Цього року Ужгород матиме потужну презентацію на Днях України в Кошице

09.02.2018 22:14 СОЦІО

Керівник словацького фонду Feman, радник мера Кошице, головний організатор Днів України в Кошице Едуард Бураш розповів про підготовку до цьогорічних Днів України.

— Пане Бураш, нещодавно мер міста Кошице Ріхар Раші розповів про те, що цього року особливо активно до Днів України в Кошице готується власне Ужгород. Про що вже домовлено з владою Ужгорода?

— Цього року дійсно вперше Ужгород буде не просто представлений на Днях України, а будуть своєрідні Дні Ужгорода. Що стосується презентації міста Ужгорода, то це буде широка програма. Власне Дні України розпочнуться з виставки робіт художників Закарпаття, яку представить «Галерея Ілько». Щодо культури і мистецтва, то будуть різні колективи. Буде і легендарний ужгородський «Кантус».

Широкою буде і спортивна програма, у рамках Днів відбудеться вже традиційний Кубок із петанку «Кошице — Ужгород».

На гастрономічних днях будуть представлені ужгородські кафе та ресторани. До речі, цього року будуть не лише конкурси на кращий борщ, а й на кращі вареники.

На бізнес-форумі будуть ужгородські підприємці. Буде багато актуальних тем, які стосуються міжкордонної співпраці.

Одним словом, цього року відвідувачі Днів України побачать Ужгород, як кажуть, у всій красі. Ми надаємо приміщення, сцени та апаратуру, а влада Ужгорода повинна їх максимально ефективно використати.

— Чим ще особливі цьогорічні Дні України?

— Цього року до Днів прикута особлива увага владних структур. Адже вони будуть приурочені відразу кільком визначним ювілеям. Це — 100-річчя створення Чехословацької Республіки, до складу якої свого часу входило і Закарпаття. Це і 25-та річниця створення Словацької Республіки, і 25-та річниця торговельної угоди між Словаччиною та Україною ну, і, зрештою, підписання угоди про побратимство між Кошице та Ужгородом. Ну і не варто забувати, що і сам Ужгород цього року відзначає своє 1125-річчя. Відповідно під знаком усіх цих дат відбуватимуться різні події на Днях України в Кошице.

— На Днях України традиційно цікавою є культурна програма. Що стосується не Ужгорода, які ще колективи приїдуть з інших регіонів на Дні України?

— Ну якщо від Закарпаття ми очікуємо «Кантус» та «Бревіс», то до них приєднаються також Народний художній колектив України, ансамбль спортивного бального танцю «Грація» з Вінниці, а також Народний художній колектив системи освіти і науки України, ансамбль сучасної хореографії «Божья коровка» з міста Нова Каховка Херсонської області. Будуть й інші колективи. Програма буде насиченою. Фактично на сценах міста кожного дня будуть концерти і все закінчиться великим гала-концертом.

— Мер Кошице пан Раші нам також повідомив про те, що в рамках Днів України відбудуться якісь контакти і між вищими навчальними закладами.

— Так, цього року ми на цьому акцентуємо увагу. Наші університети будуть презентувати свої можливості для потенційних українських студентів. Налагоджуватимуться контакти між навчальними закладами. До речі, ми очікуємо приїзд крупної делегації Таврійського національного університету імені Вернадського. Цей університет зі славною історією, він був заснований ще в 1918 році, тобто цього року також відзначає ювілей. Раніше цей університет був у Криму, а зараз у Києві. Ми очікуємо не лише на приїзд ректора, але й цілої делегації, у складі якої буде і колишній прем’єр-міністр України Валерій Пустовойтенко.

— Хотілося б знати, що цього року буде родзинкою Днів України в Кошице?

— Родзинок буде багато, але хочу розповісти про одну з них. Наразі в світі набирає популярність гра снукер. Турніри зі снукеру збирають величезні аудиторії. Виявляється, ця гра є популярною в Україні. В Україні є навіть молодіжна академія снукеру. Так от, під егідою Національної федерації снукеру України в рамках Днів України в Кошице відбудеться міжнародний турнір зі снукеру, у якому візьмуть участь спортсмени з України, Словаччини, Білорусі та Молдови. Буде понад 30 дорослих учасників та 25 юніорів. Буде підписано угоди про партнерство між Кошицьким снукер-клубом та клубами з України. Ну і, зважаючи на популярність снукеру, ми також проведемо майстер-класи з цієї гри для всіх бажаючих. Так що запрошую всіх в гості на Дні України. Буде цікаво.

ProZak.info

ТЕГИ : Едуард Бураш

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат