Як лікуватися, якщо ліки неякісні?

15.02.2014 11:43 ЗДОРОВ'Я

300 бракованих лікарських засобів виявили торік у закарпатських аптеках.

Коли в людини погіршується самопочуття, вона самостійно приймає ліки чи звертається за порадою до медиків. Але так чи інакше домашню аптечку тримають усі, нерідко поповнюючи її новими медикаментами. І якщо сьогодні вам запропонують обрати український чи закордонний аналог ліків, то про те, котрий із них бракований, не скажуть у жодній аптеці.

Перевіркою ліків займається Держслужба з лікарських засобів. Чимало випадків неконтрольованого збуту ліків чи фальсифікатів вдається виявити, однак із України не припиняють надходити тривожні месиджі про медичні підробки. А страждає від цього найперше пацієнт, який свято вірить у дію чарівної пігулки. До того ж чимало людей обгрунтовують погане самопочуття після приймання ліків загостренням хвороби чи реакцією організму, хоча цілком імовірно, що виробники ліків підготували вам зовсім неякісний препарат.

Українці потребують чимало ліків, до того ж імпорт від закордонних виробників уже майже норма. У минулому році імпорт фармацевтичної продукції до України у грошовому еквіваленті склав трохи більше 3 мільярдів доларів, повідомляє прес-служба Міндоходів. Лідерами імпорту стали лікарські засоби, дозовані або фасовані для роздрібної торгівлі. Цієї продукції імпортовано на суму 2,6 млрд. доларів, або 83,8 % від загального обсягу ввезених фармацевтичних товарів. Найбільші обсяги імпорту дозованих або фасованих лікарських засобів спостерігалися в 4-му кварталі як 2012-го, так і 2013 року, що, на думку аналітиків Міністерства, зумовлено настанням так званого „епідемперіоду». Так, у 4-му кварталі 2013 року імпортовано дозованих або фасованих ліків на суму 824,1 млн. дол., із яких майже 603 млн. дол. — лікарські засоби для терапевтичного або профілактичного застосування та антибіотики.

Станом на початок 2013 року в Україні продавалося втричі більше імпортних ліків, ніж вітчизняних. Українці витрачають близько 70 % свого бюджету на імпортні ліки. За словами директора Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Людмили Безпалько, закордонні ліки значно дорожчі за українські, хоча за якістю нічим не відрізняються. Така ситуація складається через відсутність власних, українських, наукових розробок, а тому українці змушені витрачати гроші на іноземні ліки, які перебувають під захистом патентів, — повідомляє УНІАН.

Натомість небезпек як від одних, так і від інших вистачає. Ще не стерся з пам’яті випадок у Львові, коли правоохоронці вилучили в аптеках одного з приватних підприємств аж 200 ящиків фальсифікованих ліків. Ліки вилучено відразу в 30 аптеках, які належать цьому підприємству, однак загальну вартість вилученого правоохоронці ще не визначили. Тоді йшлося про найбільш ходові ліки, які стабільно користуються попитом у відвідувачів аптек: уролесан, но-шпа, фезам, анаферон, темпалгін, фармацитрон, колдфлю, фестал, афлубін, есенціале, амізон, бісептол, гріпекс макс, лінекс, супрастин, активоване вугілля, валер’янка й інші.

За минулий рік у закарпатських аптеках виявили 300 бракованих лікарських засобів. У той же час відвертого фальсифікату виявлено не було. Із проведених 924 лабораторних аналізів 32,5 % (300) виявилися негативними, розповів під час прес-конференції начальник Держслужби з лікарських засобів Петро Яцук. При проведенні перевірок лікарських засобів перевіряються в першу чергу умови зберігання, а також перелік препаратів, на які слід звертати особливу увагу. Доля ліків буває різною. Їх або повертають на оптовий склад, або ліквідують. Матеріальний збиток аптеки несуть чималий, адже втрачені гроші за ліки їм ніхто не повертає.

Найчастіше фальсифікують розрекламовані лікарські засоби, тому на них і звертають більше уваги при перевірках. Так само рекомендують робити покупцям. Останнім рекомендують звертати увагу на упаковку, адже так є шанс помітити зміни. У Держслужби з лікарських засобів є зразки всіх упаковок, якими вони користуються при дослідженнях.

Нерідко фіксують порушення вмісту активної речовини в ліках, оскільки виробники дозволяють собі знижувати концентрацію. Такі ліки, по суті, неефективні. І якщо в 2000-х роках у медикаментах знаходили крейду або інші небезпечні речовини, то сьогодні фальсифікат модернізувався і мінімально відрізняється від оригіналу.

Наталія Каралкіна

***

Фальсифікат можна виявити за упаковкою. Поради покупцям медикаментів.


Майте на увазі, що навіть у разі виявлення неякісних ліків повернути їх буде вкрай важко, оскільки зазвичай не підлягають поверненню такі товари, як лікарські препарати, засоби особистої гігієни, косметичні вироби, пухові й пір’яні речі, тюль, мережива, нижня і постільна білизна, відеокасети, товари для немовлят, манікюрні та педикюрні інструменти, побутова хімія тощо.

Щоб не стати жертвою, треба бути уважним:

Придивіться до упаковки. Недобросовісні виробники, як правило, трохи змінюють форму та колір упаковок. У майбутньому захист від підробок хочуть посилити введенням індивідуальних кодів для кожної упаковки, які будуть скануватися. Кожна упаковка міститиме унікальний код, який унеможливить підробку або повторний продаж ліків. Термін реалізації цього проекту — 2017 рік.

Перевіряйте, чи має аптека ліцензію. Державна служба України з лікарських засобів радить перевіряти аптеки за «Державним реєстром», який, зокрема, містить Реєстр ліцензій оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. За цим реєстром легко перевірити, чи має власник аптечного закладу ліцензію на відповідну діяльність. Достатньо ввести адресу, частину адреси (місто) або ж назву суб’єкта господарської діяльності (завжди вказана в аптечному закладі: на вхідних дверях чи в «Куточку споживача») — і з реєстру вам буде надано актуальну інформацію. Всі дані в реєстрі поновлюються щоденно.

Не купуйте ліки в Інтернеті. За даними європейських медиків, 50 % усіх ліків, що продаються через мережу Інтернет, є фальсифікованими. В Україні непоодинокі випадки, коли приймання куплених в Інтернеті ліків, де немає жодного контролю за їх походженням та якістю, закінчувалося госпіталізацією в реанімаційне відділення.

Державна служба України з лікарських засобів застерігає від придбання медикаментів «із рук», у тому числі в людей, які можуть видавати себе за медичних працівників, від самолікування, а також від лікування БАДами замість ліків і навпаки.

Зберігайте чек, оскільки так набагато легше довести, де ви купили неякісний товар.

Навіть якщо ви, на жаль, стали жертвою неякісних чи підроблених ліків, шанс відшкодувати витрати завжди є. Аби подати скаргу на якість лікарського засобу, достатньо написати листа на адресу однієї з територіальних інспекцій або на адресу Держлікслужби України, повідомляє її офіційний сайт. У скарзі обов’язково необхідно вказати:

– повне ім’я, прізвище та по батькові скаржника;

– місце проживання громадянина;

– назву суб’єкта господарювання, в якого придбано лікарський засіб;

– надати зразок лікарського засобу або вказати повну назву лікарського засобу, номер серії лікарського засобу, виробника;

– додати чек (або ксерокопію копію чеку) за сплату в аптеці, де придбано лікарський засіб;

– чітко вказати сутність скарги;

– скарга повинна бути підписана заявником чи заявниками з зазначенням дати.

Процедура доведення провини виробника ліків не з легких, але здоров’я, без сумніву, найголовніше, що є в людини. Тож якщо ліки не подіяли або від них стало гірше, не гайте часу, звертайтеся до лікаря, затим ідіть до аптеки, де вам продали неякісний товар. І хто знає, можливо, саме ваша скарга буде останньою краплею на шляху припинення виробництва таких медикаментів, а відтак вдасться врятувати не одне людське життя.

***

Кілька фактів, які змінять ваше ставлення до медикаментів

1. Українці щороку витрачають 32 мільярди гривень на ліки.
«Щороку українці віддають за ліки 32 млрд. гривень особистих грошей — це 90 % витрат на них загалом по країні. Держава, своєю чергою, закуповує їх лише на 4 млрд. гривень. Таку політику можна охарактеризувати простим терміном «пасивна евтаназія» (метод «порожній шприц») на відміну від активної евтаназії («повний шприц»), коли застосовуються смертельні ін’єкції. Тобто переважна частина наших співвітчизників просто не можуть лікуватися», — зазначив Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів у інтерв’ю «Українському тижню». Таким чином, 90 % витрат на ліки в Україні припадає на кишені громадян.

2. В Україні ціни на ліки в середньому на 60 % вищі, ніж у Росії й Білорусі.
Держінспекція цін зробила аналіз 29 базових препаратів, які сьогодні продаються в українських аптеках. Відомство виявило, що середні роздрібні ціни вказаних препаратів у Україні вищі, ніж у сусідніх країнах, на понад 60 %. Про це повідомив народний депутат від партії БЮТ, член тимчасової комісії з розслідування діяльності Міністерства охорони здоров’я України Павло Петренко, пише УНІАН. Депутат вважає, що проблему може вирішити введення в Україні референтних цін на лікарські засоби і медпрепарати.

3. Аптечні продажі зросли майже на 13 % у грошовому вираженні.
Роздрібні продажі всіх категорій товарів аптечного кошика в Україні за підсумками 2013 року в грошовому вираженні зросли на 12,7 % порівняно з 2012 роком — до 35,846 мільярда гривень. Такі дані компанії Proxima Research, пише «Інтерфакс-Україна».
Зокрема, аптечні продажі лікзасобів за цей період у грошовому вираженні зросли на 12,6 % — до 30,465 млрд. гривень, в натуральному — на 0,6 %, до 1,274 млрд. упаковок.
Аптечні продажі виробів медичного призначення з урахуванням продажів дезінфікуючих засобів у грошовому вираженні зросли на 10,8 % — до 2,813 млрд. гривень, у натуральному — на 2,9 %, до 612 млн. упаковок. Аптечні продажі косметики у грошовому вираженні зросли на 12,1 % — до 1,454 млрд. гривень, у натуральному — на 6,2 %, до 59,5 млн. упаковок.

4. Середня вартість упаковки лікарського засобу українського виробництва в 2013 році становила 10,9 грн., а іноземного — 47,9 грн.
Відповідно, різниця у ціні — 4,5 разу. Споживачі віддають перевагу лікам українського виробництва — дві третини проданих у 2013 році ліків були саме українського виробництва. За твердженням фахівців, наші виробники за якістю продукції не поступаються якістю закордонним фармацевтичним компаніям, зазначає прес-центр УОЗ у Закарпатській області.

5. Лідери у переліку підробок та неякісних ліків в Україні — широковживані медпрепарати, що рекламуються.
Варто зазначити, що в Закарпатті, протягом минулого року жодного випадку фальсифікату або підробки власне ліків не виявлено. Фальсифікат у нас практично відсутній завдяки тому, що Закарпаття не має великих гуртових складів, а завозить ліки з інших областей. Про це повідомили під час брифінгу в прес-центрі обласного Центру здоров’я начальник Державної служби з лікарських засобів Закарпатської області Петро Яцук та начальник відділу державного контролю у сфері обігу лікарських засобів та медичної продукції Державної служби з лікарських засобів Закарпатської області Юрій Циганін.

6. Фізичні вправи такі ж корисні, як і ліки.
Для лікування серцево-судинних захворювань спортивні вправи можуть бути настільки ж корисними, як і ліки, пише Мішель Робертс, кореспондент Бі-Бі-Сі з питань здоров’я. В опублікованому в Британському медичному журналі дослідженні йдеться про аналіз історії хвороб 340 тисяч пацієнтів для визначення впливу фізичних вправ та медикаментів на запобігання смерті. Результати дають можливість рекомендувати спортивні вправи до медичних рецептів. Експерти наголошують, що пацієнти не повинні змінювати свої медикаменти на вправи, бо краще використовувати обидва види лікування.
Занадто мало дорослих зараз займаються фізичними вправами, констатують науковці. Наприклад, тільки третина населення Англії займається активним спортом рекомендовані 2,5 чи більше години на тиждень.

Коментарі :


16.02.2014 12:53 Мыс

все верно,люди покупают препараты в надежде на выздоровление, но в итоге им становится еще хуже...вот так и гробим свое здоровье!но кому до этого есть дело?вы думаете в ГЛС кто-то переживает за это? да их глава Соловьев вообще только о своем кармане и печется.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат