Поділитися кров’ю — врятувати життя

29.06.2013 09:55 РАТУША

Цього місяця відзначався Всесвітній день донора. Для Закарпаття й Ужгорода зокрема питання донорства є злободенним, оскільки препаратів крові щодня потребують онкохворі, її постійну нестачу відчувають у перинатальному центрі, хірургічні, опікові та реанімаційні відділення.


21 червня Закарпатська обласна станція переливання крові в м. Ужгороді поповнила свої запаси завдяки ініціативі Ужгородського РО ТЧХ (голова Олена Кожанова), розумінню та підтримці з боку одного з найпотужніших підприємств у Ужгороді — заводу «Джейбіл» (відповідальний Ігор Сернівка, завідувач медичної частини Тетяна Петренко). Підприємство надало приміщення, забезпечило належні умови для проведення забору крові й організувало працівників, які виявили бажання здати кров.

Відтак 28 працівників підприємства, усвідомлюючи соціальну важливість акції, активно й організовано долучилися, здавши по 250—400 мл крові. Тим самим працівники заводу, без перебільшення, подарували здоров’я і надію одужати багатьом людям. А дехто замислився над тим, аби надалі робити це частіше, адже за умови належного здоров’я здавати кров можна раз на два місяці.

За словами лікаря Закарпатської обласної станції переливання крові Оксани Турянчич, умовами для цього є добре самопочуття, відсутність протипоказань до донорства, бажання допомогти ближньому, вік від 18 до 60 років, вага від 50 кг. Перш ніж кров відправити до медичних закладів, її лабораторно перевірять на гепатити, венеричні хвороби, СНІД, проведуть біохімічні аналізи. Рівень гемоглобіну, групу і резус-фактор медики визначають на місці забору крові.

Як розповіла голова Ужгородської РО ТЧХ Олена Кожанова, організація цього соціально вагомого заходу, що відбувся вперше, вражала злагодженістю, непідробною турботою й увагою до донорів. Більше того, отримані за здавання крові кошти працівники ТОВ «Джейбил Сьоркит Україна» перерахували на скриньку ТЧХ.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат