В облмуздрамтеатрі показали «Тітоньку»,   попереду — «Трамвай «Бажання»,   а восени — «Матінка Кураж»

Наталія Каралкіна 14.06.2013 14:37 ДОЗВІЛЛЯ

До початку нового сезону також обіцяють
завершення внутрішніх ремонтів і круг на сцені.


Четверту прем’єру в 67-му театральному сезоні побачили глядачі Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру ім. братів Шерегіїв. Музична комедія на дві дії «Здрастуйте, я ваша тітонька!» вже другим прем’єрним показом розвеселила закарпатську публіку.

І хоч сезон наближається до завершення, театрали обіцяють як мінімум ще одну прем’єру. На липень запланували показ відомої п’єси американського драматурга Теннессі Вільямса «Трамвай «Бажання». Офіційне закриття сезону відбудеться у день прем’єри — 21 липня.

Натомість червень у облмуздрамтеатрі розпочався вдало і комедійно. «Здрастуйте, я ваша тітонька!» — невимушена, жартівлива й водночас стримана в міру тонкого англійського гумору вистава Брендона Томаса. Вишуканості, безумовно, додає час дії — початок ХХ століття, а відтак і декорації, одяг акторів. До того ж це перша вистава, у якій задіяно оркестр. Музику написав Оскар Фельцман на слова відомого Роберта Рождественського.

Перед прем’єрним показом із журналістами клубу «Театрал» спілкувалася Любов Оленчук, директорка Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру ім. братів Шерегіїв, Тетяна Бабець, диригент театрального оркестру, та Анатолій Філіппов, головний режисер театру, народний артист України, автор постановки.

Кошторис вистави становить понад 13 тисяч гривень. «Тітоньку» показують усього у трьох театрах України: Харківському академічному театрі музичної комедії та Львівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Ю. Дрогобича, а відтепер і в Закарпатському обласному державному українському музично-драматичному театрі ім. братів Шерегіїв.

На закарпатській сцені виставу насправді показують вдруге. У 1988 році заслуженим артистом України Юрієм Горулею була поставлена вистава під назвою «Тітонька Чарлея» за мотивами п’єси Брендона Томаса. Нове життя у 2013-му «Тітоньці» подарував уже знайомий глядачеві творчий колектив: режисер, народний артист України Анатолій Філіппов, художник, заслужений діяч України Емма Зайцева, постановник танців Вікторія Данчин-Брежинська, диригент Тетяна Бабець, концертмейстер Галина Буланова). Героїв-чоловіків фарсової п’єси зіграли Степан Барабаш (Бабс — перевдягнена тітонька Люсія), Олександр Мавріц (Брассета), Михайло Фіщенко (Джек), Роман Жогін (Чарлі), Анатолій Мацак (Френсіс) та Юрій Шкляр (Спетлайг). Жіночі ролі вміло виконали Людмила Іванова (Донна Люсія), Юдіта Чорна (Кітті), Катерина Щербанич (Енні) та Василина Грицак (Елла).

У нас специфічна багатонаціональна публіка. Треба враховувати дуже багато обставин, щоб вистава мала успіх, розповідає Любов Оленчук. Щодо продажу квитків, то на прем’єри вони розходяться непогано. «В обл¬муздрамтеатрі найнижчі ціни порівняно з іншими обласними театрами України. Від 30 до 50 гривень обійдеться квиток для дорослих, для дітей — 15 гривень, а студенти можуть відвідувати театр за 20 гривень за наявності студентського квитка», — зазначає директорка.

Протягом 67-го театрального сезону чимало й гастролювали. Хоча здійснювати переїзди сьогодні занадто витратно та закарпатських театралів наразі рятує автобус. Якби не власний транспорт, з гастролями було би вкрай важко, розповідають у облмуздрамтеатрі.

Анатолій Філіппов, головний режисер театру, народний артист України, розповідає, що ставлення до закарпатців усюди однаково позитивне: «Ми чи не один театр України, який періодично гастролює до Харкова та Києва. І ніколи не було так, що на нас дивилися як на периферію. До нашого театру ставлення дуже хороше».

На канікули облмуздрамтеатр піде наприкінці липня. Тоді ж заплановано продовжити внутрішні роботи у приміщенні. На останній сесії облради театру виділили 400 тисяч гривень. Гроші підуть на ремонти й встановлення системи опалення. До листопада планують відновити сценічний круг (частина сценічного майданчика, що обертається. З його допомогою здійснюється швидка зміна картин на сцені, створюється реальне відчуття безперервності сценічної дії. — Авт.).

На оновленій сцені глядачі побачать прем’єру ще однієї відомої в усьому світі вистави — «Матінка Кураж та її діти», написаної німецьким драматургом і поетом, засновником «епічного театру» Бертольдом Брехтом. Прем’єру планують на листопад. Наразі ж глядачів запрошують відвідувати «прем’єрне» завершення сезону, а після цього — готуватися до чергової порції класики від облмуздрамтеатру вже в 68-му сезоні.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат