«Не створите ОСББ — не матимете ні світла, ні газу, ні ліфта...»

13.09.2013 14:23 РАТУША

Цього тижня редакція отримала колективного листа-скаргу від мешканців будинку № 17, що на вул. Легоцького в Ужгороді (підписи в редакції).

«У липні 2013 року в нашому будинку по вул. Легоцького, 17 м. Ужгорода перестав працювати ліфт. Через тиждень після зупинки ліфта в місцях загального користування з’явилося оголошення про необхідність для мешканців створити ОСББ та сплатити по 12 000 грн. для відновлення роботи ліфта», — повідомили у листі мешканці будинку.

Їхні заяви як ЖРЕП, так і ліфтове господарство приймати відмовляються, їм сказали: «Не створите ОСББ — не матимете ні світла, ні газу, ні ліфта...»

Цитуємо. «Рішенням Ужгородської міської ради № 702 від 07.12.2012 було затверджено «Положення про дольову участь власників квартир (квартиронаймачів) у капітальному ремонті (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках м. Ужгорода».

Вказане рішення визначило механізм можливого співфінансування мешканцями будинків видатків на капітальний ремонт та утримання у справному стані обладнання багатоквартирних будинків.

Будинок № 17 перебуває на обслуговуванні ЖРЕП № 7 м. Ужгорода, відповідно він виконує функції Виконавця та Управителя за визначеннями вказаних суб’єктів господарювання, наведеними у ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно до інших положень цього закону, до обов’язків ЖРЕП віднесено вжиття заходів щодо ліквідації аварійних ситуацій та здійснення аварійних ремонтів, утримання обладнання будинку у справному стані, проведення необхідних ремонтів.

Згідно з Законом «Про приватизацію державного житлового фонду», колишні власники багатоквартирних будинків зобов’язані брати участь у роботах із ремонту, потреба в якому виникла після приватизації квартир. Обсяг цих робіт визначається кількістю приватизованих квартир будинку та строком його експлуатації від закінчення будівництва або реконструкції до проведення першого ремонту після приватизації. Перший після приватизації ремонт будинку повинен носити комплексний характер, тобто включати виконання необхідних робіт, пов’язаних із усуненням виявлених при обстеженні несправностей та пошкоджень усіх елементів будинку.

При цьому передбачається обов’язкова участь попереднього власника будівлі у фінансуванні капітального ремонту будівель із понад 20-річним строком експлуатації в розмірі від 50 до 100 % вартості всіх робіт!

Натомість Ужгородська міська рада та її комунальне підприємство ЖРЕП № 7 у даному випадку намагаються перекласти свої обов’язки з фінансування капітального ремонту будинку на самих мешканців, спонукаючи їх до створення ОСББ».

Мешканці будинку кажуть, що на дверях до їхнього під’їзду висить оголошення з закликом створити ОСББ у... місячний термін!

На переконання мешканців, зобов’язуючи їх створити ОСББ й не допускаючи проведення ремонту без об’єднання співвласників, міська влада порушує їхні конституційні права й перевищує свої службові повноваженння. Люди не згодні з тим, що місто ухиляється від співфінансування ремонту й заміни ліфтів у будинку і робить спробу перекинути таке фінансування на плечі ОСББ, яке вони зобов’язані створити.

Влада мало зважає на те, що в цьому будинку проживають люди пенсійного віку, інваліди першої, другої групи, діти віком до трьох років, а непрацюючий ліфт реально погіршує умови проживання в будинку. Тому мешканці звернулися до прокуратури й територіального відділення Антимонопольного комітету.

ТЕГИ : огляд листів

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат