Відкрите серце людини, що продовжує життя іншим

Василь Пилипчинець, журналіст 09.11.2012 19:01 ДОЗВІЛЛЯ

Закарпатець видав книжку про відомого лікаря-хірурга з Хустщини.

Сьогодні Василь Лазоришинець очолює наймолодший і найперспективніший підрозділ Інституту імені Амосова в Києві — відділ хірургії новонароджених та вроджених вад серця в дітей молодшого віку. На рахунку лікаря понад 5 тисяч складних операцій на серці дітям із уродженими вадами серця, які не мали жодного шансу на життя.

Саме про дитячого кардіохірурга європейського рівня, лікаря йдеться у книзі «Відкрите серце»   письменника зі Срібної Землі Андрія Дурунди.

З художньо-докумен¬та¬ль¬ної оповіді читач дізнається про життя і діяльність уродженця Хустщини, ще молодого, повного сил та енергії академіка, лікаря-хірурга, якому виповнилося 55 літ і якого знають не лише його рідне Закарпаття та   Україна, а й увесь світ.

Крім численних титу¬лів у себе на батьківщині, Василь Васильович ще й дійсний чле¬н Єв¬ро¬пей¬с¬ь¬кої асо¬ці¬ації серце¬во-су¬ди¬нних хі¬ру¬ргів, Французької асоціації торакальних і серцево-судинних хірургів та Американської асоціації торакальних хірургів, кавалер орденів і нагород різного ступеня.

Де й ким би не працював Василь Лазоришинець, які би високі державні пости не займав, у тому числі донедавна й крісло першого заступника міністра охорони здоров’я України, він ніколи не забуває про лікарську практику. Щоранку йде в операційну, де на свого рятівника так чекають зовсім   маленькі пацієнти і їхні згорьовані батьки.

Майстра-кардіохірурга з Закарпаття запрошують оперувати й за кордон, приїжджають до нього за наукою і мудрими порадами.

Про Василя Лазоришинця у книзі розповідають не менш знамениті особистості: Василь Дурдинець, виконуючий обов’язки прем’єр-міністра України (1997 рік), генерал внутрішньої служби України, Василь Русин, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, Михайло Рябець,   голова Центральної виборчої комісії України 1997—2004 років, заслужений юрист України, уродженець Пилипця, Василь Князевич, екс-міністр охорони здоров’я України, Микола Бідзіля, почесний президент Товариства закарпатців у Києві та інші.  

Навіть всесвітньо відомий академік Микола Амосов у одній зі своїх книг сказав схвальне слово про нашого обдарованого закарпатця. Також він був присутній на захисті кандидатської та докторської дисертацій Василя Васильовича.  

«Усе Василю Лазоришинцю в цьому мінливому, повному радостей і печалей й водночас такому прекрасному світі дороге та миле: отча оселя в Сокирниці, де старенькі батько-мати ждуть-вичікують його, як і інших дітей своїх та внуків, зі шляхів далеких.
Сільська школа, що путівку в життя дала.
Дружина і дві донечки-сонечка, внучечка.
Квітуча яблуня в саду біля його підкиївської хати.
Велетенська веселка над умитим щедрим весняним дощем стольним градом і сивим Дніпром-Славутичем…
Але особливим, аж щемким почуттям, особливим болем-тривогою в ньому — ангельський погляд дитинки, яка з такою довірою, такою відданістю дивиться на нього, і не словами, бо часто ще   й говорити не може, а душею молить-просить-благає: «Лікарю, я хочу жити…
Лазоришинець-чарівник відкриває чужі серця, аби смертельну недугу здолати.
Він і сам іде по світу з відкритим серцем… »

Так закінчується чимала за обсягом ілюстрована фотографіями книга про одного з талановитих вихідців зі Срібної Землі. Йому неодноразово пропонували залишитися в Сполучених Штатах та інших багатих і благополучно-ситих країнах, але він не зраджує своєму отчому краю, рідній землі, селу Сокирниці, в якому, слава Богу, вже понад півстоліття разом   живуть його батьки Юлія та Василь Лазоришинці.

Він служив, служить і, дав би Бог, ще довго служитиме своїм людям…

Василь Пилипчинець, журналіст

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат