«Совине гніздо»: Вентиляція, системи безпеки та пересувні виставки

Зоряна Попович 22.06.2019 17:37 РАТУША

Відновити внутрішнє наповнення залів історико-культурного комплексу «Совине гніздо» беруться в Ужгородській міській раді.

Спільний грантовий проект зі збереження культурної спадщини реалізують в Ужгороді Україна, Словаччина та Угорщина. Як повідомили в мерії, сторони підписали партнерську угоду для реалізації проекту за участі словацького міста Міхаловце, Ужгорода та угорського міста Шаторальяуйхей. Проект фінансуватимуть у межах Програми транскордонного співробітництва «Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна 2014—2020».

За проектом, зокрема, планується започаткувати в регіонах муніципальні галереї та професійні туристичні інформаційні центри європейського зразка. В Ужгороді проведуть ряд реконструкцій в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» — єдиному муніципальному закладі, придатному для проведення культурних атракцій.

Олександр Білак, заступник ужгородського міського голови, займається цим проектом безпосередньо і повідомив, що в планах — реконструкції внутрішнього наповнення підвалів та верхньої, виставкової галереї. «В підвальному приміщенні передбачається встановлення вентиляції та систем безпеки — камер відеоспостережень та пожежної сигналізації. Минулим проектом не було передбачено цих моментів, тепер це надолужуємо. Нагорі, безпосередньо виставкові приміщення плануємо забезпечити обладнанням мобільних картинних галерей», які в разі накладки подій у залі галереї можна буде безперешкодно перенести в інше приміщення комплексу. Крім цього, за словами чиновника, у верхніх залах за проектом передбачається встановити якісне освітлення та звук.

Пан Олександр додав, що власне підвали використовуються більше під час фестивалів, тому вентиляція та системи безпеки є особливо важливими. «Грантовий проект сторони планують підписати у липні цього року, адже на сьогодні всі формальні вимоги виконано», — каже заступник міського голови.

У Міхаловце для цього проведуть реконструкцію історичної галереї «Золотий бик». Проект покликаний зберегти культурну спадщину в Міхаловце та Ужгороді — об’єднати жителів прикордонних регіонів через культуру, мистецтво, спільну історію, пропагування культурної спадщини як основи розвитку туризму.

У рамках Програми транскордонного співробітництва «Угорщина—Словаччина— Румунія—Україна 2014—2020» також проводитимуться творчі майстерні, міжнародні симпозіуми живопису та скульптури, передбачено розробку та запуск мобільного старт-додатку, створення документального фільму «Історія та сьогодення спільного регіону», путівників для комплексних пакетів послуг.

Аби реалізувати проект передбачено 25 місяців, і вже восени, у вересні—жовтні, розраховують почати перші практичні кроки.

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат