Історія успіху одного Ужгородського ОСББ

26.02.2018 23:02 РАТУША

Найбільший багатоквартирний будинок Ужгорода після створення ОСББ майже повністю реконструювався.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у нашій країні почали створюватися не так давно. Як завжди, все нове сприймалося доволі критично. Мешканці будинків не спішили брати на себе відповідальність за те, що відбувається з будинками, і воліли й надалі терпіти комунально-побутові руйнації будинків, звинувачуючи у всіх проблемах владу та традиційні ЖРЕРи.

І все ж, наразі в Ужгороді вже створено 211 ОСББ. Функціонують вони по-різному. Десь краще, десь гірше. Звичайно ж, усе залежить від організованості та ініціативності самих мешканців будинків.

На початку 80-х в Ужгороді на вулиці Минайській, 67 звели величезний дев’ятиповерховий будинок на 216 квартир. Звичайно, що утримання такого будинку вимагало значних коштів. Після розвалу СРСР та тривалої кризи вже в період незалежності України, будинок поступово руйнувався. Стіни обшарпалися, шибки вікон були побиті й не було кому їх замінити, під’їзди почорніли, у підвалах стояла вода.

Мешканці будинку згадують цей період із жахом. Допроситися якоїсь допомоги від ЖРЕРу було марно. І ось у лютому 2016 року тут було створено ОСББ «Наш дім — Ужгород», головою якого став молодий та амбітний Микола Щерба.

Зараз він згадує, що як важко було переконувати всіх мешканців будинку в тому, що потрібно активніше долучатися до вирішення проблем будинку. Звичайно, що коштів на все не вистачало. Термінового ремонту потребували дах, під’їзди, електромережа, підвали… Навіть важко уявити, яку суму повинні би були здати мешканці будинку, щоб усе це відремонтувати.

Микола Щерба розповідає, як довідався про те, що у 2015 було анонсовано трирічну програму Європейського Союзу ПРОООН, завдяки якій можна було отримати крупний грант на ремонт будинків. Без роздумів актив ОСББ написав відповідний грант і подав його до Ужгородської міськради. Програма «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3» передбачала солідарне фінансування проектів. При цьому Європейський Союз давав половину з суми гранту, ще 45 % давала міськрада з бюджету, а мешканцям ОСББ залишалося зібрати лише 5 % із суми гранту.

Активу ОСББ довелося переконувати мешканців будинку, що гроші таки варто здати, бо завдяки проекту можна повністю відремонтувати дах. ОСББ «Наш дім — Ужгород» виграло грант і отримало майже 900 000 грн.! У першу чергу було відремонтовано дах. А потім виявилося, що ще трохи коштів зекономили. Тоді за ці кошти замінили вікна в під’їздах на енергозбергіючі. Згодом відремонтували підвали. А потім вже й зайнялися електромережею. Було встановлено датчики, які спрацьовували на рух, що дало значну економію щодо витрат електроенергії. А згодом поміняли аварійні електрощитові.

Мешканець будинку Зиновій Журавчак свого часу приїхав до Ужгорода з Львівщини. Тут працював на підприємстві. Він чудово знає період страшного занепаду будинку і тому був одним із активістів, які виступали за створення ОСББ. «Звичайно, не всі мешканці однаково активні, але очевидні переміни, які відбуваються в будинку, почали згуртовувати людей. Я за професією електрик і сам особисто встановлював у під’їздах датчики руху. Це величезна економія. Готовий і надалі допомагати», — каже п. Зиновій.

Такі позитивні зміни спрацювали і на кращу активність громади. Наразі переважна більшість мешканців будинку з розумінням ставиться до   управління ОСББ. Навіть такий маленький штрих — у дворі будинку встановлено інформаційний щит, де можна отримати будь-яку корисну поточну інформацію щодо комунальних послуг, діяльності ОСББ, тарифів та багато іншої інформації. Тут навіть вивішують малюнки діток будинку. Окрім того, створено сторінку ОСББ у соцмережі Facebook.

Після реалізації проекту голова ОСББ «Наш дім — Ужгород» Микола Щерба каже, що заспокоюватися не має наміру. Наш актив робить усе для того, щоб життя мешканців будинку було комфортнішим. Будинок ми провели трошки в порядок, але тепер маємо намір привести в порядок і двір. З цією метою ми подаємо грант-конкурс «Громадських проектів». Згідно з поданим ОСББ проектом, у дворі хочуть встановити невеличку криту сцену, облаштувати футбольне поле і повністю поміняти ігрові майданчики для дітей.

Спостерігаючи за такою активністю мешканців цього ОСББ, розумієш, що у них усе вийде. Це позитивний досвід самоорганізації громади. Це приклад для інших ОСББ, які перебувають у інертнішому стані.

Варто зазначити, що всього за програмою ПРОООН ремонти було зроблено у 22-х будинках Ужгорода на суму 10 млн. гривень. В Ужгородській міськраді повідомили, що у 2015 році за цією програмою було виконано ремонт у 9 будинках, у 2016-му — також у 9 будинках, у 2017 — у чотирьох.

Цей проект закінчився, але будуть інші. Європейський Союз постійно оголошує різні гранти, серед яких і такі, які спрямовані на реорганізацію та реконструкцію комунально-побутової сфери житлового сектору в Україні. Все залежить від бажання та активності.

ТЕГИ : ОСББУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат