Щоб народжувати в безпеці й комфорті

Наталія Каралкіна 27.04.2013 14:19 ЗДОРОВ'Я

До вересня 2014 р. на Закарпатті з’явиться надсучасний
перинатальний центр.


Той, хто народжував чи готується до цього відповідального кроку, знає, наскільки важливо забезпечити належні умови для матері й дитини. Найбільшу відповідальність на етапі пологів несуть лікарі. Саме від їхньої злагодженої роботи, якості надання меддопомоги залежить психологічний і фізичний стан пацієнтки та немовляти. Післяпологовий догляд також не терпить застарілого обладнання, вицвілих стін та відсутності медикаментів.

Заможні українки віддають перевагу пологам за кордоном, останнім часом серед них чимало й закарпаток. Причиною цьому скандальні випадки дитячих смертей у родильних будинках. Гучними справами, пов’язаними з корупцією та некомпетентністю лікарів, «прославився» й Ужгородський міський перинатальний центр. З останніх повідомлень — два випадки смертей немовлят, перед цим — корупційний скандал, звільнення головного лікаря. Закривали медичний корпус і через виявлення стафілокока. Однак народжувати потрібно, цей заклад приймав і досі приймає не лише ужгородок, а й мешканок усього Закарпаття.

На щастя, демографічна ситуація в Закарпатті покращується. Впродовж 2012 року відбувся загальний приріст населення на 3,6 тисячі осіб. Відтак потужностей Ужгородського міського перинатального центру для забезпечення повноцінної рододопомоги жінкам з інших районів недостатньо і потреба в Обласному перинатальному центрі знову на часі.

«Ще в 1995 році в Обласній клінічній лікарні було закрито обласне пологове відділення. Але тоді була зовсім інша ситуація. Тоді держава, в тому числі й Закарпатська область, опинилася в демографічній ямі. Тривало різке зниження народжуваності й на той час керівництвом галузі було прийнято рішення об’єднати обласну пологову службу з муніципальною і надавати спеціалізовану допомогу на базі міського перинатального центру, — розповідає Роман Шніцер, начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. — Сьогодні ситуація докорінно змінилася. По-перше, ми кожного року маємо ріст кількості пологів. І якщо враховувати таку динаміку, я думаю, що на кінець 2013—2014 років ми маємо вийти на рубіж 20 тисяч пологів за рік. Якщо врахувати останні 10-12 років, то це зростання більш ніж на 3 тисячі пологів. Це перший позитивний момент. Є й інші тенденції, зокрема негативні. Це збільшення кількості патологічних пологів. За різними оцінками їх питома вага складає понад 40 %. Другий момент це те, що з 2006 року Україна підписала міжнародні угоди, за якими дитина, яка народжується після 22 тижнів чи вагою понад 500 грамів, вважається вже не ембріоном, а народженою дитиною, яка має шанси на життя».

У ЦЕНТРІ ЗАПРОВАДЯТЬ ДИСТАНЦІЙНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ ХВОРИХ

Згідно з принципами реформування медицини в кожному обласному центрі повинен бути сучасний перинатальний центр. 9 областей уже обслуговують своїх породіль у таких медзакладах. На Закарпатті також розпочався процес створення такого центру. Ми повідомляли, що нещодавно питання обласного перинатального центру під час зустрічі з Президентом України порушив Олександр Ледида, голова Закарпатської ОДА. Президент пообі¬цяв максимальне сприяння і не минуло й тижня, як до Ужгорода приїхали представники національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства». Під час зустрічі керівник Закарпаття Олександр Ледида та   керівник проекту Віктор Сірман обговорили питання майбутньої реконструкції. За попередніми рішеннями і домовленостями умови тут мають бути бездоганними. Лікарня розташується в   реконструйованому корпусі поблизу Ужгородського пологового будинку. Загальна вартість проекту — 87 млн. гривень, левову частку яких профінансує держава.

Корпус наразі вивільняється і в ньому проводять реконструкцію під сучасний Обласний перинатальний центр. Там буде 9 індивідуальних пологових залів, операційна, зроблені за принципами «чистих приміщень», а також сучасне приймальне відділення, анестезійна та інтенсивна терапія, лабораторно-діагностичний блок, центр планування сім’ї, індивідуальні та сімейні пологові зали, операційні. Наразі з Міністерством охорони здоров’я узгоджується питання, щоб на цій базі була можливість для кардіохірургів оперувати новонароджених із вадами серця, проводити корекцію нескладних вад розвитку серця, пояснює Роман Шніцер.

Планують тут і центр телемедицини, у якому за необхідності дистанційно консультувати хворих будуть провідні лікарі країни.

КАДРОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОЗВОЛЯЄ ЗДІЙСНИТИ ПРОЕКТ, ХОЧА ВЧИТИСЯ ЛІКАРЯМ ДОВЕДЕТЬСЯ

В Ужгородському міському перинатальному центрі сьогодні приймають майже 4 тисячі пологів за рік. Зрозуміло, щоб ефективно працювала структура, вона повинна мати зовсім інший рівень технологічного, кадрового забезпечення. Всі патологічні пологи, всі вищеперелічені ситуації повинні бути сконцентровані в перинатальному центрі такого типу.

Роман Шніцер у створенні центру вбачає активну, конструктивну позицію обласної влади, в першу чергу голови ОДА. «Я вважаю, що рішення прийняте унікальне. Щодо жодного з перинатальних центрів такого рішення не приймалося. Олександрові Олександровичу вдалося переконати президента в доцільності початку реконструкції в цьому році і її завершення в 2014-му в плановому ритмі, щоб ця робота була якісною»,— розповідає начальник управління охорони здоров’я.

На питання про кадрове забезпечення Роман Шніцер відповідає двома частинами: «Кількісно ми забезпечені, навіть із невеликим лишком. Але час щоденно диктує нові умови. Звичайно, треба постійно працювати, готувати кадри, підвищувати свою кваліфікацію. Сьогодні національна агенція має договір із Німеччиною щодо проведення відповідних курсів, майстер-класів, стажувань акушерів-гінекологів із України, в тому числі Закарпаття. Це мають бути кращі, молоді, перспективні, які потім зможуть навчити своїх колег».

Наразі пішов відлік початку проекту. Закарпатці мають місяць для улагодження робочих питань. Сучасний перинатальний центр обласного рівня планують здати до вересня 2014 року. Поки що породілям не варто панікувати: кваліфіковану допомогу їм обов’язково нададуть в Ужгородському перинатальному центрі, він успішно працюватиме протягом цього часу. Тепер важливо, щоб на Закарпатті було достатньо охочих народжувати і щоб їхні новостворені сім’ї зростали здоровими.

«На щастя, саме наша Закарпатська область має найкращу демографічну динаміку в Україні. Дітки народжуються, населення зростає. А моє завдання як керівника краю — зробити все для того, щоб жінки народжували в комфорті, в безпеці, під професійним доглядом лікарів та персоналу. Перинатальний центр, який ми робимо, буде не гіршим за подібні європейські заклади.

Ми стартували, термін для улагодження всіх моментів до початку робіт — місяць від сьогоднішнього дня. Аби максимально ефективно та фахово підійти до роботи, відразу ж створюємо спеціальну робочу групу, до складу якої ввійдуть керівник управління охорони здоров’я, начальник управління капітального будівництва, мій перший заступник. Хід реконструкції буде під моїм постійним контролем і я впевнений, що наступного року в Закарпатті почне функціонувати перинатальний центр, про який можна було лише мріяти», — сказав нашій газеті керівник краю Олександр Ледида.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат