Як розпізнати шахраїв на ринку   праці в Закарпатті

05.03.2016 15:40 КРИМІНАЛ

Під виглядом багатообіцяючих роботодавців на наших краян «полюють» підприємливі шахраї — мережеві маркетологи, діячі фінансових та торговельних пірамід тощо. Тому будьте пильні, щоб не потрапити на їх гачок та не позбутися своїх останніх збережень.


За чинним законодавством пірамідальні схеми (коли споживач сплачує за можливість одержання компенсації, яка надається за рахунок залучення інших споживачів до такої схеми, а не за рахунок продажу або споживання продукції) визнаються нечесною підприємницькою практикою. Однак справжні аферисти завжди знайдуть спосіб, як формально обійти закон. Основною «фішкою» сучасних мавроді стало включення у пірамідальну схему товарів або послуг (біодобавки, косметика, інші товари широкого вжитку), чим створюється вигляд формально легальної підприємницької діяльності (нібито хтось щось виробляє і продає), укладати зі своїми клієнтами/працівниками (читай — обманутими жертвами) договори та навіть сплачувати податки.

Як виглядає схема?

1. Оголошення про роботу у перспективній міжнародній корпорації, яка розширює свою діяльність в Україні, у т.ч. на Закарпатті. Пропозиція може бути публічною (оголошення в газеті, на веб-сайті тощо) і приватною (дзвінок на ваш номер телефону чи повідомлення на електронну адресу, якщо ви розмістили своє резюме в Інтернеті у відкритому доступі).

2. Співбесіда, під час якої вам нічого не розповідять про специфіку роботи компанії та ваші можливі обов’язки, але запропонують пройти бізнес-навчання за рахунок компанії, де ви про все це дізнаєтеся. Основний акцент робиться на тому, що це європейський підхід відбору персоналу. При цьому вам можуть запропонувати покористуватися бізнес-літературою, яку вам люб’язно нададуть під грошову заставу, а за бажання з радістю продадуть.

3. Навчання, під час якого вам розповідатимуть про економічну теорію (види активних і пасивних доходів), потім про перспективи кар’єрного зростання і високого заробітку, «цілющу» продукцію компанії і т. ін. При цьому вас переконуватимуть, що до прямих продажів ви не будете мати жодного стосунку, бо на вас чекає робота в офісі, можливо, навіть із гнучким графіком чи неповним робочим днем. Тобто на вас чинитимуть цілеспрямований психологічний вплив, переконуючи, як у них усе чудово і безпрограшно, як добре живуть їхні співробітники та з яких негараздів вони вибралися завдяки компанії, заробляючи шалені гроші та маючи можливість чи не щомісяця їздити за кордон і т. д.

4. Зустріч із співробітниками компанії, яка є одним із елементів психологічного впливу. Людям з нестійкою психікою ходити на цю зустріч не варто, бо у пошуках швидкого заробітку дуже висока ймовірність повірити у будь-яку нісенітницю і погодитися на співробітництво з цими шахраями. Виглядає ця зустріч ніби клуб анонімних алкоголіків або якийсь сектантський з’їзд, де кожен розповідає свою історію (у даному випадку вона починається з того, яким бідним і поганим було життя до приходу в цю компанію і як усе кардинально змінилося потім), а всі інші плескають, радіючи успіху «колеги» по нещастю.

5. Розв’язка. Під час останнього заняття вам нарешті розкриють карти. Ні, вам не скажуть, що це фінансова піраміда. Навпаки намалюють квадрат із такими елементами: 1) оголошення або дзвінок потенційному клієнтові (читай — жертві); 2) співбесіда; 3) навчання; 4) укладення контрак­ту. І далі все за тією ж схемою. А звідки ж гроші беруться? Все просто. Для того, щоб укласти контракт, вам слід придбати зразки всього асортименту товару на кругленьку суму, так би мовити для проби, тобто для себе. Можлива купівля у розстрочку. І все слід зробити лише один раз. Більше вам нічого купувати не потрібно, бо розповсюдженням продукції нібито займаються інші люди, хоча, звісно, ви можете їм допомогти і запропонувати їхні «цілющі» товари своїм родичам, друзям колегам, знайомим. Але головне контракт укласти і зробити перший платіж. А далі шукайте таких самих як ви (дурників), які прийдуть до вас на співбесіду, потім на навчання і врешті-решт теж укладуть конт­ракт і зроблять платіж. Від цього отримаєте свій відсоток. Нормальну людину важко у такому переконати, але, повірте, після психологічного впливу їхніх лекторів завжди знаходяться бажаючі випробувати свою долю у цій схемі…

Як розпізнати шахраїв за їхніми оголошеннями?

У багатьох газетах на веб-сайтах, чи звичайних оголошеннях на стовпах та деревах можна знайти дуже велику кількість однотипних оголошень про роботу: «Потрібен партнер у бізнес», «Шукаю помічника керівника без досвіду роботи», «Міжнародній компанії у зв’язку із розширенням штату терміново потрібні працівники в офіс», «Стрімка кар’єра, професійний ріст, високий прибуток, закордонні відрядження» і т. д., і т. ін. Не здається дивним, що в період кризи хтось стрімко розвиває бізнес і розширює штат, шукаючи при цьому працівників без досвіду роботи? У цих оголошеннях ви ніколи не знайдете назви компанії чи її адресу, при цьому всюди будуть різні контактні номери телефонів та імена. Будьте певні — у 99 % випадків це одні й ті ж шахраї. Особливі зухвальці пропонують у своїх оголошеннях роботу юриста/економіста/бухгалтера/офіс-менеджера і т. д. Але вам ніколи не запропонують жодну з цих посад, бо у цих шахраїв їх нема і бути не може. Оголошення можуть бути і такими: «Жінці-керівнику потрібен молодий комунікабельний помічник для роботи в офіс». Тут без коментарів. Приманка і так зрозуміла.

Для того, щоб перевірити, чи справді це мережевий маркетинг чи оголошення про реальну роботу, спробуйте знайти кілька таких оголошень, можливо, навіть із різних джерел (хоча і у одній газеті їх може бути одночасно 5—10). Потім зателефонуйте за кожним із номерів телефонів та дізнайтеся, чи це не одна й та ж компанія. Обов’язково запитуйте її назву, а потім пошукайте відгуки про компанію в Інтернеті. Назв може бути кілька (перепитуйте, щоб вам їх назвали розбірливо), але у більшості випадків усі вони виведуть на одних і тих самих діячів та їх горе-продукцію.

Віталій Дацюк, кандидат юридичних наук, ПроЗак

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат