Ужгородці ризикують залишитися без води у розпал літа

30.06.2017 18:12 РАТУША

Хоча такі дії міської влади є злочином.


Комунальне підприємство «Водоканал м. Ужгорода» знову заборгувало чималу суму за електроенергію «Закарпаттяобленерго». Станом на 26 червня Ужгородський водоканал не сплатив енергетикам 3,2 мільйона гривень за спожиту енергію. Обленерго у відповідь на це погрожує відключити комунальне підприємство міста та всі його об’єкти від електроенергії у разі несплати боргу. Відключення обласного центру від водопостачання попередньо спрогнозували на 30 червня.

Подібна ситуація у місті виникає не вперше. Протягом останніх років енергетики час від часу звертаються до комунальників із вимогою сплатити рахунки. Часто-густо на засіданні сесії міської ради депутати голосують за чергові дотації з бюджету міста на мільйони гривень, аби Водоканал міг сплатити борги. Водночас ужгородські споживачі сплачують за водопостачання та водовідведення чи не найвищий тариф в Україні. Але ні дотації, ні висока вартість води ситуацію не вирішують настільки, аби мати вдосталь коштів для вчасної оплати за енергоносії.

Натомість у міськраді борги водників перед енергетиками приписали власне ужгородцям-—користувачам послуг Водоканалу. Оскільки, мовляв, самі ужгородці не платять добросовісно за спожиті послуги, водоканал і має борги за енергоносії.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв цього тижня мав зустріч з генеральним директором ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Віктором Петровим та обговорив ситуацію, що склалася зі сплатою за спожиті енергоносії ужгородським водоканалом, інформує прес-служба мерії.

Під час зустрічі було досягнуто домовленості, що місто знайде можливість погасити заборгованість, яку має Водоканал перед енергетиками, тож відключень комунального підприємства «Водоканал м.Ужгорода» від електроенергії не буде й від припинення водопостачання ужгородці не страждатимуть.

Втім, цього тижня ужгородці вже потерпали через відключення води 26 червня. Причиною було названо аварію у с. Сторожниця. КП «Водоканал м.Ужгорода» офіційно повідомив, що у с. Сторожниця тривають аварійно-відновлювальні роботи на водогоні діаметром 600 мм.

Виконання робіт, за інформацією Водоканалу, ускладнювалося тим, що доводилося постійно відкачувати воду, яка заливала місце проведення робіт. Підприємству довелося призупинити водопостачання у місті, оскільки тільки так можна було понизити тиск води в системі, що сприяло б якомога швидшій ліквідації аварії. Бригадами дільниці водопровідної мережі було задіяно 4 одиниці техніки та потужний насос, який постійно відкачував воду. Водопостачання відновили тільки після повного завершення робіт. Що значить провести спекотний день без води у міських багатоповерхівках, особливо для родин з малими дітьми та літніх людей, годі й пояснювати. Влада має пам’ятати: залишати у спеку місто без води є злочином. У сусідніх з Ужгородом європейських містах про відключення від відогону мешканців попереджають заздалегідь, а також під кожним будинком у часи відключень стоять цистерни з чистою питною водою.

Щодо ужгородських реалій. Станом на 26 червня поточного року борг КП «Водоканал м.Ужгорода» перед ПрАТ «Закарпаттяобленерго» за спожиту електроенергію складає 3 млн. грн. Міська влада звинувачує ужгородців, які не сплачують рахунки за послуги водоканалу, та називає рівень розрахунків: 60—63 %. Міська влада просить ужгородців вчасно та в повному обсязі розраховуватися за водопостачання та водовідведення, щоб не допускати у подальшому накопичення боргів перед водоканалом, а підприємство могло погасити борги за електроенергію та в майбутньому не накопичувати їх.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат