Водохресна вода лікує тілесні й духовні хвороби

Наталія Каралкіна 18.01.2013 16:15 СОЦІО

У річку пірнати не обов’язково, але «стару людину» в собі треба втопити..

19 січня християни східного обряду святкують Водохреще — третє і водночас завершальне свято зимового циклу. Саме до цього дня лунають колядки, що починаються ще на Різдво.

Чимало охочих пірнути у воду в цей день. Навіть перші особи країни підтримують обряд, демонструючи власну сміливість і побожність. Водохресна вода дає здоров’я на цілий рік. Її використовують для хрещення, освячення, лікування недуг. Втім, у християнстві вода має набагато глибше значення, причому зовсім різне у Старому й Новому Завітах.

На Водохреще вся вода, включаючи водопровідну, є цілющою, «живою». Ці властивості неодноразово намагалися обгрунтувати науковці і довели, що така вода має структуру, яка відновлює енергетичний потенціал клітини, а також пам’ять. Результати досліджень, здійснених у різних країнах, показують, що вода здатна запам’ятовувати інформацію. Відомі також зміни структури води під дією музики, адже вона вбирає як позитивні, так і негативні емоції. Молитва біля води посилює її чудодійні властивості.   Сьогодні майже всі значні церковні свята супроводжуються освяченням води.

Столичний учений, доктор технічних наук Володимир Цетлін вважає, що на Водохреще вода зменшує свою провідність, відтак, у ній відбувається придушення росту мікроорганізмів. Завідувач лабораторії біофізики води НДІ екології людини та гігієни навколишнього середовища ім. Сисіна Станіслав Зенін запевняє, що залежно від положення Землі вода теж змінює свої властивості. Поширена думка і про те, що цілющі властивості вода на Водохреще отримує через срібний хрест, який священик занурює у воду. Але навряд чи іонів срібла вистачить на всі річки, що освячують у цей день. До того ж священики можуть занурювати у воду дерев’яний або золотий хрест.

ПІСЛЯ ХРЕЩЕННЯ В ЙОРДАНІ РОЗПОЧАЛАСЯ МІСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ІСУСА ХРИСТА, А ВОДА З СИМВОЛУ СМЕРТІ ПЕРЕТВОРИЛАСЯ НА СИМВОЛ ОЧИЩЕННЯ

«Різдвяний цикл свят є великою радістю для християн. З нього починається Новий Завіт, що є завітом радості. Перших християн хрестили у зрілому віці у великій купелі. Людей перед цим готували катехумени (з гр. слухаючі), які слухали Слово Боже, що є екзорцизмом. Після купання людину одягали у біле на знак чистоти духовної. У перших віках християнства Різдво і Богоявлення не розділяли. Поділ починається вже з часом», — розповідає священик Ужгородського Греко-католицького Хрестовоздвиженського собору Роман Курах.

Хрещення Ісуса Христа в Йордані відкриває місійну діяльність Спасителя. У Біблії зазначено, що Ісус Христос у 30-річному віці прийняв хрещення від Апостола Івана на річці Йордан. Коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися і в цю ж мить на плече його опустився голуб, що був Святим Духом. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.

«На Богоявлення відбувається теофанія (гр. фанео — об’являти), тобто об’явлення Бога в єдиній трійці. З одного боку, це є Ісус Христос у водах Йордану, під виглядом голуба на нього сходить Дух Святий і голос Бога Отця, що чути з неба: «Це Син мій улюблений, якого я вподобав. Його слухайте». Тому свято Богоявлення вказує на місію Ісуса Христа: це той, що народжений від Отця, який має за завдання відкрити Його істинне обличчя як Бога багатого на милосердя. Місія Ісуса Христа на землі — це діяння Святої Трійці», — розповідає Роман Курах.

Дуже важливий момент у святі Богоявлення, коли Ісус стає в чергу разом із грішниками, не роблячи винятків, і ця покора є неймовірною, це смирення, любов Бога до людини, який не вибирає собі кращого. Цим Він показує дар скромності, вважає отець Роман.

«Взагалі у Старому Завіті води символізують смерть. У світі поганському теж є таке значення. Людина має страх перед цією стихією, бо це потужна сила, якій важко протистояти. Але Ісус Христос через це хрещення, занурення у води Йордану, надає глибшого сенсу воді. Після цього вона стає джерелом очищення, освячення людини. Ідея таїни Водохреща в тому, що кожен із нас одержує можливість «утопити» ту «стару людину», з якою народжуємося, тобто горду, егоїстичну людину, і «народити» нову до життя вічного. Тому тут є елемент смерті в широкому значенні цього слова. Я сам проживаю цей етап, коли Господь смиряє мене через різні труднощі і випробування, щоб міняти моє серце, роблячи його покірнішим, смиреннішим, добрішим. Бог упокорює мою гординю через хвороби, які особливо досвідчував під час студій в Римі (2007—2011). Бог показує мені, що я не є ангел, але грішник, який потребує навернення. І чим краще я це розумію, тим легше мені потім будувати відносини з іншими людьми», — розповідає священик Ужгородського кафедрального собору.

ОСВЯЧЕНА ВОДА НЕ ПСУЄТЬСЯ, ДОПОМАГАЄ ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРОБ, ВИВОДИТЬ ІЗ НАПРУЖЕННЯ

Церква заохочує людей мати цю воду вдома і використовувати при хворобах, напруженні, кризі, що настає через шалений ритм життя сучасної людини. Не випадково Бог вибирає воду для тайни хрещення, бо це життєво необхідний елемент для існування людини. Через це занурення показано, що відбувається щось надзвичайне: невидиме, але дуже сильне, вважає священик Роман Курах. З води і духа йде народження людини до вічного життя. Саме вода бере участь у тайні перетворення.

Освячену воду треба вживати натщесерце: саме тоді вона має найкращий ефект. Занурення в холодну воду допомагає швидше відновити сили і витривалість після фізичного навантаження, тому що організм по суті переживає стрес. На холод реагують надниркові залози, викидаючи у кров велику дозу сильнодіючих протизапальних гормонів. Вони пригнічують усі запальні реакції, пристосовують організм до негативних впливів.

Треба вірити, що занурення очистить душу і додасть здоров’я тілу. Якщо в такий спосіб ви прагнете проявити власну хоробрість чи вважаєте купання на Водохреще даниною моді, краще цього не робити.

Якщо ж вам дуже хочеться пірнути в холодну воду, але ви новачок у цій справі, не перебувайте у воді довше 10 секунд. Лікарі також не рекомендують купатися тим, у кого проблеми з серцем і судинами, гіпертонікам і схильним до судорог. Також потрібно пам’ятати, що купання у водоймищі категорично протипоказане при холодовій алергії, запальних гінекологічних захворюваннях, туберкульозі, порушеній функції нирок і вагітності.

«Слід розрізняти оздоровлення тіла й очищення душі. Входити у воду треба з молитвою, просячи благословення, щоб купання було на здоров’я», — каже отець Роман. Втім, до ополонки пірнати не обов’язково, адже вся вода на Водохреще має лікувальні властивості. До того ж вірники додають освячену воду у звичайну, відтак уся рідина стає цілющою. Духівники наголошують, що немає кращих ліків за освячену воду, але для того, щоб лікування відбулося, не достатньо пірнути в річку на Водохреще. У першу чергу треба дбати про чистоту власних думок і вчинків, тоді оздоровиться й тіло.

***

ПОРАДИ ПОЧАТКІВЦЯМ
Щоб купання було на користь

Перед тим, як купатися, слід розігріти свої м’язи. Можна пробігтися, зробити кілька вправ. Але не стійте роздягненим на березі надто довго.

За півтора-дві години варто з’їсти столову ложку риб’ячого жиру зі скибочкою добре посоленого чорного хліба.

Не купайтеся наодинці, краще робити це в людних місцях чи з компанією. Якщо стане зле, то буде кому допомогти.

Заходьте у воду не повільно і не швидко, а поступово. Занурившись по коліно, відразу обполосніть руки, шию та обличчя.

За традицією пірнати з головою потрібно три рази («за Отця, за Сина, за Святого Духа»), але тим, хто купається на Хрещення вперше, достатньо буде одного занурення під воду.

Не вживайте алкоголь і не куріть перед пірнанням. Алкоголь можна вживати тільки після повернення додому, причому краще у вигляді глінтвейну.

Не перебувайте у воді довше 10 секунд.

Після виходу з водоймища по можливості одразу позбавляйтеся мокрого одягу. Обов’язково переодягніться в суху білизну, випийте гарячого чаю.

І найголовніше правило — довіряйте своєму організму. Якщо відчуваєте дискомфорт, краще не примушуйте себе до купання.


Проведення Богослужінь на Свято Богоявлення Господнього   (19 січня 2013 року)

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат