Лоліта: «Я — найкращий   на світі психотерапевт»

Іван Ледней 15.02.2013 15:14 ДОЗВІЛЛЯ

 

В Закарпаття артистка їде зі своїми мамою і дочкою і перебуватиме в рідному краї три дні.

Принаймні чотири міста вважають артистку Лоліту за свою. Це Львів, де вона провела більшу частину свого дитинства, Київ, куди вона поїхала вчитися, Одеса, де згодом познайомилась зі своїм чоловіком і партнером у кабаре-дуеті «Академія» Олександром Цекалом, і, звісно ж, Москва, яка, як і у випадку з нашою Йолкою, дала шанс реалізувати себе, стати відомою.

Проте паспортні дані — річ вперта. Та й все Закарпаття знає, що королева епатажу, як її називають деякі ЗМІ, народилася у Мукачеві (тож і багатьох дівчаток там називали Лолітами), і завжди були горді, що разом із Вакарчуком і тією ж Йолкою вона гідно представляє наш плодовитий талантами край. Щоправда, є ще один наш земляк,   всесвітньовідомий Енді Варгол, якого український широкий загал чомусь знає і цінує менше, але це вже зовсім інша історія.

Попри все чи не єдине місто, де Лоліта жодного разу не давала концерт — це рідне Мукачево. І хоча для цього є об’єктивні причини — там нема повноцінного концертного майданчика, де можна було б організувати повноцінне шоу (ба, навіть єдиний драмтеатр у Мукачеві налічує лише 248 місць), то принаймні в обласному центрі можна було б давно вже з’явитися.

Але що не робиться — все на краще. По-перше, саме зараз Лола (як її люб’язно називають колеги по цеху) — у розквіті своєї артистичної кар’єри. Вона заспокоїлася, позбавилася надмірного епатажу в своїх шоу. Не п’є коньяк на сцені й не сідає чоловікам на коліна у глядацькій залі.   І нехай разом із цим її концерти втратили певний елемент видовищності — у попередньому турі вона і в акваріумі на сцені плавала, і спеціальний диван із собою возила, проте в її іміджі з’явилося більше жіночності,   навіть філософії. Подеколи вона виходить до глядача на-біс із дуже незвичним варіантом пісні «Владимирський централ»: мало хто знає, що її автор присвятив цю композицію всім тим, кого репресували у сталінські часи, зокрема Осипові Мандельштаму, і що це не зеківський шансон, як тепер усі думають. Співає Лоліта так повільно, проникливо, що забуваєш про комічний персонаж, який вона уособлювала всі ці роки, і перед тобою — справжня драматична Актриса.

Мало хто повірить, але Лоліті цього року виповниться 50. Ще зовсім недавно її концертна програма називалася «Мені 41, а хто дасть?!!», а тепер уже ювілей власний цими концертами готує. І ще невідомо, що буде краще — ці її виступи містами України або той «творчий звіт», який побачить Москва. Адже минулого року співачка майже не працювала. Готувала новий матеріал, новий альбом, нову концертну програму, відпочивала і набиралася сил. Тож за глядачем і за «сольниками»   Лоліта дуже скучила. І це видно неозброєним оком за тими першими концертами, що вже відбулися у Запоріжжі, Дніпропетровську та Харкові. Як вона не втомлюється працювати на сцені дві з половиною години поспіль — без жодних пауз, без жодного передиху, цей вогник у очах треба бачити на власні очі, вибачте за каламбур.

На концерт в Ужгород Лоліта, окрім своєї команди (до якої окрім музикантів входять художник по світлу, гример та костюмер) бере з собою своїх маму і доньку. Причому мама артистки, Алла Дмитрівна, вже привозила онуку в рідне Мукачево кілька років тому, а от Лоліта   приїде до міста, де колись побачила світ, вперше після від’їзду своєї родини з Мукачева у 1964 році. Був момент, коли вона могла таки потрапити на малу батьківщину — під час великого концертного туру «Весілля» кабаре-дуету «Академія» у далекому вже тепер 1998 році. Тоді, незважаючи на непоганий продаж квитків, вони щось не поділили з місцевими організаторами і концерт було зірвано — на превеликий жаль сотень глядачів. Адже тоді кабаре-дует «Академія» був на піку своєї популярності. І хоча за кілька років після цього грандіозного турне подружжя (як і сам дует) розпалося,   «продукт», що виходив під тим брендом, був доволі якісною пропозицією на ринку тогочасного шоу-бізнесу. Це була компіляція відбірного стебу, розмовної сатири, гарних музичних хітів і бурлеску. Думаю, багато хто пам’ятає: «Ну давай устроим праздник, праздник манит и зовет, ну давай устроим праздник — маленький переворот» — саме з цього шлягеру в програмі «Різдвяних зустрічей Алли Пугачової» 1989 року почався стрімкий злет тандема. До цього були роки поневірянь — як на рівні творчого пошуку, так і на рівні складних побутових моментів у Москві (а як відомо, були в біографії «академіків» і такі сумні моменти, як нічліг у під’їздах і збирання пляшок). А після цього   платівки «Тома, выходи из дома», «Хочеш, но молчишь», «Ту-ту-ту, ла-ла-ла». Цей час став взірцем для копіювань у КВН, наслідувань у форматі ведучих різних концертів, адже амплуа високої красивої дівчини і маленького товстяка-невдахи   досить часто трапляється й у реальному житті. Лола і тепер стверджує, що більшу частину своїх образів просто списує з життя, зі свого оточення… Але тоді кабаре-дует «Академія» був узагалі єдиним у своєму жанрі, конкурентів у них не було і хтозна, які би ще висоти взяв цей проект, якби не розпався.

Болісне розлучення, затяжна депресія, нові пошуки самої себе — у житті й на сцені — призвели до тривалої паузи у кар’єрі Лоліти. Вона залишилася наодинці з донькою і власними проблемами. Дуже повільне повернення у шоу-бізнес, спочатку як популярна телеведуча («Шоу розлученої жінки»), а згодом вже як сольна виконавиця, тим не менш не перешкодило таланту Мілявської знову зайняти свою нішу. Проте тепер уже з сильнішим голосом, з яскравішою програмою, з вагомішиим місцем у шоу-бізнесі. Наразі Лоліта — одна з основних у журі російського аналога талант-шоу «Фактор А». Саме на зйомки цього проекту вона щочетверга покидає Україну під час свого туру. Проте в Ужгороді артистка зі своєю родиною проведе цілі три дні, вона приїде заздалегідь і ще виділила собі день перерви між концертами, щоб добре роздивитися як обласний центр, так і своє рідне Мукачево.

Як не дивно, зустрічей з офіційними особами краю не планується, хоча, як на мене, ця гастроль є справді визначальною для культурного життя краю. Мало того, що в нас узагалі давно не було хороших естрадних концертів (здається, останньою тут виступала знову-таки наша землячка Йолка у травні 2011 року), шоу Мілявської, яка весь концерт виступає зі своїм бендом наживо, з точки зору режисури і технічної постановки стоїть у перших рядах музичних програм сезону 2012/2013   років і, швидше за все, буде висунуто разом із перфомансом «Другой» Філіпа Кіркорова та прощальним туром Ірини Аллегрової на звання кращого шоу цього року.

І виглядає вона чудово. Ви і самі у цьому зможете переконатися, побувавши наступної суботи в облмуздрамтеатрі. Кажуть, квитки ще є.

А про те, як відбувся візит Лоліти в рідний край і чим саме здивує нас артистка на своєму ужгородському концерті, читайте в одному з наступних номерів.

Іван Ледней

ТЕГИ : лоліта

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат