На Закарпатті збирають цілющі шишки

24.02.2017 16:27 ЗДОРОВ'Я

Мало хто знає, що, наприклад, вартість 100 грамів насіння кедра стартує від 200 доларів, тому що дістати ці «золоті» насіння не так уже й легко.

Тільки у Брустурянському лісомисливському господарстві, єдиному в Закарпатській області, де отримують у тому числі й селекційне насіння кедра, на висоті понад 1350 метрів розташований кедровий заповідник, деревам якого по 500 років і який плекають лісівники не одного покоління.

Лісничий Кедринського лісництва Василь Золотар розповідає: «У цьому році порівняно з минулими роками був невеликий врожай ялини — всього дві тонни шишок. А після кінцевої переробки ми отримаємо приблизно 2 % від заготовки. Два роки тому вдалося заготовити до 350 кілограмів насіння ялини завдяки рясному врожаю. Працівники лісової охорони та сезонні лісокультурниці заготовили в цьому році й насіння кедра. Шишки ми зберігаємо. За одну зміну переробляємо до 150 кілограмів шишок».

Частину насіння хвойних, отриманих у Кедринському лісництві, залишають для своїх розплідників, пояснює лісничий. Решту віддають по лісництвах. Молоді саджанці, отримані з насіння, ідеальні для відновлення лісофонду природним способом. Кедр — красень і гордість закарпатських лісів! Однак щоб його посадити, треба дуже обережно до нього ставитися, щоб не пошкодити коріння, і висаджувати потрібно на приполонинських висотах понад 1000 метрів. Лісівники бережуть кедр, адже його насіння виліковує навіть злоякісні пухлини, пише прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат