Комісія підтвердила нелегальне вирубування у Боздоському парку здорових платанів та маркованих череш

03.02.2012 17:47 РАТУША

Минулого четверга, 26 січня, газдування у Боздоському парку на місцях вирубу-вання дерев перевіряла комісія у складі екоінспектора, представників природоохоронної прокуратури, адміністрації парку та громадських активістів.

Ось що розповіли голова громадської ради при Державній екологічній інспекції Закарпатської області Валентин Волошин та Володимир Феськов із Закар-патського громадського центру.

— Відверто кажучи, працювати в умовах, коли сніг по коліна й прикрив усі пні, надзвичайно важко. Десь шукали по пам’яті, десь гостре око представників прокуратури підказало, десь адміністрація парку скеровувала. Основне завдання було перевірити законність рубання відносно акта, який комунальне підприємство отримало на вирубування 179 дерев. Звісно, всіх пеньків не знайшли, їх справді важко зараз шукати під снігом, а знайдені були ретельно виміряні в діаметрі й занесені до протоколу перевірки. Основна частина — це ясени, кілька черешень і, можливо, акація. Однозначно сказати важко, оскільки експерта з лісової інспекції серед нас не було, а тому офіційно встановити породу ніхто не міг.

Нас, активістів, найбільше цікавили платани. Адже про них не згадано в жодному дозволі на вирубування, проте факт їхнього зрізання очевидний: три великі пні діаметрами 80, 80 та 100 сантиметрів. Причому сухостоями назвати їх аж ніяк не можна, тому що залишене гілля (стовбур-кругляк був вибраний і вивезений) тримає на собі плоди, а сухе дерево, як відомо, не плодоносить.

Адміністрація одразу заплуталася: то казала, що на цьому місці має бути алея, потім заявила, що дерева змушена була зрізати, ос­кіль­ки під час вирубування су­сід­ніх дерев вони були пошкоджені і, напевно, становили загрозу.

Представники прокуратури пояснили, що навіть пошкоджені дерева права рубати вони не мали, а тому адміністрації парку за це доведеться відповісти. Інспектор проведе розрахунок збитків і видасть припис керівництву парку, яке змушене буде перерахувати кошти до місцевого бюджету.

Також представники прокуратури складуть адміністративний протокол на директора парку за захаращеність території. Річ у тім, що після вирубування її слід одразу приводити до ладу, чого зроблено не було.

Окрему увагу привернула зрубана черешня, на стовбурі якої є жовта мітка — таким чином маркують кордони майданчиків парку. Річ у тім, що сухостої не маркуються, а марковані дерева рубати не дозволено!

Незрозуміло те, що керівництво парку, як і міський голова, постійно щодо вирубування посилаються на план-проект парку 60-х років. Це видається дивним, адже тоді парк ще не був об’єктом природоохоронного значення, а з іншого боку, у 2008 році містом було проплачено розроблення нового осучасненого плану, який був виготовлений.

Доки невідомо, що саме буде на місці зрубаних дерев і що має бути висаджене замість них.

Ми розуміємо, що у парку є чимало аварійних дерев, які треба чистити. Також ми не проти відновлення доріжок і чищення самосіву,   тим більше, якщо на це є відповідні акти, що свідчить про легальне ведення вирубування. Інша річ, коли очевидними є безпідставні вирубування. Саме тому й потрібна компетентна перевірка, яка зробить остаточні висновки.

ТЕГИ : віктор погорєловБоздошБоздоський парк

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат