Здоров’я малюка в руках матері

07.03.2014 15:38 ЗДОРОВ'Я

Але й під пильним оком лікарів.

Поява малюка в сім’ї завжди є довгоочікуваною подією. Зрозуміло, що кожна жінка переживає період вагітності по-своєму, але, врешті-решт, майже всі майбутні мами на останніх тижнях уже просто не можуть дочекатися самих пологів, а відтак появи немовляти на світ. Важкість пересування, поганий сон, штурхання малечі в животі, підвищена набряклість тіла — всі ці передумови виключно підсилюють бажання наблизити день пологів. І здається, що це найважчий період. Щоправда, потім мами одностайно погоджуються — усі переживання і недоспані ночі тільки попереду.

Перше серйозне знайомство мами з дитиною починається уже вдома, після повернення з пологового будинку. Спочатку прискіпливий зовнішній огляд немовляти, потім постійні спостереження: вага, зріст, температура, апетит, алергічні реакції… список можна продовжувати і продовжувати. Безумовно, в усьому цьому процесі не останнє місце повинні займати консультації з педіатром. І якщо перші три доби дитина повинна перебувати під пильним доглядом дільничного педіатра, то потім візити стають дедалі рідшими. Зрештою, сьогодні завдяки достатній кількості не лише державних, а й приватних медичних закладів молоді батьки можуть самі обрати лікаря для малюка, якому вони зможуть довірити найдорожче — життя їхньої дитини. Постійні консультації з фахівцями в перші місяці життя немовляти — запорука успішної адаптації дитини. Крім того, не секрет, що сьогодні через низку зовнішніх чинників кількість народжених здорових діток зменшується. Існують патології (хірургічні, ортопедичні, неврологічні), які можна усунути в разі раннього діагностування, і навпаки — якщо не надавати цьому значення, то згодом доведеться відчути тяжкі наслідки, подеколи просто незворотні, аж до інвалідизації. З огляду на це стає очевидною необхідність медичних оглядів діток саме в перші місяці життя у лікарів вузької спеціалізації: ортопеда, хірурга, невролога.

ПОСТІЙНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ З НЕОНАТОЛОГОМ У ПЕРШІ МІСЯЦІ ПОТРІБНЕ І МАТЕРІ, І ДИТИНІ

Аби визначити найпоширеніші зони ризику для новонародженої дитини та можливі патології, ми звернулися за коментарями до спеціалістів КЛІНІКИ «ГЕМО МЕДИКА», в арсеналі якої є як педіатри, так і дитячі вузькопрофільні лікарі: невролог, хірург, ортопед.

Перший рік життя дитини — найвідповідальніший, саме тому безперебійне здорове функціонування маленького організму так необхідне для малюка. Особливо важливо вчасно обстежити немовля на наявність різноманітних вад організму. Людмила Семенюк, лікар-неонатолог, зазначає: «Новонароджена дитинка повинна в перші дні свого життя перебувати під пильним доглядом, у першу чергу, лікаря-неонатолога. Саме цей лікар оглядає дитинку з перших хвилин і приймає необхідні рішення. Якщо йдеться про здорових діток, то через два дні після спостережень мам із дітками виписують із лікарні. Далі — щоденний огляд: температура, тиск, реагування на можливі алергічні прояви». За словами неонатолога, пильність матері при цьому дуже важлива. Мати повинна порозумітися з малюком і передчасно не лякатися, якщо дитина, наприклад, плаче. Мати повинна зуміти зрозуміти, чому вона це робить: чи підгузки слід поміняти, чи дитина голодна. Те саме стосується дисбіозу в немовляти. Важливо усвідомлювати, що мама, яка годує дитину груддю, не може їсти все, вона має лише поступово вводити різні продукти у свій раціон. Однак пані Людмила наголошує, якою б не була проблема, без висновків неонатолога чи педіатра жодні кроки робити не можна.

У ТРИ МІСЯЦІ НА ПРИЙОМ ДО ДИТЯЧОГО ОРТОПЕДА БЕЗ ЗВОЛІКАНЬ!

Вільгельм Овваді, дитячий ортопед-травматолог, про можливі ортопедичні патології говорить так: «Кожна дитина при народженні має бути оглянута низкою спеціалістів. Спочатку це огляд у пологовому будинку відразу після народження, далі — обов’язковий огляд у три місяці та в шість місяців. Такі огляди лікарів спрямовані на раннє виявлення можливих патологій, які у старшому віці матимуть значно гірші наслідки. Якщо патологія не виявлена і не пролікована, вона матиме негативні наслідки. Здебільшого трапляються проблеми з кульшовими суглобами — ці суглоби несуть велике навантаження при ходьбі, тому дуже важливо, щоб діти в цьому напрямку спостерігалися з першого дня». Наприклад, якщо природжений вивих стегна і дисплазія тазостегнових суглобів будуть виявлені пізно, то в майбутньому це може ускладнитися деформацією кульшових суглобів, порушенням росту і зміною ходи. Саме тому в КЛІНІЦІ «ГЕМО МЕДИКА» всім малятам першого місяця життя обов’язково проводять УЗД кульшових суглобів. «На жаль, у нашій медицині втратилася така функція як пос­тійний огляд, тобто скринінг. Щоб діти були здоровими, його просто необхідно робити. Такі огляди спрямовані на раннє виявлення дисплазії кульшових суглобів, вродженого вивиху стегна, клишоногості, кривошиї. Зокрема, КЛІНІКА «ГЕМО МЕДИКА» демонструє, як фактично на одному поверсі дитина може бути обстежена всіма вузькими спеціалістами, а для правильної діагностики ортопедичних захворювань в арсеналі клініки є сучасне УЗД, рентген та, за необхідності, КТ, — зазначає дитячий ортопед. — Від батьків немовляти вимагається лише одне — час від часу звертатися до лікарів. Не потрібно чекати, що хтось їх буде направляти на лікування чи огляди, а треба самим ініціювати їх».

ХІРУРГ ПОВИНЕН ОБОВ’ЯЗКОВО ОГЛЯДАТИ ДИТИНУ В ПІВРОКУ, НАВІТЬ ЯКЩО НЕМАЄ ВИДИМИХ ВАД

Дитячий хірург Сергій Гербут запевняє: «Хірург повинен обов’язково оглянути дитину в півроку, навіть якщо немає видимих вад розвитку. Дуже багато вроджених вад мають певні терміни для ефективного оперативного лікування. Що пізніше будуть виявлені проблеми, то менше гарантій повноцінного розвитку тих або інших органів».

За словами лікаря, до кого саме піти, повинні вирішити самі батьки: «Я зазначу, в Україні й, зокрема, Ужгороді дуже хороші лікарі. Але в будь-якому разі необхідно звертати увагу на досвід, хоча б мінімальний. І звичайно, приватні клініки зважають на це і підбирають для свого закладу спеціалістів, які цей досвід мають». Крім того, нинішній темп життя, постійна зайнятість батьків змушують враховувати момент зручності й максимальної конкретики у часі. Робота   клініки ведеться і в цьому напрямку. Тут необхідний огляд дитинки займе годину-півтори, а не день-два.

Що стосується найпоширеніших хірургічних патологій, Сергій Гербут називає, зокрема, грижі, водянки, неопущеність яєчка, патології статевих органів, онкопатології. «Для виникнення певних вад завжди є передумови. А всі передумови складаються до того, як дитинка з’явиться на світ. Саме тому лікар має її оглянути і, якщо виявить якісь вади, зробити висновок та виробити тактику лікування: просто наглядати за проблемою чи здійснити оперативне втручання», — констатував дитячий хірург.

ЯКІСТЬ ЖИТТЯ МАЙБУТНЬОЇ МАМИ НАКЛАДАЄ ВІДБИТОК НА НЕРВОВУ СИСТЕМУ НЕМОВЛЯТИ

І насамкінець ми звернулися за коментарем до дитячого невролога Ірини Туряниці. За словами фахівця, на сьогодні є дуже поширеними проблеми на кшталт обвиття пуповиною, задавлення голівки. Вони навіть не завжди клінічно позначаються на плоді. І часто виявляється, що видимі ознаки відсутні, а розлади нервової системи прогресують і стають помітними в більш пізньому віці. «Нервова система прихована, тому до неї потрібно ставитися з особливою увагою, — наголошує пані Ірина. — Знижується якість життя вагітних жінок, порушується процес виношування дітей, зростає загроза переривання вагітності, купа інфекцій, захворювань у вагітних, приймання антибіотиків, зменшується кількість фізіологічних пологів — усе це накладає відбиток на нервову систему дитини. Тому раннє обстеження у невропатолога є необхідним». Інакше порушення і далі будуть непомітними, а коли на них таки звернуть увагу батьки, може бути запізно. «У моїй практиці трапляються випадки, коли мама приходить до мене з 3-місячною дитиною, і я бачу, що дитина клінічно здорова, але коли я дізнаюся, що в неї було подвійне обвиття пуповиною, були загрози переривання вагітності, то рекомендую огляд у 6 місяців, бо не впевнена, чи не позначаться такі передумови на дитинці в майбутньому. Нюансів є багато, їх потрібно віднаходити і не ігнорувати. Заїкання, не вимовляння деяких букв — це приклади своєчасно непомічених проблем, які потім уже майже неможливо безслідно ліквідувати», — констатує Ірина Туряниця. Фахівець наголошує, мама повинна пильно спостерігати за кожною деталлю, за кожним рухом малюка: чи тримає дитинка голову, чи сидить, чи повзає, чи не тремтить у неї бодай трішки підборіддя, чи піднімає дитинка ручки, однією чи двома ручками вона бере іграшку. І в разі виникнення щонайменших побоювань треба одразу звертатися до дитячого невролога.

P. S. Здоров’я дитини після народження переходить до рук матері, проте в її силах забезпечити своєму малюкові повноцінний огляд лікарів, щоб у майбутньому уникнути важких хвороб та різноманітних вад. Знайшовши лікарів, яким ви довірите свою кровиночку, найвідповідальніший перший рочок дитини ви зможете прожити без великих переживань. Особливе ставлення до маленького пацієнта — одне з покликань КЛІНІКИ «ГЕМО МЕДИКА».

Адреса: Ужгород, вул. Перемоги, 28. Тел.: 67-18-17, 099-531-76-87. Сайт: hemomedika-uzhgorod.eu.

ТЕГИ : ГЕМО МЕДИКА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат