В історичній драмі Петра Ходанича «зустрілися» три відомі будителі   Закарпаття  

Наталія Каралкіна 02.11.2012 16:54 ДОЗВІЛЛЯ

Збірку письменника висунули на здобуття премії ім. Ф. Потушняка.

До нової книги «Свобода під заставу» ввійшли чотири п’єси, написані в різний період життя письменника Петра Ходанича. Це актуальні драми, в яких розглядаються сучасні проблеми й історичні перипетії. Критики назвали книгу першим цілісним виданням закарпатського автора в жанрі драматургії нового часу.

Інтерес до драм з’явився ще у студентські роки, зізнався письменник під час презентації у прес-центрі «Закарпаття». Першу п’єсу він написав у 1986 році. Наразі Петро Ходанич працює у прозових жанрах. Герої його творів переважно сучасники, які вирізняються активною громадянською позицією, інтелігенти, жителі міст і сіл. Нерідко звертається до фольклорних джерел, демонологічні, язичницькі вірування переносить у сучасну площину.

Сьогодні майже немає п’єс для підлітків, вважає письменник. Для їх написання потрібні особливий інтерес, психологічний стан, лексика. Книжка розпочинається однойменною драмою «Свобода під заставу», написаною в січні цього року. За визначенням автора, це п’єса про боротьбу з хабарництвом, написана в комічному стилі. З інших нещодавно написаних творів — історична драма «Віват імператор!» Це перше зображення у драматичному творі знаменитої трійці закарпатських будителів — Михайла Лучкая, Василя Довговича і Олександра Духновича. П’єса актуальна в історичному плані, хоч сюжетні ситуації значною мірою змодельовані.

Книга побачила світ у видавництві «Карпати». Віктор Браславець, директор цього видавництва, розповідає, що вже багато років співпрацює з Петром Ходаничем. Зараз потрібно звертати увагу на історію, підтверджувати її, бо молодь погано знає минуле, вважає книговидавець:   «Останнім часом не так багато письменників беруться за написання драматичних п’єс. З цієї збірки мені сподобалася п’єса «Віват імператор!», де зведено три відомі постаті Закарпаття».

Василь Густі, голова закарпатського осередку СПУ,   вважає, що Петро Ходанич — один із небагатьох в українській літературі, хто намагається дати відповідь на актуальні проблеми сучасності. «Це потрібна, важлива й актуальна книга. Її вихід засвідчує те, що раніше закладені традиції надійно продовжуються і забезпечують новаторський розвиток крайової літератури», — вважає Василь Густі.

У кількох драматичних театрах Західної України вже зацікавилися п’єсами Петра Ходанича. А Закарпатська організація Спілки письменників висунула книгу «Свобода під заставу» на здобуття премії ім. Ф. Потушняка в галузі драматургії.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат