Свята справжніх жінок і чоловіків

Наталія Каралкіна 01.03.2013 14:28 ДОЗВІЛЛЯ

Напередодні жіночого свята 8 Березня й після 23 Лютого, яке вважають святом чоловіків, стають актуальними теми подарунків і порад про те, як поводитися, щоб здивувати протилежну стать. У Інтернеті можна відшукати чимало ознак справжньої жінки й чоловіка, а також дізнатися їхні вподобання. Зазвичай ці суб’єктивні характеристики зводяться до ознак зовнішності й забуваються внутрішні, набагато важливіші риси. У чому ж секрет справжності, чому люди шукають ідеал своєї пари і чому страждають від того, що відчувають себе недосконалими.


Газета «РІО» вирішила дізнатися ознаки ідеальних чоловіків і жінок. Зрозуміло, що висвітлені нижче ознаки й риси мають продовження, бо досконалості немає меж. Утім, важливо знати думки людей, які чимало часу приділяють вивченню жінок і чоловіків, тренують їх, описують у творах, досліджують чи піклуються про душу. Пропонуємо дослухатися до порад, а також пам’ятати про те, що ідеал створюємо ми самі.

Михайло Рошко, письменник, літературний критик, знає свій ідеал жінки до найменшого мізинця. Вирахував це за рисами жінок, які йому подобалися. Вони були дуже різні, але спільну рису мали всі. Письменник вважає, що це працює на рівні підсвідомості: «Саме слово жінка підтверджує, що головне в ній жіночність, ніжність, тепло. Ідеальна жінка з погляду чоловіка це та, яка вміє собою пожертвувати, забути про себе. Вона так любить, що не боїться навіть смерті й піде за тобою. Чоловік мріє про таку супутницю, а чи вигідно це жінці —   інша справа».

Про чоловіка: «Яким має бути чоловік, найкраще, мабуть, знають лише жінки. А загалом кожна жінка хоче мати мужнього чоловіка, впевненого в собі, який буде її захищати, поведе за собою. Він має бути розумний, сильний, впевнений і добрий до жінки. Пробачати їй дрібниці, не бути занудою, підтримувати її, а не вказувати на недоліки. Зрештою, має робити жінку щасливою.

У мужчині головне — мужність. Жінкам подобаються чоловіки, в яких багато тестостерону. Це проявляється у впевненості, силі, рішучості. Це ті, які готові боротися, добиватися чогось, за спиною яких буде комфортно. Вони й приваблюють. Хоча біля таких чоловіків, може, й дуже важко. Вони бувають егоїстичні, самовпевнені, дуже люблять командувати, але саме такий тип приваблює більшість жінок.

На листівках нам показують джентльменський варіант чоловіка: він із квітами на колінах перед нею. Насправді жінка ніколи по-справжньому не полюбить чоловіка, на якого буде дивитися згори вниз. Вона може його пожаліти, але це зовсім не те, що потрібно. Він має бути вищим у всьому. Благородним, добрим, пробачати, піднімати на руках, любити, але не ставати на коліна, не бути слабшим».

Письменник і літературний критик Михайло Рошко порадив нам кілька книг, де можна прочитати про справжніх чоловіків і жінок: «У романі Кена Кізі «Іноді нестерпно кортить» змальовано образ ідеальної жінки. Образ трішки жінки-стерви, дуже сексуальної, бажаної для чоловіка є в моєму оповіданні «Пішла вона на…». Приваблива, енергійна, бажана жінка в романі Себастіана Жабрізо «Убивче літо».

Про чоловіка найкраще може судити жінка. Це має бути харизматичний, впевнений у собі чоловік. Серед подібних образів у літературі Овід з однойменного твору Етель Ліліан Войнич. Це дуже впевнений, сильний чоловік.

Андрій Федорішко, голова Обласної федерації пауерліфтингу, питання справжніх чоловіків та жінок вважає доволі філософським: «Хто має бажання, той сам себе робить справжнім, а відтак і сильним. Спорт, звичайно, цьому сприяє, але ще більше важить самовиховання. Чоловік має бути не лише сильним фізично, а й морально. Він має бути вольовим, повинен себе реалізувати, стверджувати. Чоловік має захистити принаймні свою прекрасну половинку, дітей, а ще краще, щоб і близьких».

Про жінку: «Жінка має бути кондиційна. Її фізичний розвиток має сприяти красивій статурі, відповідно тоді й міцне здоров’я. Не в тому питання, щоб займатися видами спорту, аби стати сильною. Сьогодні такі методики, що це досить легко зробити з допомогою штанги чи гирі. Це відносно просто, але жінкам передусім потрібна гармонія».

Тренер радить займатися спортом із будь-якого віку й незалежно від категорій «справності». Це не мусить бути спорт високих досягнень. Повсякденна фізкультура, нетривалі змагання заради цікавості. Якості, які людина отримує під час занять, і фізичні й психологічні, знадобляться їй у житті незалежно від того, в якій сфері доведеться працювати.

Ольга Фединець, лікар-косметолог, піклується в першу чергу про зовнішній вигляд жінок і чоловіків. Адже від того, як виглядає шкіра обличчя, значно залежить привабливість людини і сприйняття в оточенні. Напередодні свят у салоні «Світ косметології» чимало відвідувачів, оскільки шкіра страждає від різкої зміни температур і сухості повітря. Лікар-косметолог у першу чергу радить очистити шкіру обличчя. Це варто робити як жінкам, так і чоловікам, тоді будете виглядати ідеально: «Також швидко привести в тонус м’язи і шкіру допоможе курс масажу (10—15 сеансів). Класичний лімфодренажний, наприклад, запустить механізм відтоку лімфи і виведення зайвої рідини. Зі старих перевірених роками способів ще можна порекомендувати підводний масаж і душ Шарко».

Павло Фіцай, греко-католицький священик Ужгородського Кафедрального Греко-католицького собору, переконаний, що ярлики справжніх чоловіка і жінки накладає суспільство: «Нерідко фізичні, зовнішні ознаки, матеріальні статки затверджують, наскільки людина успішна. Розуміння чоловіка чи жінки однакові всупереч фізичним якостям. Це дві ідентичності, які завдяки любові стають одним цілим. Людина створена за образом і подобою Божою. Не треба шукати щось, треба залишатися таким, як ти є.

Чоловік має піклуватися про сім’ю, забезпечувати її. Будувати себе треба, працювати над собою, але й розуміти те, що дари, які тобі дав Бог, треба розвивати. Якщо чогось не вистачає, це не привід до суму і незадоволення життям.

Жінка повинна шукати свій образ, себе, бути справжньою жінкою, має піклуватися про «домашнє вогнище», тобто про дітей. Той дар, який у неї закладено, треба розвивати. На жаль, уявлення про справжнього чоловіка і жінку в суспільстві викривлено. У всьому світі святкують День батька і День матері. У нас більшість дарує подарунки, відводить увагу жінкам і чоловікам 23 Лютого і 8 Березня. Але одного дня недостатньо, щоб сказати про почуття чи виявити вдячність. Такі свята мають тривати все життя.

Християнським ідеалом для людей є Ісус Христос. Через наслідування Його життя ми наближаємося до досконалості. Адам і Єва є першообразами, до яких людина має прагнути, має досягати того стану, який мали ці люди до гріхопадіння. І сучасним людям треба повертатися до першообразів гармонії між чоловіком і жінкою, повертатися до гармонії з Богом».    

Мар’яна Колодій, директорка Закарпатського обласного центру гендерної освіти при УжНУ, вважає, що поняття «справжності» побутують на буденному рівні розуміння якихось рис характеру, можливо, поведінки жінки та чоловіка: «Я думаю, що в кожному окремо взятому суспільстві різними будуть ці риси справжнього чоловіка та справжньої жінки.   Залежно   від віку, особливих якихось особистісних факторів поведінки кожна людина по-різному буде сприймати поведінку іншої особи як справжню чи несправжню. В українському суспільстві, безумовно, існують стереотипи у сприйнятті прийнятної та неприйнятної поведінки для жінок і чоловіків. Пов’язані вони з історичними типами розвитку й умовами. Але критерії справжності назвати не можу. Кожна людина по-своєму вирізняє ці характеристики. Для мене, як для психолога, важливо, щоб ці поняття «справжнього» входили в поняття гармонійно-особистісного розвитку. Щоб люди почували себе такими, тобто вважали, що їхнє життя повноцінне, радісне. І навіть ті люди, яких не вважають справжніми чоловіками та жінками, розуміли, що це не якийсь там діагноз чи якась приреченість у їхній поведінці, а це просто суб’єктивна думка інших людей».

Мар’яна Колодій радить не вибудовувати собі ідеали, тому що згодом можна розчаруватися й ефект цього розчарування може бути занадто негативним із психологічного боку: «Коли ви зустрінете людину, з якою вам буде приємно спілкуватися, це буде життєвий сюрприз. І навпаки — якщо таку людину ви не зустрінете, не буде розчарування і краху мрій. Краще жити без ідеалів, розуміючи, що так само, як я неідеальна особа, так само не варто шукати собі якогось ідеалу. А просто знайти людину, з якою приємно спілкуватися, комунікувати і з якою я почуваю себе дуже добре».

Завжди існуватимуть такі популярні стереотипи й образи жінок та чоловіків, яким, як правило, не відповідатиме близько 99 % населення, але завжди існуватимуть покажчики, образи, до яких прагнутимуть люди. Людина може надумати собі свій ідеал, але при реальній зустрічі всі очікування можуть не справдитися. Краще не гнатися за стереотипами, бо в різні періоди ці стереотипи   різні. Колись був популярний чоловік-денді, зараз — чоловік-мачо. Головне — шукати ту людину, той образ, із яким вам комфортно, поряд із яким ви відчуваєте гармонійну єдність і без якої відчуваєте емоційну нестачу. Мар’яна Колодій радить такий психологічний прийом: уявіть собі найщасливіший момент свого життя, коли ви хотіли щось скуштувати, побачити в театрі, переглянути фільм, прочитати книжку. І ось ви хочете поділитися враженнями від цього щасливого моменту або хочете поїхати кудись. Перша людина, яка спадає вам на думку, з якою ви хотіли би розділити цей щасливий момент, це й буде та людина, той мачо, денді, ідеал, та принцеса, королівна, яка вам потрібна.

Кожен із нас унікальний по-своєму. Комусь для щастя потрібно бути суперменом, іншому достатньо жити у злагоді з близькими. Не шукайте ідеалу, створюйте його щодень. І нехай справжні свята жінок і чоловіків тривають постійно, бо ми дійсно справжні й найкращі, принаймні для себе та своїх коханих. І не розчаровуйтеся, якщо ви не супергерой, адже стереотипи ідеальних людей існують аж ніяк не для того, щоб їх копіювати.

 photo 411043504370-43D04300437043204380-1_zps77308c4e.jpg

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат