляють до в’язниці. В камери. Щоб знали, на що вони прирікають людей.

А саджають там, до речі, лише вбивць, гвалтівників та грабіжників. Як правило, на великі терміни. А ось за корупцію, шахрайство, крадіжки вирішено до в’язниці взагалі не відправляти. Логіка така — ізолювати треба тих, хто несе небезпеку життю або здоров’ю інших людей.

А крадіїв та хабарників краще карати гривнею. Суди призначають їм величезні штрафи, які вони виплачують роками. Дуже серйозні конфіскації майна. Наприклад, у 2027-му міністр енергетики був спійманий на корупції. Його негайно зняли, довічно заборонили займатися державною службою, конфіскували все майно та оштрафували на 100 мільйонів гривень. Він працює садівником, винаймає кімнату — 90 % його доходів держава забирає в рахунок штрафу.

Усіх засуджених на все життя позбавляють права претендувати на державну службу. Взагалі на будь-які посади. І статус захисника батьківщини — народного ополченця, про яких я розповідав — теж забирають.

База злочинців там так само відкрита, як і база посадовців.

Ще існує державна служба, яка навмисно роздає хабарі. Її завдання — провокувати посадовців. Пропонувати їм гроші від імені бізнесу. Візьмеш — одразу відставка і «вовчий квиток» у органи влади.

Взагалі хабарництво стало рідкістю. Всі рішення, довідки і дозволи відкриті. На кожному посадовець ставить підпис і несе особисту відповідальність за наслідки. Все можна проконтролювати через Інтернет. Наприклад, хто і за скільки робив дорогу перед вашим будинком. А всі дороги — на гарантії. Якщо покриття псується, дорожня компанія, що його клала, робить ремонт за свій рахунок.

— А як забезпечують вуличну безпеку?

— Як я вже казав, усі переселяються в містечка-сади. Розмір такого містечка — близько 30 тисяч. Там усі один одного знають. Тому злочинцеві важко залишитися непоміченим.

Плюс у містечку активно працює дільничний. Той самий, що постійно мусить мати мінімум 75 % довіри сусідів. В нього немає зброї.

— ?!

— Так-так. У нього зарплата десь у три тисячі доларів за нинішніми цінами. Дуже красива форма, як у космічного пілота. Але жодної зброї. Лише золотий телефон, номер якого відомий кожному мешканцеві. Завдання дільничного — не ловити злочинців, а попереджати, щоб злочинів не було. Це додатково стимулює його мати гарні стосунки з місцевим населенням. Спілкуватися, допомагати вирішувати побутові конфлікти, позбуватися ситуацій, які провокують злочини.

Якщо він стикається зі злочинцями, то викликає силовий підрозділ державної поліції. Це люди на кшталт Рембо — на гелікоптері, з автоматами, всіх покласти мордою в асфальт. Але, що цікаво, без виклику дільничного жоден силовий підрозділ не може потрапити на територію містечка. Щоб не провокувати гоп-стоп із їхнього боку.

Плюс зауважте, майже кожен чоловік — захисник вітчизни. Це означає карабін у домашньому сейфі. І кожен злочинець про це пам’ятає.

— Цікава модель. Міліція — без зброї, населення — з карабінами.

— Не вся міліція, а виборні дільничні. І це чудово працює.

Ще ж є державні слідчі, які займаються розкриттям убивств і згвалтувань. Окремо Бюро протидії корупції, яке полює виключно за посадовцями. Воно і провокує хабарами. До речі, громадян, які намагаються дати хабарі, теж штрафують по-драконівськи й забороняють бути в Національній гвардії (це оця армія народних ополченців). І, звісно, на все життя позбавляють права претендувати на будь-які посади.

Наступна частина розповіді гостя з майбутнього буде про те, як в Україні облаштували економіку.

Єгор Соболєв, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», для «РІО»


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Наше місто зруйнують

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат