Потрібно зберегти унікальну алею Боздоського парку

04.03.2016 19:59 РАТУША

Останнім часом Боздоський парк дуже занепав. Фактично відчувалося, що там не було господаря. Влада повинна терміново почати порятунок парку.


По-перше, потрібно вичистити парк від сміття та бруду.

По-друге, припинити комерціалізацію парку. Парк створений для відпочинку і максимум, що повинно там бути, то атракціони і невеличкі торговельні пункти для того, щоб перекусити.

До речі, в парку є широка алея, яка стала улюбленим місцем для проведення невеличких фестивалів («Майся фест!», «Ужгородська палачінта»), виставок собак, змагань «Веселі старти» для малят, знаменитих на всю Європу міжнародних турнірів із петанку «Сакура» та «Каштани».

Наразі в Ужгороді побував один із відомих українських архітекторів, ландшафтний дизайнер із Києва, член консультативної ради з питань архітектури при Президентові України Ярослав Коляда. Він, зокрема, відвідав і Боздоський парк.

Як розповів нашій газеті Ярослав Коляда, в Україні відбувається «шанхаїзація» парків відпочинку, коли вздовж алей ставлять численні МАФи. «Це не просто поганий смак, це вбивство парків. У Європі місця під торговельні пункти строго визначені, а останнім часом від них узагалі відмовляються».

Окрім того архітектор повідомив, що ще одна погана практика це викладати бруківку на алеях.

«Важко пояснити,чому в нас намагаються все вкривати бруківкою. Всі алеї в парках Європи вкривають дрібними мармуровими камінцями. Чому би нам не брати приклад хоча би від сусідів. Подивіться, як реставровано парк у Кошице неподалік залізничного вокзалу: жодної торгової точки, ніякої бруківки і як усе гарно», — сказав Ярослав Коляда.

Він також торкнувся нашої широкої алеї в парку (крайня права алея від входу до парку) і сказав, що це доволі унікальна алея і важко пригадати, щоб у якомусь парку України була така простора і широка алея для променаду.

Однак якимось дивним чином при владі Віктора Погорєлова алею почали обкладати бруківкою і частково звузили її. Більше того, було зроблено незрозумілі ніші. «Це просто убого. Сподіваюся, в нинішньої влади вистачить розуму цю бруківку демонтувати. І просто привести алею в порядок. Гадаю також, що у влади вистачить здорового глузду не обкласти цю прекрасну алею торговельними МАФами, бо Ужгород просто втратить унікальну простору алею для променаду», — сказав Ярослав Коляда.

Тим часом, в Ужгороді створюється група активістів, яка контролюватиме роботи з відновлення Боздоського парку та не допустить його «шанхаїзації». Ярослав Коляда пообіцяв їм підтримку і допомогу в контролі з боку громадської архітектурної ради при Президентові України.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат