304 тисячі гривень одержали закарпатці   з липовими гірськими посвідченнями

Підготувала Евеліна Гурницька 24.01.2014 15:31 КРИМІНАЛ

Тепер цими питаннями займаються правоохоронці.

«РІО» кілька місяців тому досліджувала тему зловживань закарпатців з гірським статусом. Тоді чиновники дивувалися цікавості до питання, а також наполягали, що суттєвих зловживань у надбавках до пенсій практично нема, а якщо і є, то нема чіткого й дієвого механізму, який би дозволяв виявляти липових пенсіонерів. Щоправда, відтоді було багато перевірок, відповідні органи повідомляли про виявлення пенсіонерів, які мають гірський статус лише на папері. У 2013 році фахівці Державної фінансової інспекції, які контролюють використання державних коштів і майна, загалом виявили різних порушень у Закарпатті, що призвели до 44,5 мільйона гривень.

У прес-службі відомства, яке, до речі, 26 січня відзначає своє професійне свято, повідомляють, що зафіксовано порушення при виплаті надбавок до пенсій за гірський статус та участь у бойових діях. Наприклад, особа, яка отримує пенсію чи інші виплати, може мешкати в гірській місцевості тільки «на папері», а фактично проживати зовсім в іншому місці. Зокрема, порушення з виплат пенсій, надбавок та доплат до пенсій сягнули 540 тисяч гривень.

«Держфінінспекція у минулому році виявила нарахування доплат за «гірські» 44 пенсіонерам, які фактично не проживають на території населеного пункту, якому присвоєно статус гірського, — розповідає начальник Держфінінспекції в Закарпатській області Микола Рябець. — Внаслідок цього зайво було виплачено до пенсій «гірських» надбавок 304 тисячі гривень. Як наслідок, через   вказані   порушення 30 пенсіонерів уже позбулися   статусу особи, яка проживає на території населеного пункту зі статусом гірського».

Держфінінспекція забезпечила усунення порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму майже 23,5 мільйона гривень. До бюджетів різних рівнів, бюджетних установ, організацій та підприємств додатково надійшло 7,1 мільйона гривень. Відшкодовано і поновлено незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів на суму близько 16,3 мільйона гривень. Чимало порушень, які «потягли» за собою значні фінансові збитки, виявлено і під час перевірки достовірності видачі посвідчень учасника бойових дій військовослужбовцям із числа начальницького та рядового складу. Така категорія громадян отримує доплати до пенсій, а держфінінспектори встановили зайві виплати 12 громадянам за статус учасника бойових дій, оскільки у справах із розгляду комісією Обласного військового комісаріату відсутні підтверджувальні документи щодо участі таких осіб у бойових діях. Було здійснено незаконних виплат на суму 228 тисяч гривень.

Зібрані матеріали про порушення пенсійного законодавства направлені у правоохоронні органи для відповідного реагування.

Підготувала Евеліна Гурницька

ТЕГИ : Микола Рябецьгірський статус

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат