Достеменно відомо, що тіла Олексія Різака біля шістнадцятиповерхівки не було…

06.07.2013 07:56 КРИМІНАЛ

Такого висновку дійшли журналісти газети «2000», а експерти інформаційного порталу «Світогляд» пропонують подальший хід досудового слідства людиноненависницького вбивства Олексія Різака.

Щоб встановити правду в смерті Олексія Різака, потрібно відповісти на такі запитання:

— Хто виявив тіло Олексія Різака. Встановити кількість людей, які були на місці трагедії, допитати як свідків очевидців (Віра Данацко, працівник «Нової пошти» Олександр — за даними інформаційних агенцій).

— Хто і з якого телефону викликав бригаду швидкої медичної допомоги. Допитати повний склад бригади як свідків.

— Хто і з якого телефону та за яких обставин повідомляв (викликав) міліцію (в черговій частині УМВС у Закарпатській області повинен зберігатися аудіозапис телефонного виклику).

— Хто і за яких обставин встановив особу загиблого.

— Чому відразу про смерть сина не були повідомлені батьки.

— Чому досі нема офіційної відповіді про час смерті Олексія Різака.

На думку експертів «Світогляду» також потрібно встановити, звідки працівники міліції дізналися про наявність стосунків між покійним і громадянкою Ганною Р., коли конкретно (години, хвилини) 16 листопада 2012 р. співробітники внутрішніх справ приїхали брати пояснення від дівчини (згідно з наявною інформацією це відбулося зразу після повідомлення про загибель юнака ), хто дав вказівку про виїзд співробітників міліції до дівчини?

Встановити склад оперативно-слідчої групи, яка чергувала цілодобово 16 листопада 2012 р., і чи всі члени оперативно-слідчої групи виїжджали на місце події (слідчий, оперативні працівники (їхня кількість),криміналіст, кінолог та інші спеціалісти) та допитати їх як свідків. У разі наявності протиріч у показаннях допитаних осіб, провести їх одночасні допити.

Встановити понятих та інших учасників першочергового огляду місця події, який мав бути проведений відразу після виявлення тіла Олексія Різака, і допитати їх як свідків.

Вивчити записи з камер зовнішнього спостереження установ, які розташовані поряд із місцем події(за їх наявності).

Встановити осіб, які змивали кров на місці події 16 листопада 2012 р., на підставі чиєї вказівки вони це робили? (Це приховування слідів злочину).

Детально допитати дівчину про обставини її спілкування з О. І. Різаком 16 листопада 2012 до моменту, коли їй стало відомо про його загибель .

Встановити родичів та близьких знайомих громадянки Ганни Р. і допитати їх як свідків із приводу стосунків між нею та Олексієм Різаком та що їм відомо про причини його смерті.

А також допитати їх про обставини приїзду до Ганни Р. співробітників міліції 16 листопада 2012 р.: час приїзду, кількість автотранспорту, кількість співробітників міліції, хто конкретно приїжджав (П. І. Б., звання, посада), причина приїзду.

Необхідне також встановлення абонентів телефонів, з ким спілкувався Олексій Різак з моменту останньої розмови з батьком (з 17.42 год. до моменту смерті).

Який висновок судово-ме¬дичної експертизи після ексгумації щодо причин смерті?

Де зберігаються одяг та взуття загиблого? Провести дослідження в НДІ судово-медичної експертизи щодо виявлення мікробіологічних частин крові та тіла загиблого на його одязі та взутті, а також, чи є на даних одязі та взутті мікробіологічні частини, які не належать йому. За відсутності вищевказаних слідів встановити, чи є сліди прання одягу після 16 листопада 2012 р.

Що послужило ( які документи або інше) підставою внесення факту реєстрації виявленого тіла О. І. Різака в Книгу реєстрації злочинів та пригод (дата і час реєстрації, прізвище, ім’я, по батькові та посада особи, яка здійснила цей запис)?

Допитати як свідка Наталю, працівницю квіткового магазину «Астра» м. Ужгорода (за інформацією газети «Дзеркало тижня. Україна» №1, 11 січня 2013), яка нібито 16 листопада 2012 р. продала 100 троянд , про обставини продажу та про особу, якій вона їх продала. Після допиту пред’явити їй в передбаченому КПК порядку фото О. І. Різака для впізнання.

Провести відповідну судову комп’ютерно-технічну експертизу для встановлення:

— з якого комп’ютера в мережу Інтернет внесено нібито «передсмертну» записку від імені О. І. Різака, під яким логіном та паролем користувача здійснено дане внесення, точні дата та час внесення, при встановленні особи або осіб, які користуються даним комп’ютером, допитати їх як свідків.

Для фахівців добре відомо про можливість відновлення будь-якої інформації, яка містилася в мобільному телефоні та sim-картці, і яка згодом при використанні відповідного спеціального обладнання була стерта. З врахуванням даної обставини необхідно дослідити мобільний телефон та sim-картку О. І. Різака.

Із достовірних джерел стало відомо про спілкування з мобільного телефону О. І. Різака після його смерті, тому необхідно встановити абонентів телефонів, з якими був зв’язок із його номера з моменту останньої розмови з батьком (16.11.2012 з 17.42 год.).

— Встановити власників телефонних номерів, з якими був зв’язок з телефону О. І. Різака після 17.42 год. 16.11.2012, і допитати їх як свідків у кримінальному провадженні за ч.1 ст.115 КК України.

Достеменно відомо, що на місці події 16 листопада 2012 р., де знайшли мертвим О. І. Різака (16-поверховий будинок на проспекті Свободи в місті Ужгороді), були присутні з невідомих причин колишній заступник начальника УСБУ в Закарпатській області В. Лизанець та начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Р. Шніцер.

Із коментарю процесуального прокурора у даному кримінальному провадженні Іллі Ільчука газеті «Дзеркало тижня. Україна» № 1, 11 січня 2013 стало відомо, що В. Лизанця було допитано . Однак, за даними цієї ж публікації в газеті «Дзеркало тижня. Україна» № 1, 11 січня 2013, стало відомо, що «від коментарів відмовився і колишній заступник начальника обласного управління СБУ Володимир Лизанець. У телефонній розмові з журналістом DT.UA він повідомив, що, можливо, в майбутньому розповість, як усе було, а зараз воліє утриматися від будь-яких коментарів».

У зв’язку з цим варто допитати В. Лизанця з приводу вищевказаного його повідомлення журналістові газети «Дзеркало тижня. Україна». Із вищевказаних даних випливає, що В. Лизанець дав слідству неправдиві показання та приховує від слідства інформацію про злочин (стаття 384, свідомо неправдиве показання, стаття 396, приховування злочину КК України).

Є достовірна інформація про те, що з мобільного телефону О. І. Різака після його смерті відбувалися телефонні розмови, тому, якщо даний телефон не долучений до кримінального провадження як речовий доказ, його пошук є обов’язком слідства, оскільки люди, які користувалися цим телефоном після смерті О. І. Різака, можуть бути або злочинцями, які його вбили, або тими людьми, яким щось відомо про цей злочин.

Якби слідчі дали відповідь на всі ці запитання, то можна було би встановити причину смерті Олексія Різака. Однак поки що чомусь усе гальмується…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат