Світло «Свічі»…

Василь НИТКА, заслужений журналіст України 22.06.2024 11:14 ДОЗВІЛЛЯ

Маю честь знатися з Андрієм Дурундою вже чотири з половиною десятиліття, відколи разом працювали в обласній   газеті «Молодь Закарпаття». Так випало, що я все життя – у журналістиці, а Андрієві, крім газетярської, випало скуштувати хліба й чиновницького. Але де б він не трудився – всюди старався викроїти час для творчості.

І ось у приміщенні Ужгородської міської організації ветеранів України, яку вже третій рік очолює цей відомий письменник, відбулася презентація його чотирнадцятої книги «Свіча» (Ужгород, «Патент», 2024).

Два десятки поціновувачів художнього слова автора зібралися за великими круглим столом, аби повести бесіду про нове дитя письменника, яке пішло у світ.

У згаданому виданні – 40 новел та оповідань. Чому саме стільки – в анотації пояснює автор: сорок днів тривав всесвітній потоп. Сорок років єврейський народ блукав пустелею в пошуках щастя. Через сорок днів після розп’яття Христос вознісся на небо…

...Усім головним персонажам книги догоріла свічка. Для кожного твору дібрано відповідний   епіграф. Найпершим вміщено слова Папи Івана Павла II: «Не   бійтесь смерті, бо по ній прийде життя».

Зважаючи на тематику, книгу благословив у світ єпископ Мукачівський і Карпатський ПЦУ, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, доктор богословських наук, доктор юридичних наук, професор Віктор Бедь. Гарний портрет письменника виконав іршавський художник Василь Ловска.

Починається книжка віршем Андрія Дурунди «Догоріла свіча…», який, за його зізнанням, він написав понад чверть століття тому. Закінчується ця поезія рядками:

Ранкова зблискує краса,
І днині зазоріла…
Душа злетіла в небеса –
Свіча вже догоріла…    

Андрій Дурунда, який і модерував цей культурницький захід, розповів, що у книзі розміщені старі й нові твори, які ніде не публікувалися. Знайшли тут місце й оповідання про героїв, які полягли в нинішній боротьбі за волю і свободу з невгамовно-войовничим і загребущим північним сусідом…
     
Усі присутні на презентації бажали, аби «Свіча», рушаючи до людських сердець,   по-своєму служила   одній справді великій меті – такій жаданій і такій святій Перемозі. У неї всі віримо і нею всі живемо.

Василь НИТКА, заслужений журналіст України

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат