Ужгородець Едвард Чікош у єгипетській тюрмі відбуває 25-річний термін

13.02.2017 18:05 КРИМІНАЛ

Шість років за надуманим звинуваченням у єгипетській тюрмі перебуває наш земляк Едвард Чікош. Єгипетські ЗМІ називають його контрабандистом, організатором масових заворушень. Єдиним доказом проти Едварда Чікоша став автомат Калашникова у багажі автобуса його турфірми.


«В ім’я Аллаха і... справедливості»

Зброю, яку намагався перевезти громадянин Ізраїлю, виявили на ізраїльсько-єгипетському кордоні. Едварда Чікоша засудили до 25 років в’язниці. Українське МЗС назвало рішення «політично мотивованим», адже у своєму висновку суддя акцентував увагу на тому, що він іноземець та відповідно іновірець.

…Коли Едварда Чікоша, звинуваченого в контрабанді зброї, ввели до судової зали, він сказав представникам українських ЗМІ: «Адвокати кажуть, що буде виправдувальний вирок на мою користь. Але все так відбувається, як у середньовіччі за часів інквізиції. Ніяких доказів не було, але все одно йде судовий процес». Консул України в Єгипті тоді також обнадіював: вийти на свободу, можливо, вдасться з судової зали. Однак суддя зачитав вирок:

«Громадянина України Едварда Чікоша визнано винним у спробі контрабанди зброї, з метою організації масових заворушень. У той час, коли народ Єгипту проливає кров за батьківщину, вороги не дрімають! В ім’я Аллаха, свободи і справедливості: засудити Едварда Чікоша до 25 років тюремного ув’язнення».

Своїм рішенням суддя повністю процитував звинувачення прокурора, обурювався адвокат Едварда Чікоша. Такого на його пам’яті, мовляв, не було: 25 років за що? Це занадто багато!

Наступного дня в Києві посла Єгипту запросили для роз’яснення ситуації, а в Каїрі Посольство України звернулося до Генпрокуратури Єгипту з проханням втрутитися в ситуацію. Український дипломат Євген Кириленко уважно вивчив справу Чікоша і не знайшов у ній жодного доказу провини українця. На його переконання, це сфальсифікована справа, мета якої довести «корисність» служби безпеки для держави.

Щоденно в Єгипті стаються десятки кривавих злочинів, але ні поліція, ні журналісти їх не висвітлюють. Викрадення, пограбування... Сотні злочинів. 25 років — максимальний термін. Суворіше тільки смертна кара.

Шосте Різдво — в тюрмі для смертників без права на апеляцію

Українець Едвард Чікош, який уже шосте Різдво зустрів у в’язниці в Єгипті, написав листа міністрові закордонних справ України Павлові Клімкіну. Про це повідомив у Facebook журналіст Роман Бочкала. «Вже шосте Різдво наш земляк із Закарпаття Едвард Чікош зустріне у в’язниці в Єгипті. Там його тримають через вигадані звинувачення в тероризмі. Про цю ситуацію всі знають, офіційна Україна засуджує дії єгипетської влади. Але Едвардові від цього не легше. Він продовжує сидіти», — написав Р. Бочкала.

Зазначається, що міністр закордонних справ Павло Клімкін нещодавно заявив, що докладає зусиль для звільнення Е. Чікоша, однак, за словами Р. Бочкали, «все в руках президента».

Також журналіст до свого поста додав листа ув’язненого українця для глави МЗС П. Клімкіна, у якому той передав вітання з Різдвяними святами і розповів про умови життя в єгипетській в’язниці для смертників.

Звільнення ужгородця — у руках президента

Журналісти «Актуальної правди» вирішили звернутися за роз’ясненнями до міністра закордонних справ Павла Клімкіна. У свою чергу 16 грудня минулого року міністр дав коментар про стан справи Чікоша і заявив, що Київ та Каїр наразі у двосторонньому режимі розробляють документ про взаємну правову допомогу. За його словами, справа засудженого українця ускладнюється тим, що мова йде про контрабанду зброї, а для Єгипту звинувачення в такому злочині дуже серйозне.

Міністр згадав, що Президент України Петро Порошенко розмовляв у рамках Генеральної асамблеї ООН із Президентом Єгипту Ас-Сісі, а сам Павло Клімкін кілька разів розмовляв із міністром закордонних справ Єгипту. Він також висловив надію, що їм удасться вийти на угоду про взаємну правову допомогу і в рамках цього документа здійснити додаткові кроки для звільнення Чікоша.

Раніше Петро Порошенко пообіцяв допомогти у справі українського бізнесмена Едварда Чікоша. Як повідомляє журналіст Роман Бочкала, земляк ЕдвардаЧікоша, нардеп із Закарпаття Роберт Горват (фракція Блок Петра Порошенка) звернувся до президента і міністра закордонних справ України з проханням узяти цю справу під особистий контроль.

«За словами депутата, він поставив Порошенку питання на засіданні фракції. Петро Олексійович пообіцяв допомогти», — написав Бочкала у себе на сторінці у Twitter. За словами журналіста, народний депутат підкріпив своє прохання письмово і продублював звернення до глави МЗС України Павла Клімкіна.


Для довідки
Едвард Чікош кілька років очолював представництво однієї з найбільших туристичних компаній у Африці й на Середньому Сході. Причиною звинувачення його в тероризмі стали знайдені в одного з пасажирів автобуса, що належить туристичній фірмі Чікоша, АК-47 і патрони до нього. Як заявив перевізник, предмет призначався в подарунок саме Е. Чікошу. В результаті Е. Чікоша засудили на 25 років позбавлення волі за контрабанду зброї через ізраїльсько-єгипетський кордон.

Чоловік опинився за гратами без права на апеляцію, тому що рішення революційного суду не оскаржуються. Спочатку закарпатець жив у жахливих умовах: у камері площею 50 квадратів було 40 ув’язнених. Вода з річки, туалет — у відро, в якому потім приносили їжу. Влітку було справжнє пекло, від спеки померли 8 співкамерників. Але Чікошу пощастило вижити, згодом за хорошу поведінку його перевели до іншої в’язниці.

Громадянин України був засуджений у 2011 році у розпал революційних подій в Єгипті. Засуджені Тимчасовим урядом громадяни таких країн, як США, Канада, Німеччина, Австралія, вже депортовані, згідно з указом Президента Єгипту. Навіть Південний Судан повернув 120 (!) чоловік. Новий режим розуміє, що колишня пост-революційна влада фанатиків гребла всіх без розбору. І що нинішньому Єгипту ці ув’язнені насправді не потрібні.

Між Україною та Єгиптом наразі дружні стосунки. Україна годує Єгипет зерном, цукром, заповнює курорти... Від Єгипту у відповідь чекає — на повернення свого громадянина.

Коментарі :


26.02.2017 11:26 жуст

ну,что еще кто хочет в египет за свои-же деньги в тюрму.туда-же и турция. людям гражданам украины не говорят,сколько людей сидит в турецких тюрмах,а сколько по другим.трудно представить как-бы кто в египте посадил в тюрму росиянина,а дурного украинца можна держава все равно не заступится.вот ну кто еще хочет в египет,турцию болгарию,грецию и куда там нас приглашают нас шарлатаны из туристических агенств.то помните ни какой президент,никакой министр иностранных дел,не защитят не помогут.это дело чикоша,получило резонанс,да и бублом он наверное не обделен,адвокаты,суды там тоже стоят не дешево,а чего делать простому дурачку дорвавшемуся до 500-600 долларов и попавшему в жернова правоохранительных систем государств где на нашего смотрят как на мальчика для битья и возможность заработать себе на очередное повышение по службе и это так везде по миру.кто мы для них да никто и фамилии наши никак.


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат