Закарпатські школярки тріумфували на міжнародному конкурсі з української мови

08.06.2019 14:58 СОЦІО

Чотири закарпатські школярки ввійшли до числа кращих знавців української мови у 2019 році, виборовши три перші та одне друге місця на одному з найпрестижніших змагань зі знання української мови у світі — Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика.

У суботу, 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, юні тріумфаторки зустрілися з народним депутатом Робертом Горватом в Ужгороді та розповіли про участь у конкурсі, своє навчання у школі і взагалі про те, що саме надихнуло їх більше уваги приділяти вивченню рідної мови, як проходила підготовка до конкурсу, які плани попереду.

Антоніна Ястреб, учениця 3-го класу Новоселицької ЗОШ I—II ступенів (Перечинський район), Меліса Іванюк, учениця 5-го класу Нижньореметівської ЗОШ I—II ступенів (Берегівський район), та Олександра Соломка, учениця 7-го класу Лінгвістичної гімназії імені Т. Г. Шевченка Ужгородської міської ради, зайняли на конкурсі перші місця у своїх вікових групах. Діана Попович із Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів стала другою серед учнів та учениць 9-х класів.

«Ці дівчатка з різних куточків Закарпаття — від обласного центру до маленького прикордонного села, ввійшли до числа школярів, які найкраще у всій Україні знають українську мову. Вони великі молодці!» — зазначив Роберт Горват.

Більш того, саме ці дівчатка власним прикладом руйнують прикрий, несправедливий стереотип, який побутує нині в Україні. Мовляв, ми, закарпатці, ставимося якось прохолодно до української мови і знаємо її, м’яко кажучи, не дуже добре. Саме ці діти — яскравий доказ того, що всі подібні звинувачення — безглузді та безпідставні.

Разом із батьками школярки зустрілися з Робертом Горватом, погуляли центром Ужгорода та за спільним сніданком поговорили про важливість ґрунтовної та якісної освіти, про зміни, які нині відбуваються у цій сфері в Україні, про можливості, які дає для школярів зовнішнє незалежне оцінювання, і не тільки. Головний підсумок розмови — якщо вчитися та докладати зусиль, для тебе будуть відкриті всі двері та безліч можливостей попереду.

«Дякую батькам за те, що виховують своїх дітей із жагою до знань, інтересом до всього нового та любов’ю до рідного краю. Вважаю, що такі досягнення мають всіляко підтримуватися, а тому з нетерпінням чекаємо на результати ЗНО», — підсумував народний депутат.

Довідково

Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу. За останні роки кількість учасників конкурсу сягала 5 млн. людей з-понад 20 країн світу.

Конкурс щороку стартує 9 листопада з 1999 року, у День української писемності та мови, та проходить у чотири етапи за олімпійською системою: шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський.

Фото 0312.ua

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат