На фотовиставці представили   меморіальні й пам’ятні місця Президента Карпатської України

І. Орос, старший науковий співробітник Закарпатського краєзнавчого музею 22.03.2013 16:01 ДОЗВІЛЛЯ

До 139-ї річниці з дня народження Августина Волошина в Закарпатському краєзнавчому музеї відкрита фотовиставка «Меморіальні й пам’ятні місця Президента Карпатської України Августина Волошина в Ужгороді та області». Мета виставки — показати і донести до відвідувачів музею меморіальні й пам’ятні місця, споруди, об’єкти, духовні та світські будівлі в містах і селах області,
де народився, жив, навчався і працював
о. Августин Волошин.


Багато пам’ятних місць зникло, багато перебудовано і реконструйовано. Виставка доносить до глядачів те, що маємо і збереглося донині.

Перший розділ виставки показує місце народження Августина Волошина — село Келечин Міжгірського району. Другий розділ експозиції присвячений ужгородському періоду життя і діяльності Августина Волошина з 1884 по 1938 рік.
У старій частині Ужгорода на тодішніх вулицях Капітульній і Ракоці (нині Волошина) збереглися три будинки, де в різний час у 10—30-ті роки проживала родина А. Волошина. Всі вони показані на виставці. Один із цих будинків у 1932 р. він разом із дружиною Іриною подарував під греко-католицький сиротинець «Нова родина» (нині це вул. Волошина № 36). Саме в Ужгороді А. Волошин написав цілу низку підручників для початкових, середніх та вищих шкіл, чимало грунтовних наукових праць.

На виставці бачимо два ужгородські храми, в яких у різний час служив А. Волошин — Преображенський храм та Хрестовоздвиженський Кафедральний собор.

Центральною постаттю був А. Волошин і в громадському житті Ужгорода та Закарпаття, зокрема на ниві культури й освіти. На виставці представлені будинки крайового товариства «Просвіта» в Ужгороді та першого українського театру.

Значну роль відіграв Августин Волошин в економічному відродженні краю. Багато зробив для створення кооперативів, став засновником і головою крайової кооперативної спілки, Підкарпатського банку, фабрики дзвонів «Акорд», фабрики свічок «Геліос» тощо.

Завершує виставку розділ про події Карпатської України та її столицю в м. Хусті. Тріумфом української державності стали проведення Першого сойму Карпатської України, проголошення незалежності Карпато-Української держави та обрання Августина Волошина Президентом Карпатської України.

У 2004 році на набережній Незалежності в Ужгороді споруджено і відкрито бронзовий пам’ятник Президентові Карпатської України, Героєві України Августинові Волошину. Його життєвий і творчий шлях — невід’ємна сторінка історії Закарпаття першої половини ХХ століття.


І. Орос, старший науковий співробітник Закарпатського краєзнавчого музею

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат