«7 днів» зафіксують у часі   творчість семи художників  

Наталія Каралкіна 02.11.2012 16:27 ДОЗВІЛЛЯ

На Закарпатті видали альбом із картинами сучасного мистецтва і зараз готують виставку в музеї.

Сім художників представили по сім власних робіт у спеціальному альбомі «7 днів». Крім власне картин, у виданні вміщено короткі біографічні довідки. Кожен митець має кілька сторінок, де розповідає про свою творчість. Двомовний альбом такого типу вийшов на Закарпатті вперше. По суті, це якнайкраща репрезентація сучасного образотворчого мистецтва нашого краю.  

Про те, що хвилює сучасних художників і чим вони живуть тепер, довідуємося від семи різнобічних постатей: Сергія Біби, Влада Габди, Сергія Дубовця, Павла Ковача, Тараса Табаки, Тараса Усика та Вадима Харабарука.

Наталія Гончарова, автор проекту, член Національної спілки журналістів, культуролог і за сумісництвом укладачка альбому, розповіла, що просила художників не дуже перенасичувати книжку текстами. Сучасне мистецтво можна по-різному трактувати, аналізувати й називати, це досить ефемерна назва. «7 днів» — це час. Життя складається з хвилин, годин, днів. Це завершений цикл буття. А художник теж живе подібним циклом», — каже Наталія Гончарова.

Реалізація проекту тривала майже чотири роки. Оксана Гаврош, мистец­твознавець, під час презентації альбому в прес-центрі «Закарпаття» розпо­віла, що альбом представляють 10 напрямів. Поліграфія високоякісна, тож видання допоможе зафіксувати в часі перші десятиліття 2000-х років. «Художники не мають можливості презентувати такі альтернативні проекти. На Закарпатті немає виставкового залу. Цей проект — ще один крок до того, щоб зробити сучасне мистецтво зрозумілішим», — вважає Оксана Гаврош.

Учасників мистецького проекту об’єднує творчий неспокій, те, що вони ніколи не стоять на місці, постійно розвиваються. Тарас Табака, художник, вважає, що всі учасники проекту «7 днів» прийшли в мистецтво з андеграунду: «Мені цікаво взяти участь із новими роботами. Для нашого покоління це перевірка на те, чи не втратили свій кураж, чи живі насправді».

Художники наголошують на виховній функції проекту. Людей повинно цікавити не лише те, що було вчора чи позавчора. Олександра Гаркуша, у видавництві якої опубліковано художній альбом, каже, що крім закарпатських бібліотек видання розішлють по всій Україні.

Офіційне відкриття виставки сучасного мистецтва семи закарпатських художників відбудеться 6 листопада о 16.00 в музеї ім. Й. Бокшая. Учасники поки що не розкривають таємниць щодо експозицій. Втім, зі щойно виданого альбому можна частково вгадати настрої й передбачити поєднання мистецтва у виставковому залі. За словами Влада Габди, художника, учасника проекту, ніхто не залишиться байдужим. Вікової різниці теж немає, тож «7 днів» чекають на свого глядача і критика.  

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат