Перинатальна справа

02.03.2012 17:08 КРИМІНАЛ

Адвокат: Відповіді прокуратури на клопотання свідчать про рівень об’єктивності ведення слідства.

Як відомо, 20 лютого головному лікареві Ужгородського міського перинатального центру Андрієві Чабану офіційно висунуто обвинувачення за фактом смерті дитини під час пологів. Досі А. Чабан проходив у справі як свідок, однак результати прокурорських перевірок довели безпосередній і прямий зв’язок між діями головного лікаря УМПЦ й загибеллю немовляти, а експерти достеменно з’ясували, що якби породіллі вчасно зробили кесарів розтин, дитина не загинула б.

Обвинуваченому інкримінують ст. 140 ч. 2 («Неналежне виконання службових обов’язків») та ст. 367 ч. 2 («Несумлінне ставлення службової особи до службових обов’язків»). Наразі, поки триває досудове слідство, А. Чабан перебуває на підписці про невиїзд і знайомиться з матеріалами справи, але продовжує працювати на посаді головного лікаря УМПЦ.

Як повідомив адвокат родини потерпілих Георгія і Христини Співаків Олександр Мовчан, слідчому прокуратури були внесені три клопотання і тільки одне клопотання задоволене: потерпілим у справі, а також цивільним позивачем визнано також батька загиблого немовляти. Раніше потерпілою у справі була тільки мати.

Інше клопотання — про відсторонення головного лікаря УМПЦ А. Чабана від виконання посадових обов’язків на період досудового слідства та розгляду справи в суді — не задоволено. Прокуратура внесла подання на ім’я міського голови В. Погорєлова про притягнення А.Чабана до дисциплінарної відповідальності, на відповідь мерові законодавством визначено термін 1 місяць.

Тим часом є задокументовані свідчення підлеглих А. Чабана про тиск на них із боку головного лікаря. Минулого тижня прокуратура вже отримала таку скаргу, а цього тижня поширилася інформація про те, що обвинувачений А. Чабан змушує своїх підлеглих підписати листа на його підтримку й надіслати депутатам Закарпатської облради, голові ОДА, погрожує доганами та звільненням, користуючись своїм службовим становищем..

Прокуратурою також відмовлено в задоволенні клопотання про арешт майна обвинуваченого А. Чабана, мотивуючи відсутністю на момент подання клопотання цивільного позову, що, на переконання адвоката, є незаконним, оскільки особа має право подати цивільний позов як під час досудового слідства, так і на стадії розгляду справи в суді. Олександр Мовчан вважає, що власне відповіді на клопотання сторони потерпілих красномовно свідчать про те, наскільки об’єктивно й неупереджено наразі ведеться досудове слідство.

За умови незаангажованості органу досудового слідства — прокуратури, а також залежно від позиції захисту (проведення повторних експертиз тощо) справу можна було би скерувати до суду в межах місяця, вважає адвокат. А. Чабан може бути позбавлений волі до 5 років та права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

З огляду на відмову за двома клопотаннями 25 лютого родина Співаків оскаржила дії слідчого прокуратури м. Ужгорода й виклала мотиви своєї незгоди у зверненнях до головного прокурора в Закарпатській області А. Петруні й генпрокурора України В. Пшонки.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат