Випробування

16.03.2020 11:53 СОЦІО

Світ давно не був у такій паніці. Коронавірус, який пішов з Китаю, накрив майже всі країни Європи (за виключенням Чорногорії) і проліз у найвіддаленіші країни. У світі оголошено пандемію.

Востаннє щось подібне було в 2009 році. Із європейських країн найбільше страждає Італія, де щодоби на коронавірус заражається понад дві тисячі осіб і щодоби від нього гине понад 200 людей. За неофіційними даними в Італії працює близько мільйона наших заробітчан. Навіть важко уявити, що буде, коли вже через два тижні вони поїдуть додому на Пасхальні свята.

Влада України оголосила карантин на три тижні. Поки що. Закриті всі навчальні заклади. Заборонені масові заходи.

Держави пішли на ізоляцію. США навіть заборонили відвідувати свою країну європейцям. І в один момент рухнув фінансовий ринок. Фондові біржі демонстрували стрімке падіння акцій провідних компаній. За хвилину олігархи втратили мільярдні статки.

Кризу відчули і в Україні. Гривня почала підсідати, а новообраний прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що фінансова криза не могла оминути Україну, бо ми залучені у світові економічні процеси. Найбільше втрачають перевізники, торгові компанії, шоу-бізнес, туризм.

Фахівці не беруться давати позитивні прогнози. Китайці кажуть, що пандемія коронавірусу триватиме у світі щонайменше до кінця червня. Тобто, все найгірше ще попереду.

Як ми з цим справимося? Чи навчить нас ця біда бути організованішими? Чи зможемо ми разом протистояти вірусу? Чи збережемо честь і гідність?

До речі, страждає і наш ворог. ОПЕК не знайшов спільної мови із Саудівською Аравією і та різко понизила ціни на нафту. За день крупні нафтокомпанії Росії втратили мільярди. Все це вдарило по російському рублю. Путін злий. У нього не виходить приборкати Туреччину. У нього не виходить поставити на коліна Україну. Триває суд щодо збитого росіянами літака над Донбасом. І тут у голові колишнього агента КДБ визрів план, як залишитися при владі ще два терміна. Путін виносить на розгляд зміни до Конституції Росії, які дають йому змогу «обнулити» його колишні президентські терміни і мати можливість сидіти на президентському троні ще два терміна. Звичайні хворі бажання диктатора. І зовсім не ясно, що ще в голові у цього кремлівського карлика.

Але попри все нам потрібно триматися і не впадати у відчай. Ми сильні і ми ці катаклізми достойно перетерпимо.

* * *

Уряд оголосив карантин, але коронавірус усе одно зайде в Україну

Зараження на коронавірус у світі вже пішло на десятки тисяч. Тисячі померлих. У той час, як Китай завдяки дисциплінованості мешканців зумів звести до мінімуму поширення коронавірусу, епіцентром зараження стали європейські країни.

Найбільше біди в Італії. І якщо в Китаї смертність серед заражених на коронавірус мешканців не перевищувала 3 %, то в Італії смертність фіксують на рівні 40 %. Щоправда, ця статистика була взята серед тих хворих, кого госпіталізували у тяжкій формі, але ж багато людей перенесли цю заразу «на ногах».

Коронавірус добрався і до наших найближчих сусідів. Він виявлений в Словаччині, Угорщині, Румунії, з якими наша область має кордони і пряме транспортне сполучення. Можна не сумніватися, що незабаром і в Україні появляться заражені цим вірусом. При відкритих кордонах зупинити цю заразу неможливо.

Влада України розуміє це, тому оголосила превентивні заходи — було оголошено карантин у всіх навчальних та навчально-виховних закладах, заборонено масові заходи. Йдеться і про певні можливі обмеження на кордонах.

Чиновники від медицини на Закарпатті також під час брифінгу розповіли, які заходи вживають для захисту від коронавірусу. Закриті всі школи, університет і садочки. Заборонені масові заходи: концерти, вистави, фестивалі. Змагання можуть проводитися без присутності глядачів.

Вже визначено медичні заклади обсервації підозрюваних на коронавірус. Всього визначено понад 60 ліжко-місць. При цьому обласна інфекційна лікарня здатна прийняти лише 100 хворих. Тому підозрюваних на коронавірус прийматимуть у різних медзакладах всіх районів.

Подеколи визначення таких закладів є доволі дивним. Зокрема, преса повідомляє, що у Виноградові таким закладом визначено хоспіс, у якому перебувають смертельно хворі люди. Яким чином цей заклад зможе приймати людей з підозрою на коронавірус — незрозуміло. Як і не зрозуміло, куди дівати хворих із цього закладу і звідки брати фахівців-інфекціоністів.

Що потрібно знати

Зараз виникла певна паніка серед закарпатців. Повідомляється, що дехто скуповує якісь ліки в аптеках. Що стосується ліків, то варто зрозуміти — їх від коронавірусу не існує. Цей вірус не лікується. Все, що роблять у медзакладах, так це підтримують легені апаратами вентиляції тим пацієнтам, у яких тяжка форма. Таких апаратів недостатньо навіть у розвинених країнах, тому це є великою проблемою. Штучна вентиляція легенів власне нічого не лікує — вона підтримує життя, даючи організму справитися самому. Хтось зможе справитися, хтось ні.

Статистика свідчить, що найбільше помирають від коронавірусу літні люди, у яких виявлені й інші хвороби. У них недостатньо імунітету, щоб протистояти вірусу. Але є випадки смертності не лише серед старших людей. Саме тому медики радять перевірити свій імунітет і подбати про нього.

Звичайно, що можна зробити комплексне дослідження стану імунітету, виконати імунограму. У минулому номері ми давали коментар кандидата медичних наук, лікаря-вірусолога лабораторії «One Lab» Наталії Потокій, яка розповіла, що є ціла група досліджень, яка дозволяє визначити стан імунної системи і з’ясувати, яка її ланка страждає. Але це досить складні для проведення, високовартісні, специфічні дослідження, які повинні проводитися виключно за направленням лікаря за певними, визначеними показаннями. Основні показання для цього — підозра на первинний імунодефіцит, лейкоз/лімфому, ВІЛ-інфекція, контроль лікування препаратами імунної терапії.

«Але загалом, якщо хочемо переконатися, чи здатна наша імунна система нас захистити, то можна зробити дослідження на визначення загальних імуноглобулінів класу G та загальний аналіз крові (для оцінки кількості лімфоцитів/лейкоцитів). У разі відсутності значних відхилень цих показників імунограма не потрібна, імунодефіцит нам не загрожує», — розповіла Наталій Потокій.

Аби здати необхідні аналізи варто звертатися до професійних лабораторій, зокрема в «One Lab». До речі, здати окремі аналізи можна не виходячи з дому. Забір аналізів зробить професійний спеціаліст, а виїзд до пацієнта здійснюється безкоштовно, варто лише зателефонувати номером 0800-400-940.

І ще. Уникайте місць масового скупчення людей. Подбайте про власну гігієну. Робіть те, що ви робите, коли бувають епідемії грипу. У випадку, якщо у вас є якісь симптоми — висока температура, кашель тощо — відразу повідомте лікаря.

Не панікуйте. Ми запитали деяких закарпатців, які скуповують продукти в супермаркетах, чому вони це роблять. Дехто повідомив, що боїться, що продукти зникнуть з полиць магазинів. Це є дурницею, бо у нас нема дефіциту продуктів, а навпаки є проблема зі збутом. Але дехто скуповує продукти, щоб менше навідуватися до магазину і не контактувати з людьми, а дехто боїться подорожчання продуктів. Тут логіки більше.

І на завершення. У нас досі відсутні тести на виявлення коронавірусу. Міністерство охорони здоров’я закупило в Німеччини такі тести і направило їх у 8 областей. Але не у Закарпатську. І це при тому, що саме через Закарпаття їдуть тисячі наших заробітчан із Італії. Таке чергове ігнорування Києвом нашої області вже просто стає незрозумілим.

Підготувала Юлія Дідик

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат