На Закарпатті виник угорський скандал

22.09.2018 19:48 КРИМІНАЛ

Навіть попри останній скандал навколо Закону «Про освіту», Угорщина доводила, що у жодному випадку не кине закарпатців у біді.

І мова не лише про закарпатських угорців. Саме Угорщина допомогла нам із вакцинами від кору в кризовий період, коли Міністерство охорони здоров’я України не могло забезпечити наш край вакцинами у час епідемії кору. Саме Угорщина безкоштовно надала нашим водоканалам рідкий хлор, коли єдине українське підприємство тимчасово припинило роботу і водоканали України могли припинити водопостачання.

І ось зараз стало відомо, що українська влада таки носить камінь за пазухою щодо ставлення до угорців Закарпаття. Товариство угорської культури Закарпаття повідомило, що з якогось дива на держкордоні ведеться ретельна перевірка угорськомовних чиновників та журналістів Закарпаття. Ось текст заяви:

«Президія Громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття» (ГО «ТУКЗ-КМКС») обурена тим, що Державна прикордонна служба України разом із співробітниками Служби безпеки України (СБУ) намагаються залякати закарпатських угорців через тиск. Вимагаємо пояснення від компетентних осіб, із яких причин проводяться поглиблені перевірки, які інколи тривають кілька годин без видачі протоколу, державних посадових осіб, державних службовців, представників місцевих органів влади, а також журналістів угорської національності при перетині українського державного кордону. Оскільки йдеться про неодноразові випадки, Товариство вважає це переслідуванням представників угорської інтелігенції Закарпаття. Народний депутат України В. І. Брензович звернеться із запитом до голови СБУ Василя Грицака надати офіційне роз’яснення щодо ситуації, яка склалася стосовно необгрунтованих перевірок зазначених осіб угорської національності при перетині ними держкордону».

Останнім часом дійсно на українсько-угорському кордоні прикордонники ведуть немотивовану ретельну перевірку деяких закарпатців угорського походження. При цьому перевіряються не прості громадяни, а представники влади. І навіть не всі представники влади, а вибірково. Тобто, прикордонники отримали «замовлення» на конкретних осіб. І ось зараз випливла інформація, що перевіряють тих закарпатських угорців, які працюють в органах влади і можуть мати угорські паспорти. А, як відомо, свого часу голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що не терпітиме на державній службі жодного дня чиновника, який має подвійне громадянство. Навряд чи це Геннадій Москаль попросив прикордонників відшуковувати таких чиновників на кордоні, бо наразі фракція угорців в обласній владі входить у коаліцію з фракцією БПП, якою керує Москаль. Таку вказівку прикордонники отримали згори. І вправно її виконують.

Є і перші жертви. Зокрема, цього тижня депутат Берегівської райради Карой Беркі склав мандат. І хоч у заяві не вказано причину такого кроку депутата, але, за інформацією видання Мукачево.нет, він став жертвою ретельного огляду прикордонниками на кордоні і в нього було знайдено угорський паспорт.

Не буде великим відкриттям те, що десятки тисяч закарпатців мають угорські паспорти. Серед них можуть бути і чиновники, і спортсмени, і журналісти. І робиться це не тому, що люди таким чином хочуть якось самовиразитися чи ідентифікуватися. У більшості випадків тут виключно прагматична ціль. Із таким паспортом легше подорожувати, можна купувати автомобілі за кордоном без обов’язкової пересічки, мати можливість здобуття освіти у будь-якій країні Євросоюзу та багато іншого. І ось зараз українська влада вирішила, що з цим потрібно якось боротися. І почала з угорськомовних чиновників та журналістів Закарпаття.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат