Обираючи окуляри, ви обираєте очі!

01.02.2013 14:23 ЗДОРОВ'Я

У одному з попередніх номерів «РІО» ми інформували читачів про три основні моменти, якими категорично не можна нехтувати під час вибору окулярів. Нагадаємо, мова йшла про, в першу чергу, перевірку зору, далі —   про підбір необхідних окулярних лінз, а згодом зручної оправи. Так от, купуючи окуляри, головне знати на чому економити не варто. І якщо оправа це справа зручності, антиалергенності, смаку та вашого іміджу, то лінзи — це те, заради чого ви таки вирішили вдягнути окуляри.


Якщо це ваші перші окуляри і ви розгублені й не знаєте з чого потрібно починати, пропонуємо вам огляд сучасних окулярних лінз, які є поширеними сьогодні.

Що потрібно знати, щоб не помилитися та не купувати окуляри двічі!

По-перше, не піддавайтеся на дешеві “заманювання” з боку шарлатанів, які розносять “ліві” окуляри по офісах, їхня оптика не відповідає ані загальним стандартам, ані вашій безпеці. Також не варто купувати окуляри на базарних лотках чи на вулиці. Все це частіше завершується виключно псуванням вашого зору. А очі, про що теж не варто забувати, у нас одні.

По-друге, перевірити зір у кваліфікованого спеціаліста, довіряючи його фаховості чи відгукам друзів. Тут потрібно також зважати на те, що в лікарнях перевіряють зір, але не вміють підбирати окуляри та лінзи до них, не маючи відповідних знань для цього. Тому слід звернути увагу на магазини оптики, де є лікар-офтальмолог та відповідні фахівці-консультанти з підбору окулярів, які пройшли відповідну професійну підготовку, а також майстер-оптик. Пам’ятайте, правильна консультація вбереже вас від зайвих витрат.

По-третє, після того, як ви перевірили свій зір, треба звернути увагу через які скельця (лінзи) ви будете дивитися на світ. Для цього треба знати, що окулярні лінзи розрізняють за складом — полімерні (оптичний пластик — дуже легкий, має різнокольорове забарвлення, що прикрашає обличчя або приховує якісь вади очей чи обличчя), полікарбонатні (дуже міцні — використовують у безобідкових та напівобідкових оправах та для спорту) та скляні (для використання при особливих умовах роботи, наприклад, за верстатами або зі зварюванням та для читання).

Також окуляри поділяються за призначенням: для читання, для далі (тобто для постійного ношення), для середніх дистанцій (комп’ютер, дошка, офісне застосування та ін.), для водіння, спорту та ін.

На сьогодні популярністю і ширшим вжитком користуються саме полімерні та полікарбонатні лінзи. Від своїх аналогів вони відрізняються не лише легкістю, комфортом, практичністю, а й безпечністю — ці лінзи не травмують, адже їх розбити майже неможливо, особливо полікарбонатні, які також значно стійкіші до подряпин і найчастіше використовуються під час занять спортом. Полімерні у кілька разів легші за скляні, відповідно окуляри не тиснуть на перенісся, що скорочує час адаптації людини до носіння окулярів, та мають різноманітні покриття для комфорту ваших очей. Та скляні лінзи менше дряпаються, що збільшує термін їхньої експлуатації, але вони небезпечні. Тому вибір за вами.

Також вам необхідно врахувати ваші звички, професію та вид занять для того, щоб консультант міг фахово підібрати окулярні лінзи та спеціальні покриття на них індивідуально під ваші потреби. Покриття на лінзі мають захищати очі від різкого штучного світла, мруження, сонячного та комп’ютерного випромінювання, відблисків та ін.

Для людей, які потребують постійного носіння окулярів як на вулиці, так і в приміщенні, розроблені спеціальні лінзи-хамелеони, які автоматично затемнюються і світлішають залежно від того, де ви перебуваєте. Вони поєднують в собі як сонцезахисну функцію, зберігаючи при цьому необхідні діоптрії вашому оку, так і естетичну, тому що легкий колір лінз дуже прикрашає обличчя. Вартість таких лінз залежить від швидкості затемнення та розтемнення, тому, якщо вас приваблює дуже низька ціна, запитайте час затемнення лінзи, швидше за все, це буде понад одну хвилину, а то й 5 хвилин. Чим дорожчі хамелеони, тим вони привабливіші за кольором, зручніші та затемнюються пришвидшено — за 15—30 секунд. При цьому вони завжди надійно захищають вашу сітківку ока від будь-яких подразників.

Новинка — лінзи-хамелеони, які реагують на світло, коли ви за кермом, забезпечуючи вам комфортне водіння вдень, а також так звані «блублокери», їхні жовті лінзи дають вам змогу комфортно почуватися за кермом вночі.

Сучасні лінзи можна використовувати, приміром, як для читання, так і для далі. Річ у тім, що такі лінзи розділені щонайменше на два віконечка: коли очі дивляться вниз лінзи, то вам зручно читати, а коли у верхню частину лінзи, то ви можете сприймати візуальну інформацію на відстані. Мова йде про біфокальні лінзи. Обидві зони біфокальної лінзи розділені чіткою межею, але якщо вона вас дратує — розроблені нові прогресивні лінзи без межі, яка забезпечує плавне наростання оптичної сили і, таким чином, створює   комфорт для очей на будь-якій відстані (читання, робота за комп’ютером, даль). При цьому візуально на лінзах не видно жодних переходів. Найчастіше такі лінзи використовують люди віком від 40 років, коли за наявної короткозорості може з’являтися вікова далекозорість. До таких лінз треба трохи звикнути (близько двох тижнів), а згодом насолоджуватися комфортом, зручністю та відсутністю кількох пар окулярів.

І насамкінець, обираючи лінзи, пам’ятайте, що звернувшись до професійного салону оптики, ви можете бути впевнені в якості окулярів, а також, що окуляри виготовлені згідно з вашим рецептом індивідуально для ваших очей і потреб. А кваліфікована консультація дасть вам змогу відчувати себе впевнено, солідно виглядати та комфортно дивитися на світ. До речі, ця інформація була надана директором   мережі салонів «Світ оптики» Сергієм Павленком та головним консультантом Валентиною Пилип. Пам’ятайте, від фаховості та досвіду консультанта з підбору окулярів залежить 80 %   вашого комфорту носіння окулярів надалі. Якщо вас цікавить детальніша інформація — звертайтеся тел. (050) 371-99-00.

 photo 411043504370-438043C0435043D04380-1-2_zps5bef1c84.jpg

ТЕГИ : світ оптики

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат