Чи знизяться ціни на ліки?

18.04.2014 16:34 ЗДОРОВ'Я

Як відомо, уряд запровадив новації шляхом прийняття Закону «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання». Одне з нововведень торкнулося населення і пов’язане воно з оподаткуванням ліків податком на додану вартість.


Як пише «Економічна правда», відповідно до закону, ПДВ повинен стягуватися з операцій з постачання препаратів та виробів медичного призначення. В аптеках з’явилися роздруківки, з яких будь-який бажаючий може дізнатися, що за рішенням уряду ліки мають подорожчати на 7 %. Дата набуття новацією чинності — 1 квітня.

Справжня мета введення ПДВ на ліки — не зниження цін, а боротьба зі схемами податкової оптимізації. Імпортні ліки в Україні восени 2013 року коштували в середньому на 60 % більше, ніж у РФ і Білорусі. Пояснювалося це просто. Оскільки ввезені ліки не обкладалися ні ПДВ, ні ввізним митом, дистриб’юторам, у тому числі провідним світовим фірмам, було зручно за паперами завозити їх через офшори з максимальною націнкою.

Надприбуток залишався в офшорі й ніякими податками не обкладався. У програші були лише українці. Вони отримували ліки та медичне обладнання за завищеними цінами вже на етапі їх ввезення. Це при тому, що торговельна націнка в українських аптеках безмежно висока, найчастіше вона становить 50—100 % від вартості ліків. До речі, саме у зв’язку з високою прибутковістю аптечного бізнесу ввійти до нього завжди було непросто. Бізнес «дахувався» по лінії МОЗ, МВС та прокуратури.

Ще один факт. За різними оцінками, чи не половина імпортних ліків у українських аптеках — фальсифікат. У кращому випадку — плацебо. У гіршому — красиво упакований якийсь продукт творчості вітчизняних хіміків. Контролю за оборотом «лівого» товару немає. Чим небезпечне придбання фальсифікату? У разі загострення хворий може прийняти фальсифікат і заплатити життям за бажання аптекарів заробити зайве. Довести, що причиною смерті став саме куплений у аптеці препарат, майже неможливо.

Слід зазначити, що вітчизняні виробники ліків у завищенні цін не сильно відставали від імпортерів. По-перше, цьому сприяли високі ціни на імпорт. По-друге, вітчизняне виробництво найчастіше являє собою банальну розфасовку, під яку сировину завозять за тією ж схемою .

Таким чином, намір Кабміну навести лад був виправданим. Спочатку порядок пропонувалося навести шляхом введення звичайного — за ставкою 20 % — оподаткування ПДВ операцій із першої поставки ліків. Запропонований варіант оподаткування, з одного боку, приводив би до серйозного подорожчання схеми виведення надприбутків. З іншого — зважаючи на одноразовість застосування податку, він був соціально спрямованим. Впровадження податку відразу ніяк не відбилося би на роздрібних цінах аптек.

Однак в останній момент у Мінфіні вирішили все переграти. Для ліків вигадали нову ставку — 7 %, але застосовувати її вирішили при кожному продажі. У результаті вже з 1 квітня, коли цю норму вирішили ввести в дію, всі продажі ліків, включаючи роздрібні в аптеках, повинні були проводитися з урахуванням 7%-ного ПДВ. При цьому багато власників аптек дізналися про сюрприз 1 квітня, продовжуючи протягом дня вести діяльність у звичному режимі.

З 2 квітня змінилося небагато — лише ціни були підняті на 7 % нібито під продаж із ПДВ. Хоча зважаючи на прибутковість бізнесу, можна було б обійтися без цього. Однак інші проблеми не вирішені й навряд чи будуть вирішені найближчим часом. Проблеми стрімко наростають.

Наразі Кабмін терміново розробляє поправки до Податкового кодексу, покликані виправити вказані недоліки. Зокрема, можуть бути змінені правила обкладення ПДВ операцій із ліками, терміни підвищення деяких акцизів, скасовано введення податку на доходи за депозитами.

Чи приведе це до подешевшання ліків, сказати важко. Наразі є ще один чинник підвищення ціни — здешевлення гривні. І знову заручником стало населення.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат