Позитивна, жертовна   й хвороблива любов

Наталія Каралкіна 08.02.2013 15:39 ДОЗВІЛЛЯ

Справжнім почуттям треба вчитися і показувати їх не лише в День Святого Валентина.

Тільки любов’ю пов’язані небо і земля, саме тому цей світ є упорядкованим, вважав давньогрецький вчений Піфагор. Фізичне походить від духовного, наголошує церква і виокремлює кілька видів любові: до ближнього, батьків, дітей тощо. Прагматики вважають її звичкою, мрійникам вона навпаки надає крила. Любов існує щодня, хоча офіційно Днем закоханих вважають 14 лютого.  

Святий Валентин навіть не підозрював, що у ХХІ столітті свято на його честь стане настільки популярним. Цього дня кав’ярні, крамниці й міські площі червоніють сердечками та іншими святковими атрибутами. Сьогодні святий допомагає не лише закоханим, а й підприємцям. 14 лютого, у першу чергу, приносить прибуток продавцям квітів, листівок, сувенірів, солодощів та інших речей, якими можна здивувати свою половинку. Запозичене свято дозволяє зробити хороший бізнес за один день.

Особливого значення Святому Валентинові надають охочі одружитися. В Ужгороді цього дня візьмуть шлюб 9 пар, повідомили у Відділі реєстрації актів цивільного стану за тиждень до свята. З початку року в місті одружилося уже 35 молодят. У рацсі весільного буму поки не констатують, втім у зв’язку з Новорічно-Різдвяними святами вважають, що кількість охочих чимала.

У День Святого Валентина варто вшановувати відразу трьох Святих, які жили в різний час і різних місцях. Зараз досить важко сказати, якого з цих трьох священиків ми вшановуємо. За легендою, Валентин був лікарем і священиком у війську. Він таємно вінчав солдатів з їхніми коханими, бо на той час військовослужбовцям було заборонено одружуватися. Імператор дізнався про це й наказав відтяти голову Валентинові.   Тезка цього святого, за переказами, навернув на християнство дочку поганського філософа, відтак поширив віру й на цей народ. Зараз у суспільстві існує сукупний образ Валентинів, хоча символ пов’язаний в основному з коханням,   розповідає історію свята Павло Фіцай, греко-католицький священик Ужгородського кафедрального собору. «Для закоханих не має бути одного дня. Зробити подарунок, звісно, можна, а любов — це щоденне. Не можна обділяти людину цим почуттям, а потім в один день давати їй більше любові чи уваги. Навіть не важливо, чи то любов до протилежної статі, до ближнього, до сім’ї — вся любов є наростаюча, вона має збільшуватися з кожним днем», — вважає священик.

Якщо одружуються через кохання, виходить, що розлучаються через його відсутність.   За минулий рік в Ужгороді стало більше на 492 пари. Щодо статистики розлучень, у 2012-му 138 ужгородців склали актові записи про розірвання шлюбу, а 226 розлучилися через рішення суду.

Психолог Ольга Мацо вважає, що готовність до шлюбу людина має відчувати, оскільки штучні налаштування чи тиск з боку рідних, друзів не принесуть бажаних результатів й особистого щастя молодятам.

Щодо віку, в який найкраще одружуватися, дуже багато залежить від країни. Отець Павло негативно ставиться до тенденції пізніх шлюбів, які популярні в Європі: «Там ти мусиш спочатку зробити кар’єру, купити будинок, машину і вже після цього можеш одружуватися. Але це є самообман. Для того, щоб «побудувати» себе, поруч має бути людина, яка допомагатиме у цьому процесі, бо він є подвійний. Тобто та особа, яка є біля тебе, формує себе і формує нас. Звичайно, занадто ранні шлюби теж не схвалює церква. Мені здається, що у цьому питанні має бути особистий підхід».

Цивільні шлюби церква не схвалює. Пожити разом для того, щоб побачити, які ми, є теж самообманом, вважає отець Павло. Спільно виростивши дітей, таке подружжя все одно прагне зберегти свободу. Тоді також неправильно розставляються пріоритети, можуть виникати взаємні звинувачення не втручатися у життя іншого.

МЕДИКИ ВВАЖАЮТЬ ЛЮБОВ СЕРЙОЗНОЮ ХВОРОБОЮ, А САМО¬ГУБСТВА НАЙЧАСТІ¬ШЕ ВЧИНЯЮТЬ СЛАБКІ ЛЮДИ
Всесвітня організація охорони здоров’я внесла любов до реєстру захворювань. Міжнародний шифр хвороби — F.63.9 іменується, як «розлади звичок та спонукань, неуточненi». Серед симптомів: нав’язливі думки про іншого, безсоння, різкі перепади настрою, необдумані, імпульсивні вчинки, головні болі й навіть алергічні реакції.

Сканування мозку закоханих показало: у них абсолютно губиться здатність критично дивитися на речі, бачити хоч якісь недоліки у своїх коханих. З погляду сучасних біохіміків кохання пояснити дуже легко. Хімічний допінг допамін викликає почуття щастя, фенілетиламін підсилює збудження, серотонін утримує ваші емоції в стані постійного підйому, норадреналін створює відчуття всемогутності. Любов — це хвороба, саме тому лікарі прихильно ставляться до обстеження закоханих.

Найбільшою трагедією, спричиненою найчастіше нерозділеним коханням, є самогубство. Україна посідає одне з перших місць у Європі за кількістю самогубств, до того ж серед молоді у віці від 14 до 29 років. Двадцять відсотків спроб суїциду — через нерозділене кохання.

Для чого ж так любити, щоб позбавляти себе життя через це? Священик Ужгородського кафедрального греко-католицького собору вважає, що любов з одного боку —   найчастіше справа емоцій: «Кохання — то не лише серце, а й розум. Якщо тобі не відповідають взаємністю, значить це не твоє. Бо в таких випадках муки переживають обоє: і той, хто любить, і той, кому немиле це кохання.   Краще одразу зупинитися. Любов — то двостороння річ. Те, що має бути твоїм, обов’язково прийде. Можливо, з ча¬сом, але та людина буде».

Психолог Ольга Мацо переконана, що самогубство через кохання   вчиняють передусім слабкі люди, які схильні заглиблюватися у вигаданий світ, відволікатися від реального життя. «Дуже важливо зрозуміти, що щастя завжди у тобі самому і його не треба шукати у комусь іншому. На людей, які зустрічаються на твоєму шляху,   можна проектувати свої почуття, але лише тоді, коли вони приносять задоволення, коли дають позитивний результат», — розповідає Ольга Мацо.

КОХАННЯ ФОРМУЄТЬСЯ ЖЕРТОВНІСТЮ, ЦЬОМУ ТРЕБА ВЧИТИСЯ

Щоб достойно реагувати на кохання, відповідати на почуття, треба вчитися цьому. «Любов — то не шоколад і квіти, ніби на День Святого Валентина. Це не лише позитив. Любов формується жертовністю. Я щось у собі змінюю заради іншої людини, так само робить і вона. Тепер дуже багато пишуть, співають, знімають про любов, але ніхто не говорить, що у любові найперше треба навчитися страждати за інших. Дуже відрізняється любов на позитивних етапах життя і коли з’являються випробовування», — вважає отець Павло.

Інтернет сьогодні підкаже безліч рецептів, як пережити розлучення. Психологи виділяють кризові моменти у житті сім’ї. Чимало сперечаються про те, скільки живе любов. Священик Павло Фіцай вважає, що любов живе доти, доки живе людина на землі: «Зрозуміло, що Бог є любов, він усе створив із любові. Він хотів поділитися цією любов’ю з нами, тому створив нас. І той процес, коли людина передає любов іншим, то цей процес теж заклав Господь. Ми маємо від Нього всі ці речі. Любов є вічна, постійна. Життя складається не лише з позитивних моментів. Якщо ми боремося, долаємо проблеми разом — це і є любов. Якщо ж не хочемо, боїмося, виникає питання, чи любимо взагалі?».

На пішохідному мості в Ужгороді цього року знову відбудеться флеш-фест для закоханих. Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно   14 лютого до 13.00 прикріпити «валентинку» до перил моста. Погодьтеся, що відчуття людського щастя таке невіддільне від кохання. У День Святого Валентина, звичайно, потрібно робити подарунки своїй половинці, але любити того, хто поруч, треба щодня.

 photo 411043504370-43D04300437043204380-12_zps08b1cc8c.jpg

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат