Відомий київський режисер готує для ужгородців «любовну драму з прибамбасами»

Наталія Каралкіна 22.03.2013 16:03 ДОЗВІЛЛЯ

Вистава «Mеine liebe, Віра» стане учасником еротартфесту «Березневі коти».


Прем’єра сучасної історії про кохання відбудеться у Міжнародний день театру, який святкують 27 березня. Постановку в Закарпатському обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв здійснює Сергій Архипчук, режисер, заслужений діяч мистецтв України.

Виставою «Mеine liebe, Віра» він збирається збурювати, епатувати закарпатського глядача. Тим паче, що любовну драму покажуть напередодні фестивалю еротичного мистецтва «Березневі коти-8».

Сергій Архипчук уже четвертий запрошений режисер за останні кілька років, який ставить в Ужгороді вистави. Перед цим він працював у Донецьку, Львові, Дніпропетровську, Чернівцях, Черкасах, Коломиї. Його опера «Набукко», поставлена в Донецькому оперному театрі, об’їхала з гастролями Європу. Він засновник і керівник київського поетичного театру «Мушля», режисер таких відомих фестивалів, як «Червона рута» і «Тарас Бульба». Також Сергій Архипчук був Вагнерівським стипендіатом у Німеччині.

Автором п’єси «Mеine liebe, Віра» є письменник, драматург і журналіст Олександр Гаврош. Сергій Архипчук розповідає, що досить давно знайомий із творчістю закарпатця, а постановки вистав місцевих авторів вважає хорошою традицією облмуздрамтеатру. Незважаючи на те, що кількісно Ужгород менший за інші обласні центри, де працював режисер, творчий потенціал тут досягає рівня столиці. Внутрішній, духовний масштаб тут значно вищий. «Якщо театр потрібен, він буде існувати, плодоносити, — вважає Сергій Архипчук. — Якщо ж місто робить вигляд, що театр потрібен як приміщення чи для інших цілей, далеких від місії театру, і театр буде потерпати, і місто буде потерпати разом із цим театром».

За 20 днів до прем’єри журна­лістам показали відкриту репетицію сучасної історії про кохання. Медійники спілкувалися і з творчою групою, що готує постановку. Для акторів п’єса дуже цікава, насамперед через створення різних образів. Історія дуже правдива, актуальна, особливо для студентського життя. В центрі — три жіночі образи, які зовсім по-різному ставляться до кохання, у п’єсі описано реалії гуртожитських буднів. А головні актори в одній зі сцен кататимуться на велосипедах.

Любов Оленчук, директорка облмуздрамтеатру, дивується вмінню Сергія Архипчука так швидко входити у колектив молодих акторів. Прем’єру готують у першу чергу для молоді. Вже обговорили питання з керівництвом УжНУ, щоб до театру приходили студенти.

У виставі багато танців, бо актори закінчували хореографічний факультет училища. Глядачі побачать танець хава нагіла, а також українські, ірландські танці. Режисер максимально використовує вміння закарпатських акторів.

Ніна Малишка, керівниця літературно-драматичної частини театру «Бавка», теж прочитала п’єсу Олександра Гавроша. Вона вважає, що дана вистава має безліч режисерських прочитань. Після відкритої репетиції розповіла, що вважає Сергія Архипчука вільним режисером, він дуже цікаво опрацьовує матеріал.

Костюми для «Mеine liebe, Віра» вже підібрали майже для всіх акторів. За задумом режисера, одяг має справляти враження ніби люди прийшли в театр із міських вулиць. «Нам цікаво, що вони різні, будемо враховувати індиві­дуальні особливості», — розпові­дає Сергій Архипчук. Загалом режисерові комфортно працюється на Закарпатті, у нього складається враження ніби цей мате­ріал хтось поблагословив.

«Mеine liebe, Віра» починається і закінчується німецькою музикою. Крім гумору, буде й гострота, тому образи неплоскі. Зі сцени актори шукатимуть відповіді на питання взаємин між чоловіками та жінками. Глядач теж має бути задіяний у виставі і, за задумом, він буде підспівувати пісні. Сила цієї вистави у молодості, вважає київський режисер. Тож облмуздрамтеатр чекає ужгородців на прем’єру.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат