Чим закінчиться корупційний скандал в Ужгородській мерії?

03.02.2017 14:57 РАТУША

Події з хабарем у мерії Ужгорода доволі швидко стали темою уваги всієї України. Можливо, через те, що навіть генпрокурор Юрій Луценко приділив цьому увагу. Щоправда, Луценко поспішив і розповів, що сам вимагач хабара, заступник мера Ужгорода Іштван Цап утік.


Цап таки вирішив не тікати і прийшов у прокуратуру сам. Каже, що годину там просидів у очікуванні вказівок. Згодом суд повинен був обрати запобіжний захід Цапу, але з якогось дива в понеділок цей суд довелося відкласти, бо на суд не змогла прийти сторона обвинувачення.

Суд таки відбувся. Іштвана Цапа спочатку відсторонили від службових обов’язків на період слідства, а потім уже й призначили йому домашній арешт. Щоправда, вдень він може бути де хоче і лише з вечора до ранку не має права виходити з дому. Ну і заборонено Цапу зустрічатися з кимось із фігурантів справи.

Запобіжний захід щодо Цапа доволі м’який, бо навіть посередникові, який приніс хабар, і депутатові міськради Станіславові Пономарьову, якому за справою призначалася частка хабара, суд призначив арешт під заставу відповідно 40 і 95 тисяч гривень. Хлопці ці гроші сплатили й успішно вийшли на волю.

Дивує те, що після винесення вироку Цапу той пафосно подякував усім, хто його підтримував у суді й за межами суду. І ні слова не написав про те, чи є хоч частка правди у словах слідчого, який на суді описав картину, як передавався хабар. Тобто як Цап прийшов у кафе з людиною, якій постраждалий повинен був віддати гроші. Як пішов і переказав віддати гроші посередникові. Як розповідав постраждалому, скільки і кому потрібно занести грошей. Адже опис передачі був доволі реалістичним і факти зустрічі могли бути зафіксовані відеозасобами та свідками.

У цій справі ще буде багато чого цікавого, але сама корупційна історія трошки приструнила апетити влади міста. Мер Андріїв із переляку навіть зібрав керівників структурних підрозділів мерії й попросив їх… не брати хабарів.

Насправді мерія на гачку. Скоро ми почуємо результати розслідувань щодо перерахунку 22 мільйонів на компенсацію перевізникам. Ще скандальнішою може бути справа розтрат сотень мільйонів бюджетних коштів на ремонтах доріг і тротуарів. І вже зовсім скоро влада Ужгорода буде покарана за непрозоре виділення земельних ділянок АТОшникам.

Як повідомив колишній голова Громадської ради при Ужгородській міськраді, керівник регіонального осередку «Демократичного альянсу» Олександр Пересоляк, Справа 308/13566/16-ц від 27.12.2016 про скасування рішень Ужгородської міської ради щодо відведення земельної ділянки та витребування її на користь територіальної громади м. Ужгорода розглядається суддею Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Наталією Володимирівною Дергачовою.

«Виявляється, що роздача земель для учасників АТО здійснюється в особистих інтересах впливових бізнесменів міста Ужгорода, а залишки ласих шматків землі розходяться по руках. Актив міста Ужгорода та представники громадських організацій ретельно слідкують за ходом розслідування кримінальної справи щодо незаконного відчуження земель громади міста та подали відповідний запит до прокуратури Закарпатської області. Чиновники-корупціонери повинні усвідомити, що викриті корупційні схеми не вдасться спустити на гальмах та уникнути відповідальності.

Законність дій службових осіб Ужгородської міської ради при виділенні у приватну власність земельних ділянок двом учасникам АТО площею в 20 соток викликає сумнів.

Два ласі шматки землі площею 20 соток у центрі Ужгорода по вулиці Руській у серпні 2016 року отримали учасники АТО Святослав Антонович Хвуст (кадастровий номер ділянки 2110100000:10:001:0293) та Сергій Миколайович Шевченко (кадастровий номер ділянки 2110100000:10:001:0294). А вже 29.09.2016 ці ділянки перепродані громадянці Ользі Олександрівні Єфименко. Слід зазначити, що ці ділянки згідно з планом зонування передбачені для багатоповерхової забудови і не могли виділятися учасникам АТО під індивідуальне будівництво.

Зрозуміло, що за даним питанням стоїть звичайний забудовник Ужгорода, а історія тягнеться вже не один рік, коли частина землі перебувала в користуванні двох сімей. Однак вони (тепер уже зі зрозумілих для нас причин) не змогли відстояти своє право користування перед міською радою Ужгорода. Таким чином, мораторій в Ужгороді був ухвалений у грудні 2015 не для того, щоб провести повну інвентаризацію землі та навести в цій сфері лад, а для того, щоб грабувати міський бюджет і цинічно дерибанити комунальну землю під прикриттям теми АТО та інших шпаринок у мораторії», — йдеться в повідомленні «Демальянсу».

«У зв’язку з цим активісти вимагають відставки влади Ужгорода.

В Ужгородській міській раді панують «розпилювання» бюджетних коштів і корупція у сфері закупівель, виділення земельних ділянок прямо депутатам та «на піджаків» у обхід мораторію, дерибан зелених зон для забудовників, корумповане надання дозволів та відмивання коштів через комунальні підприємства, міська рада є тотально корумпованим органом.

Вважаємо, що розпочаті прокуратурою Закарпатської області кримінальні провадження в найкоротші терміни повинні бути передані до суду, що має стати першим кроком у боротьбі з корумпованими чиновниками обласного центру.

Ужгородська міська рада повинна негайно відсторонити від займаних посад підозрюваних у корупції топ-чиновників Ужгорода до винесення судом кінцевого вироку.

У разі притягнення топ-чиновників Ужгородської міської ради до кримінальної відповідальності міський голова Ужгорода Богдан Андріїв та депутатська більшість мають піти у відставку, оскільки виключно з їхньої мовчазної згоди і за «дахування» в міській раді можуть відбуватися корупційні оборудки», — мовиться в заяві «Демальянсу».

Відставка влади Ужгорода залежатиме не тільки від правоохоронців та тиску з центру, але й від громадянської позиції мешканців Ужгорода.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат