Як правоохоронці перестріляли один одного

10.12.2016 19:29 КРИМІНАЛ

Гучний скандал стався з поліцією, що відображає стан у правоохоронних органах України. Перші повідомлення про інцидент на Київщині були такими: поліція проводила спецоперацію проти банди, яка грабувала будинки в Київській області. З цією метою посадили двох розвідників у цивільному в недобудові. Вночі спрацювала сигналізація в одному з будинків поряд і, відповідно, приїхала бригада охорони. Охоронці побачили цивільних розвідників і сприйняли їх за грабіжників, тому затримали. На допомогу розвідникам приїхав спецзагін «КОРД». Почалася перестрілка — 5 трупів.


Згодом була інформація, що бандити діяли під прикриттям поліцейських і були з ними в одній банді. Охоронці, які приїхали на місце після спрацювання сигналізації, були атаковані поліцією.

Все доволі незрозуміло, але наслідки дуже трагічні. Закарпатський політик Сергій Ратушняк із цього приводу спочатку написав: «5 трупів поліцаїв на одній розбірці між Аваковим (Яценюк) і відморозком Гелетеєм (ДСО) (Порошенко). Вчора у трьох аваріях — 14 трупів. Це 3-місячний капацитет АТО. Тобто на фоні трупів у ДТП, «битовух», ментівських розбірок (а це понад 15 трупів ЩОДОБИ) зона АТО — найбезпечніша територія в Україні».

Згодом Сергій Ратушняк поставив запитання міністрові МВС Арсенові Авакову щодо цієї трагедії:

«1. Круті домушники приїхали «на справу» на двох останніх моделях джипів Toyota Land Cruiser 200 (що більше схоже на розбірки)?

Чому працівники (розвідники) ввірвалися в приватний будинок, щоб спостерігати, і не попередили ні власників, ні ДСО?

3. Співробітники ДСО були на службовому авто і в формі, чому в них стріляли «КОРД» і оперативники?

4. ДСО не відкриває вогонь на ураження без попередження, тому в інших поліцейських був час представитися. Чому цього не сталося?

5. Якщо був час на організацію спецпризначу для затримання і розміщення розвідників, чому не були узгоджені дії відомств?

6. Судячи з фото, автомобіль ДСО розстріляли, чому?

7. Чий будинок намагалися пограбувати такі «круті» домушники?»

Запитань справді багато, але відповіді на всі ми навряд чи дочекаємося.

У свою чергу ще деякі подробиці розповів голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, у якого також виникло багато запитань.

«Коли після спрацювання сигналізації поліцейські охорони прибули у Княжичі, то побачили сліди на снігу, що вели до недобудованого будинку, — повідомляє Г. Москаль. — І затримали за ними двох одягнених у цивільне розвідників, котрі мали слідкувати за обстановкою біля будинку, на який готувався напад озброєної банди. Охоронці затримали розвідників і, сковавши в кайданки, помістили на заднє сидіння свого службового автомобіля. Вони діяли згідно з посадовими інструкціями — затримали невідомих біля місця спрацювання сигналізації, щоб встановити їхні особи й перевірити на причетність до можливого злочину.

Одягнені в цивільне розвідники також діяли в межах своїх посадових інструкцій — вони не повідомили поліцейським охорони, що є співробітниками поліції, задіяними у спецоперації, оскільки за таке розсекречення в подальшому були би звільнені з роботи. Далі поліцейські охорони мали доправити затриманих у відділення поліції, де все стало би на свої місця. Однак сталося незрозуміле — по автомобілю поліції охорони відкрили вогонь на ураження. Вже після інциденту розстріляних розвідників так і виявили в салоні — зі скованими кайданками руками та численними вогнепальними ранами. Головне питання цієї трагедії — чому по спецавтомобілю охорони, на якому чітко видно, що це поліцейський транспорт із відповідними надписами й проблисковими маячками, було відкрито вогонь на ураження? А також хто саме дав команду відрити вогонь і чому оперативники з карного розшуку і спецпідрозділу «КОРД» не спробували з’ясувати, в кого стріляють, хоча не могли не бачити, що це поліцейський спецавтомобіль? Коли будуть відповіді на ці питання, стануть зрозумілими обставини трагедії у Княжичах. Хоча її причини вже відомі — це дрімучий непрофесіоналізм тих, хто планував спецоперацію із затримання озброєної банди.

Натомість у комітеті Верховної Ради стрілянину між правоохоронцями розглядали наче якийсь побутовий конфлікт, під час якого два п’яні куми посварилися й повбивали один одного. У зв’язку з цим виникає питання і до самого Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — чому Комітет мовчки спостерігав, як у процесі «псевдореформи» руйнується професійне ядро найпотужнішого правоохоронного органу країни, безпосереднім результатом чого й стала трагедія у Княжичах?» — запитує Москаль.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат