За контрабандний тунель — умовний вирок

Василь Козак 04.10.2013 17:19 КРИМІНАЛ

 

Цього понеділка в Ужгороді завершено судовий розгляд гучної справи про підземний контрабандний тунель між Україною та Словаччиною.


Нагадаємо, тунель словацька податкова спецслужба виявила рік тому, в липні 2012-го. Один його вхід був на території приватного підприємства біля села Нижнє Нємецке за півкілометра від кордону з Україною, а другий — у приватному будинку на вул. Запорізькій, що на околиці Ужгорода. Протяжність тунелю — близько 700 метрів, діаметр — 90 сантиметрів, максимальна глибина — 6 метрів. Всередині тунелю курсував міні-електропоїзд із вагонетками, в кожній із яких можна було перевозити не тільки товар, а й людину в напівлежачому положенні.

Під час спецоперації словацьких правоохоронців на приватному підприємстві виявили вантажівку з подвійним кузовом (для перевезення контрабанди), а також 13 100 блоків сигарет, доставлених з українського боку. Як підрахували словацькі податківці, сума несплаченого акцизного збору тільки за ці вилучені сигарети становить 350 тисяч євро. Якщо ж врахувати, що міні-потяг із контрабандою курсував між двома країнами кілька разів на тиждень, збитки Словаччини від контрабанди сигарет становили 50 мільйонів євро на рік.

На лаві підсудних в Ужгородському міськрайонному суді опинилися два брати — 46-річний Василь та 37-річний Михайло М., мешканці Ужгородського району, приватні підприємці, які доглядали за будинком на околиці Ужгорода. Їх звинуватили в самовільному захопленні земельної ділянки та самовільному будівництві, незаконному транспортуванні з метою збуту підакцизних товарів, зберіганні наркотиків (під час обшуку біля входу в тунель знайшли чотири пакетики з кокаїном). Раніше братам інкримінували й контрабанду наркотиків, за яку передбачено від 8 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Однак у ході судового розгляду прокуратура це звинувачення зняла, як таке, що не знайшло свого підтвердження. Підсудні свою причетність до будівництва й функціонування тунелю категорично заперечували, стверджуючи, що всього лише доглядали за будинком, який належав їхній померлій тітці. Проте суд визнав їх винними й засудив старшого брата до трьох років обмеження волі, а молодшого — до трьох років позбавлення волі (його, на відміну від старшого брата, визнали винним і в зберіганні наркотиків). Обом засудженим суд призначив випробувальний термін на два роки, а це означає, що у в’язницю ніхто з них не сяде. Сам факт будівництва тунелю братам не інкримінували, оскільки такої кваліфікації злочину немає в Кримінальному кодексі.

Будівельників, які прокладали тунель (а для цього необхідна високоточна техніка і висококласні фахівці), не встановили. Так само, як і реальних осіб, що реалізували цю міждержавну аферу.

На вирок може бути подана апеляція.

Василь Козак

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат