«Bereg Fest» запалить символічний факел

Наталія Каралкіна 21.09.2012 17:50 ДОЗВІЛЛЯ

На 49-му Міжнародному фестивалі будуть вино від Руслани,
лицарські бої та металевий Чіга-Біга.


Цього року фестиваль доповнили подіями, які значно розширюють програму. Головною фішкою атракції й надалі залишається чавлення винограду незайманими дівчатами. Якщо минулого року винний матеріал брали якомога ближче до локації, то цього року грона збиратимуть від виноробів з усієї Берегівщини. Водночас це буде й підготовка 50-го ювілейного «Bereg Fest», до якого готують понад 1000 пляшок вина, що ввійдуть у фірмову серію. Цього року активна частина дійства розпочнеться на день раніше: винороби зрізатимуть грона і приноситимуть на фестиваль. Про те, якою буде найважливіша подія осені — 49-й Міжнародний фестиваль «Дружба без кордонів» «Bereg Fest», розповіли учасники оргкомітету в Ужгородському прес-клубі.

Володимир Гвоздьо, координатор оргкомітету фестивалю, керівник студії «ARTREK», каже, що власне фестивальний день розпочнеться велопробігом «Вогонь на колесах». Саме для цього заходу зробили факел, який запалять від стародавньої угорської печі. Велосипедисти мають доправити вогонь безпосередньо на фест. Традиція не нова, архівні документи засвідчують, що 25—30 років тому «Bereg Fest» теж мав таку складову. Символічний факел виготовив Василь Бедрик, cтудент Закарпатського художнього інституту, випускник коледжу мистецтв ім. А. Ерделі, організатор мистецького фестивалю «Прояви себе». Під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі він показав ескіз факела й для 50-го «Bereg Fest».

Символ фестивалю Чіга-Біга в попередні роки був скляний, шоколадний, керамічний, а відтепер буде ще й металевий. Кілька екземплярів уже презентували, інші можна буде виготовити безпосередньо під час фестивалю: на території працюватиме коваль, який допоможе охочим викувати   сувенір.

Для показових лицарських поєдинків запросили організаторів «Срібного Татоша» — фестивалю середньовічної культури, який відбувся на Закарпатті цього року і партнером якого був «Bereg Fest». Ігор Гуледза, cпіворганізатор «Срібного Татоша», вважає, що дружбу треба поширювати не тільки за межі кордонів, а й між різними історичними періодами.

На учасників та гостей чекають чимало майстер-класів, у тому числі кулінарних, мистецькі виставки, дегустації, а також благодійний аукціон, на якому можна буде придбати полотна закарпатських художників.

Організатори подбали і про сувенірну продукцію — футболки з популярними закарпатськими темами, значки, магніти. Найголовнішим сувенірним продуктом цього року буде вино, яке за бажанням Руслани, тогорічного хедлайнера, назвали «Дикі танці». 150 пляшок червоного сухого врожаю 2011 року вже чекають своїх поціновувачів.

Володимир Гвоздьо зазначає, що 49-й «Bereg Fest» востаннє триватиме один день. Наступні фести будуть дводенними, оскільки навіть концертна програма не вміщає всіх побажань меломанів. Цього року крім виступів народних колективів запросили рок-гурт із Угорщини, а в ролі хедлайнера виступить популярний співак Дан Балан.

Буде й традиційна повітряна куля, яка підніметься в небо на 49 метрів. Організатори запевняють, що намагалися врахувати всі побажання майбутньої аудиторії, в тому числі дитячої, тож для найменших фанів Чіги-Біги передбачили окрему програму. Активне обговорення фестивалю триває і в соціальних мережах, тому деякі заходи розпочали саме там. Наприклад, 18 картин благодійного аукціону, гроші від продажу яких підуть на дитяче лікування, виставили у мережі Facebook. Пропозиції щодо бажаного придбання приймаються до 28 вересня, а вже під час фестивалю ви зможете забрати придбану картину.

Наталія Каралкіна

ТЕГИ : BEREG FEST

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат