Історія успіху: Як в Ужгороді європейські партнери допомогли врятувати безнадійне підприємство

03.03.2018 14:47 СОЦІО

 

Ще у травні 1946 року на базі обласної організації Українського товариства глухих (УТОГ) створили Ужгородський навчально-виробничий комбінат, де працювали випускники школи для глухонімих дітей. На цьому комбінаті були майстерні з пошиття одягу та кілька інших ремісницьких цехів.


У 1966 році комбінат офіційно розділили на меблеве і швейне виробництво. Відтак з’явилися Ужгородські учбово-виробничі підприємства (УВП) № 1 та № 2.

Власне, на УВП№ 2 шили прості швейні вироби. Головним чином, рукавиці для робітників, потім і спецодяг.

Згодом комбінат почав занепадати. Замовлень було дедалі менше, техніка псувалася. Навіть не було коштів, аби відремонтувати приміщення.

Нинішній керівник підприємства Наталія Марценюк розповідає, що коли прийшла у 2010 році на це підприємство, то у неї просто опустилися руки. Це було гнітюче враження. До цього Наталія Марценюк працювала на найбільшому швейному підприємстві області — Ужгородській швейній фабриці «Парада». Мала контакти деяких іноземних партнерів. Саме на європейських партнерів була надія.

«Я телефонувала одному зі знайомих партнерів і просила його дати нам якесь замовлення. Вони погодилися і ми почали відроджувати швейне виробництво», — каже п. Наталія.

Тоді ж Фонд соціального захисту інвалідів виділив певні кошти на закупівлю швейної техніки. Почалася робота. Щоправда, виникли труднощі, бо той персонал, який тут був, не мав навичок пошиття складних речей. А замовлення були саме на модельні брюки та костюми від відомих європейських брендів. Набирати досвідчених працівників було важко, бо не було коштів, щоб «їх перекупити». Почали навчати власних фахівців. Справа зрушила з місця. Далі замовлення були з багатьох європейських країн. Шили також спідниці для поляків. Франція та Італія замовляли пошиття білизни.

Нині на підприємстві працює 95 працівників. 60 % із них це люди з вадами слуху. Завдяки співпраці з європейцями комбінат став рентабельним. У цехах поміняли вікна, закупили столи та техніку. Комбінат почав шити форму для військових Голландії, шили також піджаки для німців. Здебільшого, це був формений одяг.

Але нині орієнтація трошки помінялася. «На нас вийшов дуже крупний шведський замовник — фірма Baltik. Ось із ними у нас контракт на пошиття рятувальних жилетів. При цьому це жилети не лише для людей, але й на домашніх улюбленців», — розповідає Наталія Марценюк. До речі, пошиття жилетів є дуже відповідальною роботою.

Вироби ужгородців розміщено в одному з європейських каталогів. Усього в рік підприємство виготовляє 8 000 жилетів.

Від якості виробу залежить життя людей, тому тут прискіпливий контроль. Нарікань із боку шведів немає. Більше того, комбінат отримав зі Швеції диплом-подяку за вклад у порятунок людей на воді. Нещодавно шведська фірма продовжила контракт із ужгородцями ще на три роки.

До речі, зі слів п. Наталії, на комбінаті, попри те, що доводиться виконувати крупні замовлення для європейців, ніколи не відмовляють закарпатським установам чи фірмам. Тут шили одяг для юних залізничників Ужгородської дитячої залізниці, формений одяг для рятувальників або навіть одяг для співробітників одного з супермаркетів.

Як каже Наталія Марценюк, наразі підприємство також очікує 800 тисяч гривень із того ж таки Фонду соціальної допомоги інвалідам. Це дасть змогу закупити ще новіше обладнання, привести до ладу деякі приміщення. Розширювати виробництво можна, адже тут будували цехи на 700 чоловік. Завдяки співпраці з європейцями можна отримати ще більше замовлень, але є інша проблема — персонал. «Катастрофічно не вистачає швачок, адже в місті є ще кілька крупних швейних підприємств. Наразі ми платимо нашим швачкам в середньому 5000 грн. зарплати, але за кордоном зарплати значно вищі й багато швачок їдуть туди», — бідкається Наталія Марценюк.

Але керівник не втрачає оптимізму. Наразі співпраця з Євросоюзом значно полегшилася, контакти стали набагато активнішими, а головне — стало менше бюрократії.

Для довідки. За даними Державної служби статистики України, експорт українських товарів до ЄС у 2017 році зріс на 29,9 % та склав 17,5 млрд. доларів.

ТЕГИ : Парада

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат