Еко-простір в Ужгороді: натуральні солодощі, іграшки й косметика ручної роботи

ПроЗак 16.07.2017 17:25 ДОЗВІЛЛЯ

 

Ужгородці Олег і Аня Блажівські понад два роки виготовляють натуральні ласощі. Спочатку робили для себе, згодом проявили себе на ярмарках, а нещодавно відкрили магазин «EcoFood», який незабаром трансформується у міні-кафе. Вони вирізняються, адже підбирають органічні продукти кращої якості, експериментують зі смаками та асортиментом і додають нових смаків ужгородцям та туристам.


Якщо гулятимете Швабською, то зазирніть у цей маленький магазинчик. Лаконічний стиль, синтез білого кольору і дерев’яних текстур, акцентів додають картини, які малювала Аніна мама, та в’язані іграшки від мами Олега. Родзинка — смаколики для вибагливих, для тих, хто любить здорове харчування, для тих, хто шукає щось нове.

У «EcoFood» продаються солодощі від Ані та Олега та еко-продукція від партнерів.

«З нашого виробництва тут шоколад, цукерки шоколадні та з сухофруктів, халва, пастила, гречані, вівсяні з какао і просто вівсяні мюслі (гранола), хлібці, макові й кунжутні батончики. Щодо шоколаду, то постійно виготовляємо вісім видів: із сушеним бананом, родзинками, ягодами годжі, фундуком, мигдалем, чилі, класичний, керолад», — розповідає Олег про асортимент.

Аня додає, що під замовлення можуть зробити шоколад із імбиром, банани у шоколаді.

У магазинчику є і продукти, з яких подружжя творить смаколики.

«Продаємо інгредієнти, з яких виготовляємо свої ласощі: родзинки, фініки, насіння, льон, сезам, какао-олію, какао терте, какао-порошок, кероб, — каже Олег. — Зараз у магазині є сухофрукти, крупи, бобові для пророщування, великий асортимент олій холодного віджимання, серед яких і органічно сертифіковані».

Олег з Анею наголошують, що дуже ретельно підбирають усі складники, акцентують на органіці й екологічній продукції. А ще вони взагалі не використовують цукор, заміняють його медом, фініками, родзинками, бананом.

Наразі Олег із Анею самотужки ведуть справи й магазині, й готують солодощі, але відкриті до співпраці з іншими виробниками, які мають схожий світогляд.

«Ми запрошуємо до співпраці людей, які харчуються десь так, як ми. Вони, до прикладу, мають спеціальні сушарки і ягоди на городі, тож можуть виготовляти пастилу. Також ці люди однозначно вміють робити рослинне молоко, яке ми теж потребуємо, — каже Олег. — Запрошуємо до співпраці і фермерів, які вирощують еко-продукцію. Нам хотілося би продавати овочі й фрукти, але не хімічні».

Побутова хімія, косметика, іграшки

Окрім home made солодощів від Блажівських на поличках розташувалися трав’яні чаї, косметика ручної роботи, еко-іграшки, а незабаром буде асортимент побутової хімії. Усе перераховане надають партнери, які теж спеціалізуються на органічному й здоровому.

До прикладу, Ірина Калина з Самбора сама збирає трави у горах, формує різноманітні лікувальні збори, відтак її чаї є і в «EcoFood». А ось натуральні мило й косметика ручної роботи — це авторство ужгородки Марини Узкової.

«Від Марини ще будуть тверді шампуні. Загалом ми виділимо окремий стелаж під органічну косметику та побутову безфосфатну хімію, яка не шкодить навколишньому середовищу», — додає Олег.

Розташувався у цій локації й іграшковий куточок із виключно екологічно чистими забавками від мукачівського подружжя Калинів. Пара виготовляє іграшки з натурального дерева, обробляє льняною олією, фарбує нетоксичною фарбою чеського виробництва з відповідними сертифікатами. Як жартує господар магазину, у місті китайські іграшки вартуватимуть утричі дорожче.

Плани: кафе з зеленими коктейлями

Незабаром у магазинчику ще постане маленьке вегетаріанське кафе на кілька столиків. Тут подаватимуть зелені коктейлі, трав’яні соки, веганські млинці, тістечка, морозиво. Коктейлі будуть сезонними, тематичними для різних днів. Вибір буде невеликим, але постійно оновлюватиметься і змінюватиметься.

У закладі також проходитимуть майстер-класи з приготування цукерок і шоколаду, лекції про корисне харчування і загалом здоровий спосіб життя, зустрічі веганів. До речі, тут уже подеколи проходять такі події.

100 тисяч гривень початкових інвестицій

Ще до запуску магазину Олег із Анею вклали чимало ресурсів у побутову техніку, без якої не обійтися. Йдеться про сушарки для фруктів, холодильник, блендер. Чимало треба було витратити на сировину, у подружжя вдома є свій склад.

Скільки треба вкласти у магазин, до яких витрат слід бути готовими? Олег зізнається, що наразі витратив 100 тисяч гривень. Це при тому, що вже було достатньо сировини, сушарки, холодильник.

Аби перейти до формату кафе, треба потужно попрацювати, щоб купити необхідну професійну техніку. За словами Олега, тільки спеціальний блендер коштує тисячу фунтів стерлінгів.

Тож ця справа потребує постійної напруженої праці й фінансових вливань, але стартап є виправданим. Еко-магазинчик ніколи не зайвий в Ужгороді. Тим паче, у день відкриття прийшли близько двохсот містян, а це вже показник, що натуральні солодощі ручної роботи й загалом еко-продукція мають своїх шанувальників.

Евеліна Гурницька
Фото: Олександра Шевченко

ПроЗак

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат