Обласна влада разом із Радою старійшин ініціюють відновлення історичної частини Ужгорода

23.08.2013 17:52 РАТУША

Про необхідність вирішувати наболіле питання реставрації старовинних фасадів обласного центру йшлося на зустрічі очіль-ника краю Олександра Ледиди з Радою старійшин Ужгорода, до якої входять колишні й теперішні керівники міста.

Зустріч відбулася у середу 21 серпня в обласній адміністрації, повідомляє прес-центр ОДА. На зустрічі були присутні колишні мери Ужгорода Омелян Попович, Еміл Ландовський, Степан Сембер, Сергій Ратушняк та нинішній керівник обласного центру Віктор Погорєлов.

На думку колишнього очільника Ужгорода Еміла Ландовського, ще не було такої ситуації, як зараз: коли обласна влада справді допомагала Ужгороду коштами, коли б міське та обласне керівництво були однодумцями. Рада старійшин буде допомагати обласному центру у вирішенні проблем господарського, комунального, економічного характеру. При цьому екс-мери наголошують: вони відмежовуються від площини політичної.

За словами Олександра Ледиди, на сьогодні обласному центру приділяється і справді чимала увага — починаючи від виділення з обласного бюджету кількох мільйонів на ремонт Швабської, Минайської та Мукачівської й закінчуючи фінансуванням об’єктів культури та спорту. Обласним коштом фінансується дитячий ляльковий театр, відновлюється спорткомплекс «Юність», де незабаром відкриють кілька нових тенісних кортів, спортивних майданчиків, фінансується діяльність Падіюну, який є центром творчого розвитку, в першу чергу, саме для дітей Ужгородщини.

Члени Ради старійшин порушили кілька актуальних питань, одне з головних — необхідність будівництва внутрішньоміської об’їзної дороги, котра допоможе розвантажити центральні магістралі Ужгорода. За задумом, дорога має пролягати від межі міста неподалік словацького кордону і через новий Боздоський міст виходити аж до передмістя — околиці села Минай.

Інше важливе питання, ініційоване Олександром Ледидою — створення проекту відновлення історичної частини міста. Почати можна зі створення робочої групи з реставрації горищ та покрівель старовинних будинків Ужгорода. Спеціалісти мають розробити детальний план інвестиційного проекту, яким чином це можна зробити.

На переконання Сергія Ратушняка, оскільки президент та його команда взяли чіткий курс на євроінтеграцію, треба використовувати можливості державного співфінансування, отримання європейських грантів. Адже Ужгород по праву вважають «західними воротами» України. Рада старійшин підтримає обидва питання — і щодо будівництва об’їзних доріг, і стосовно відновлення центральної частини міста. Безумовно, до роботи треба залучати і громадськість, однак без підтримки держави та області місту не обійтися, адже коштів на вирішення цих проблем ужгородська влада самостійно віднайти не зможе.

Відтак колишні мери разом із головою ОДА спільно вирішили: першим кроком має стати розробка проектно-кошторисної документації для будівництва внутрішньої об’їзної дороги в Ужгороді та детального плану реставрації горищ і дахів старих будинків обласного центру. Цим під керівництвом мера Ужгорода Віктора Погорєлова займатимуться міські фахівці. За нинішнім очільником Ужгорода лишається розробка всієї необхідної документації, без чого рух вперед у вирішенні обговорених проблем неможливий.

«А далі допомога з коштами та порушення цих питань перед керівництвом держави — це вже мої зобов’язання, — підсумував голова Закарпатської обладміністрації Олександр Ледида. — Наша спільна мета: реальні результати у відновленні туристичної привабливості Ужгорода та створення комфорту для його жителів».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат