Закарпаттю треба вихователів, продавців та підсобників

Наталія Каралкіна 19.07.2013 16:11 СОЦІО

Понад 700 молодих людей у пошуку роботи.

Мати диплом про вищу освіту й не мати роботи — типова проблема українців і, на жаль, не лише тих, які щойно отримали документ про п’ятирічне навчання у виші. Одвічний парадокс продовжується з року в рік серед різних вікових категорій. Незважаючи на дослідження й щорічні переліки потрібних професій, у державі й надалі перебір юристів, економістів і міжнародників і брак фахівців робітничих професій.

Вакансії для студентів на посади вихователя, сортувальника, продавця, підсобного, кухонного робітника за півріччя надійшли від роботодавців Закарпаття до Закарпатського обласного центру зайнятості. Натомість працювати в цеху, на підприємстві чи кухні погоджуються не всі.

Цього року УжНУ закінчили 2295 бакалаврів, 1715 спеціалістів, 647 магістрів, 190 молодших спеціалістів. Дипломи з відзнакою отримали близько 500 випускників, повідомляє сайт УжНУ. Сьогодні більшість із них у пошуку роботи. У кращій ситуації хіба що ті, кому вдавалося працювати під час навчання. Цілком ймовірно, що кожен другий задумається про те, чи правильну спеціальність він обрав п’ять років тому і чи не помилився, зважаючи на її престижність.  

За даними Світової організації праці , глобальне безробіття в 2013 р. подолає відмітку в 200 млн. осіб. Згідно з прогнозом Організації, в 2013 р. кількість безробітних у світі зросте на 5,1 млн. осіб, у результаті чого загальна кількість безробітних у світі сягне позначки 202 млн. осіб. У минулому році показник зріс на 4,2 млн. осіб і досяг 197 млн.

До Закарпатського обласного центру зайнятості з початку року вже звернулися 279 випускників профтехучилищ, з яких 57 працевлаштовано, а також 454 колишні студенти вишів краю, з яких працевлаштовано 79. Такі дані станом на 1 липня 2013 року.

«Є таке поняття «юнацький максималізм» — чимало людей приходить із вимогами, що хочу одразу роботу, яка достойно оплачується. Ніхто не заперечує, що потреби молодої людини відрізняються від потреб старших. Але реалії сучасного життя такі, що треба починати з чогось малого. Інколи «хочу», «можу» і «треба» у молоді не збігається. Бо хочу — багато, можу — мало, бо досвіду не маю, а вчили мене в університеті одному напрямку, а на роботі потрібно інше. Та й не можна примусити когось щось робити», — розповідає Леся Чиняк, перша заступниця директора Закарпатського обласного центру зайнятості.

Робота повинна відповідати умовам охорони праці, бо, наприклад, студент може бути й неповнолітнім. Наприклад, у Мукачівський район на підприємство потрібні обрізувачі ниток — робота, яка підійшла би й молодій особі. Леся Чиняк розповідає, що роботодавці не проти молодих осіб: «Але якщо це молода дівчина, то вона може народити через певний час, покинути виробничий процес, то, зрозуміло, що це не вигідно. І якщо це специфічна галузь діяльності, то роботодавець має підготувати спеціалістів і для заміни. Ми як служба зайнятості пропонуємо йому подати вакансії, щоб визначитися з кількістю осіб. Але останнє слово завжди за роботодавцем. Ми лише посередники між людиною і роботодавцем».

ЯКЩО ВИ НЕ ЗАДОВОЛЕНІ РОБОТОЮ Й ВЛАСНИМ ДИПЛОМОМ, МОЖЕТЕ ПЕРЕВЧИТИСЯ

За результатами соціологічного опитування серед молодих людей, проведеного дослідницьким бюро iVOX в 2012 році, 57 % студентів та випускників не бачать зв’язку між отриманими в університеті знаннями і реальною сферою роботи. Понад 40% молоді у щоденній діяльності цікавить отримання нового досвіду, матеріальне благополуччя та можливість професійного зростання.

Згідно з новим Законом України «Про зайнятість населення», при звільненні ви маєте статус безробітного з першого дня, на відміну від восьмого дня, як було прописано у попередньому законі. Також особи, старші 45 років, мають можливість одержати ваучер на другу освіту , тобто здійснити перепідготовку. Вартість навчання 11470 гривень. Людина може вибрати будь-який виш України. Якщо ж учитися буде дорожче, то вона самостійно має покрити різницю. В обласному центрі зайнятості за перше півріччя видали 44 ваучери.

У Закарпатському обласному центрі зайнятості проводять семінари і тренінги для безробітних. «Кожен тренінг має свою направленість. Є такі, що орієнтують на заняття агротуризмом. Запрошують цільову аудиторію, але це не означає, що будь-яка людина, яка прийшла відвідати центр зайнятості, не може прийти на семінар. Намагаємося для кожної цільової аудиторії підбирати те, що їм буде цікаво», — розповідає Леся Чиняк.

НОВИЙ ЗАКОН ПРОПОНУЄ СТАЖУВАННЯ З ВНЕСЕННЯМ У ТРУДОВУ КНИЖКУ, ХОЧА УМОВИ ВИЗНАЧАЄ РОБОТОДАВЕЦЬ

Згідно з новим Законом «Про зайнятість населення», є можливість пройти безплатне стажування, яке потім буде зараховуватися як стаж роботи із записом у трудову книжку. Для студентів це розраховано у вільний від навчання час. При цьому тривалість стажування й оплату визначатиме роботодавець.

Основні ринкоутворюючі підприємства краю зацікавлені у працівниках. Заявки для людей з обмеженими фізичними можливостями нерідко робить залізниця. Загалом у Закарпатському обласному центрі зайнятості від початку року отримали послуги 492 інваліди, з яких працевлаштували 88. Вони можуть отримувати послуги на рівні з іншими людьми служби зайнятості на загальних підставах. Згідно з індивідуальною програмою для них підшуковують спеціальну роботу. Але якщо людина говорить, що вона може виконувати й іншу роботу, то має на цей право. Станом на 1 червня було й 8 осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі й шукали роботу через центр зайнятості.

Щоб наблизити здобутий диплом до ринку праці, Закарпатський обласний центр зайнятості планує відкрити Центр кар’єри при УжНУ. Відтак інформація про працевлаштування й вільні вакансії, роботодавців для студентів має стати доступнішою, але поки що Центр на рівні документів й організаційних питань.

У ситуації безробіття навряд чи варто шукати винних чи плакати над власним дипломом. Нічого не висидить той, хто сидить на місці. Й хтозна, може саме робота обрізувача ниток стане початком нових професійних навичок, а подібні випадки безробіття наштовхнуть вступників на те, що при виборі майбутньої спеціальності варто подумати не лише про її престижність.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат