Чи є поліомієліт на Закарпатті?

Наталія Білей, студентка відділення журналістики УжНУ 04.09.2015 15:08 ЗДОРОВ'Я

Інформацію про спалах поліомієліту в області спростували начальник головного управління Держсанепідемслужби у Закарпатській області Володимир Маркович та головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк наступного дня після заяви міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі про епідемію поліомієліту на Закарпатті.


«Йдеться про гострий в’ялий параліч, який виявили у двох ромських дітей. Це підтвердили і столичні лабораторії та лабораторія ВООЗ у США. Діти мали контакт із циркулюючим вакциноспорідненим поліовірусом, що призвело до цієї недуги. В області немає циркуляції дикого збудника поліовіруса, який є причиною поліомієліту», — сказав головний санітарний лікар краю.

Цього року вже 12 осіб звернулися з діагнозом в’ялий параліч. Ось і на початку липня у двох дітей (1 і 4 роки) діагностували поліомієліт. Для підтвердження або виключення лікарі відправили проби матеріалів до Київської лабораторії, звідти — у Москву, де є Інститут поліомієліту та вірусних енцефалітів. Як показали дослідження, хворі мали контакт з вакцинним поліовірусом типу Р1, що має генетичні зміни у геномі та визначений як дериват вакцинного поліовірусу. Це доводить, що та території Закарпаття, як і України в цілому, поліомієліту немає. Діти пройшли курс лікування і реабілітації в обласній лікарні і вже знаходяться вдома, пояснив Володимир Маркович.

Головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк зазначив, що за останні роки кількість вакцинованих людей стала критично малою. Всього 18 % закарпатських дітей прищеплювалися цього року. Проблема, перш за все, полягає у тому, що держава недостатньо забезпечує лікарні вакцинами. Через це Закарпаття не може і на половину виконати цьогорічний план щеплень.

«Ми на порозі втрати епідеміологічної безпеки, — стверджує Володимир Маркович. — Охорона здоров’я — це збереження власне здоров’я, а не лікування хворих. На жаль, не всі українські політики це розуміють».

Водночас заяви закарпатських лікарів спростовує сертифікована Всесвітньою організацією здоров’я лабораторія. У коментарі ТСН фахівець цієї лабораторії зазначила, що це не в межах компетенції Закарпаття підтверджувати — є поліомієліт чи немає.

Наявність лише одного випадку цієї недуги вважається спалахом. Натомість на Закарпатті відомо вже про двох хворих. Сьогодні в Україні найнижчий рівень імунізації від поліомієліту в світі. Французька вакцина, яку надали державі як гуманітарну допомогу від уряду Канади, досі не потрапила в регіони. А погасити спалах поліомієліту можна лише масовою кампанією щеплення дітей.

Наталія Білей, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат