40 днів серед нас нема знаного арбітра з футболу Олександра Теметєва

10.05.2020 17:43 СПОРТ

Свого часу   літописець крайового футболу Василь Федак писав: «Великим досягненням вважаємо і те, що маємо чотирьох футбольних арбітрів всесоюзної категорії. Це, зокрема, Федір   Куруц, Олександр Малец, Томаш   Пфайфер та Олександр   Теметєв. Вони свого часу з честю відстоювали престиж закарпатського футболу. З них найбільшого успіху домігся берегівчанин О. Теметєв, який провів понад 100 поєдинків у елітному дивізіоні Чемпіонату СРСР та на міжнародній арені».

І лише один із цієї зіркової четвірки був у престижних списках «10 кращих арбітрів СРСР» (1981 рік), «100 кращих арбітрів Європи», володарем золотої та срібної медалей Федерації футболу колишнього Радянського Союзу та золотої медалі «За заслуги» ФФУ — це Олександр Теметєв.    

Ужгородська відома журналістка Марія Підгорна у своїй статті «Метр арбітражу — жива легенда спорту», що вийшла під рубрикою «Зустрічі з цікавими людьми» (газета «Вісті Ужгородщини», 19 липня 2008 р.), писала: «Теметєв — ходяча енциклопедія футболу. Дивуєшся, як в його голові збереглося стільки важливих подій. З 1979 року Олександр Олександрович брав участь у міжнародних матчах. Нині ці змагання перейменовано у Лігу чемпіонів. Таких матчів було близько 30. Згадує, як зустрічалися німецькі команди з Кельна та Штутгарта, голландці з шотландцями, шведи з австрійцями…

Згадує арбітр всесоюзної категорії і 1980 рік, коли був у Пхеньяні, де проходив молодіжний турнір за участі 10 країн під патронатом президента КНДР (Корейська Народно-Демократична Республіка. — Авт.) Кір Ір Сена. Ужгородець тоді був визнаним кращим арбітром турніру і йому цінний приз вручив сам глава держави».

Заступник голови Закарпатського осередку асоціації спортивних журналістів України, член виконкому обласного відділення НОК України, керівник прес-служби ФФЗ та доцент кафедри відділення журналістики УжНУ Володимир Тарасюк у своєму нарисі («Суддівська зірка футбольного арбітра Олександра Теметєва», газета «Спорт тайм», 28 лютого 2017 р .) про О. Теметєва згадує: «Висококваліфікований працівник фізичної культури і спорту зустрічає і святкує 60 років трудового стажу, 50 років із дня одруження («золоте весілля») та 20 років роботи у ДСТ «Україна».

…Олександр Олександрович магічно впадав в око багатьом любителям і фахівцям. Зокрема, рівень професіоналізму талановитого закарпатця визнали такі метри, як тренери Валерій Лобановський, Костянтин Бєсков, В’ячеслав Соловйов, спортивні коментатори Володимир Маслаченко та Коте Махарадзе…».

Чимало цікавого можна дізнатися з газетних статей. Одні лише заголовки матеріалів про закарпатця («Життя, віддане футболу», «Суддівська зірка футбольного арбітра Олександра Теметєва», «Великий арбітр радянської епохи» та багато інших) дають можливість розкрити велич і заслуги арбітра всесоюзної категорії з футболу Теметєва.    

Наша довідка: Олександр Олександрович Теметєв народився 24 лютого 1942 року у Берегові у сім’ї робітників місцевого радгоспу «Берегівський», батько працював бригадиром виноградників, а мати — на винзаводі.

1962—1966 рр. — навчання у Львівському державному інституті фізичної культури.

1975 рік — розпочав арбітраж поєдинків Першої ліги першості колишнього Радянського Союзу.   1978 рік — дебютував як головний арбітр у Чемпіонаті колишнього Радянського Союзу, вивівши на поле (ст. «Динамо») гравців московського ЦСКА та єреванського «Арарату». З 13 липня 1979 року — суддя всесоюзної категорії. 1980 рік — був арбітром на міжнародному молодіжному турнірі з футболу, що проходив у КНДР.

9 травня 1981 року обслуговував фінал кубка СРСР (ФК «Спартак» Москва—СКА «Ростов-на-Дону») разом із Мирославом Ступаром і Миколою Брєєвим. Після матчу бригаду арбітрів за висококваліфіковане суддівство особисто привітав президент ФІФА Жоао Авеланж. За підсумками сезону був включений до списку «10 кращих арбітрів СРСР».

Протягом 10 сезонів обслуговував матчі Чемпіонату СРСР у вищій лізі. Провів як головний рефері 90 поєдинків, а в 33 матчах був боковим суддею. Як лайсмен провів по дві зустрічі в Кубку європейських чемпіонів та Кубку УЄФА1974—1989 рр. 15 років очолював обласну колегію суддів.  

Із 1992 року О. Теметєв — делегат-інспектор у вищій та першій лігах Першості незалежної України.

Із 1992 року був делегатом-інспектором у вищій та першій лігах Чемпіонату України серед команд майстрів.

2007 рік — нагороджений   золотою медаллю «За заслуги» ФФУ.

2007—2017 рр. — Олександр Теметєв працював директором ОДЮСАШ облради ДСТ «Україна», а також був делегатом матчів від ФФЗ у Чемпіонаті області.  

З великим болем і сумом у серці поминаємо дорогого чоловіка, батька, дідуся Олександра Теметєва, якого не стало 40 днів тому. Бог забрав тебе із земного життя, а нам залишив у серцях біль, смуток та журбу на добру пам’ять про тебе.

Сумуємо і пам’ятаємо — дружина, син, донька, внуки, велика рідня з Берегова, Ужгорода, футбольна сім’я краю, колеги, друзі, сусіди…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат