Про Олександра Малеша митця кілька слів

Володимир Мишанич 24.07.2017 16:36 ДОЗВІЛЛЯ

Днями в Закарпатському художньому музеї ім. Й. Бокшая відкрилася персональна ювілейна виставка ужгородського митця Олександра Малеша, приурочена до його 60-річчя. До експозиції ввійшло 70 чудових полотен, що найповніше репрезентують його творчість. Чи не вперше талановитий художник заявив про себе в повний голос. У попередні роки він брав участь у колективних виставках і його роботи серед інших не залишалися непоміченими. Перша його персональна виставка відбулася у 2012 році в етнографічному музеї.


Твори Олександра свідчать про його надзвичайну
обдарованість, неабиякий талант, що знаходить своє вираження в жанрі пейзажу й портрета. Без сумніву, він один із найкращих майстрів Закарпаття, України.

Всевишній наділив його тонко організованою душею, вмінням бачити, відчувати й щиро захоплюватися довершеним Світом, дисгармонію в який своєю діяльністю нерідко вносить хіба що сама людина. Про це свідчать його твори, написані натхненно, легко й невимушено, ніби на одному подиху. Художник пише надзвичайно соковито, не змішуючи фарби до кінця, завдяки чому досягає чудових колористичних ефектів. Кожна з робіт оригінальна й неповторна, як неповторна кожна мить нашого життя, стан природи, наші настрій і почуття. Художник, наче казковий чарівник, кількома помахами пензля фіксує на полотні швидкоплинний стан природи, її настрій, характер. Його манера письма надзвичайно експресивна, емоційно насичена. Він віртуозно володіє засобами образо­творення, пише впевнено, сильно, натхненно, що відчувається чи не в кожній його роботі. Його палітра чиста й дзвінка, дуже багата ледь вловимими напівтонами. Він вміло поєднує теплі й холодні кольори, передаючи певний настрій Природи, своє враження від неї, що наближує його до імпресіоністів. Професіоналізм і артистизм виконання майстра вражають. За ефектністю і артистичною манерою письма він близький до Антона Ковача, який, за словами Олександра, свого часу підтримав його і стимулював до творчої праці.

Заслуговують уваги й портрети, створені художником. Йому гарно вдається розкрити психологічний стан портретованого, характер, відтворити реалістичний його образ. Йдеться, зокрема, про портрети професора, хірурга Василя Русина, художника Юрія Дикуна.

Його полотна легко сприймаються, привносять в наше життя позитив, дарують гармонію та умиротворення. Через них майстер, можливо, навіть підсвідомо, висловлює свою просту філософію буття, що базується на принципах буддизму.

Володимир Мишанич

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат