Кухня. Гастрономічний бутик

27.01.2018 13:43 ДОЗВІЛЛЯ

Ужгород готує найкращу домашню каву. Місцева господиня зварить божественний напій у своїй старій гейзерній кавоварці. Ароматна, насичена, навіть масляниста кава, яка по-справжньому бадьорить. У цьому ритуалі є певна самобутність ужгородців. Якби ця традиція передалася усім-усім нашим кав'ярням. Бо буває по-різному.

Афіша з надписом «У нас найсмачніша кава» залишається тільки штампом, та ще й часто неправдивим. Ніколи не знаєш, що насправді тобі продали під штучними ароматизаторами, вершками, топінгами й цукром. Хороша кава з якісним молоком уже є смачною. А найкраща кава і без молока досконала. І навіть без цукру.

Кажуть, будь який заклад спочатку пізнається за кавою і клозетом. Еспресо має бути ідеальним. Текстура, тіло, крема, температура. Любитель кави має кайфувати від неї. Якщо нема задоволення, значить, кава неправильна. Тоді чому за неї треба платити?

З іншого боку, ми стаємо вибагливішими, подорожуємо, а головно — активно розвивається світовий кавовий ринок. І у ці дні все більше кав’ярень уже не міряються кількістю сиропів і назв напоїв, а прагнуть здивувати якістю. Якістю зерна й апарату, роботою бариста. Ужгородський кавовий ринок починає приємно дивувати. І вже не так легко продати будь-який напій — надто гіркий, вже холодний, без правильної креми, капучино, яке і не капучино, чи лате, яке і не лате. Нині працівники за баром не просто натискають кнопку, а навіть ретельно вичищають усю стару каву з ріжка, пропускають воду, правильно темперують каву й подають напій одразу після приготування. Іронія, звісно. Сьогодні «кавовари» стають справжніми бариста, а весь процес перетворюють у творчість. Бариста любить свою роботу. Поспостерігайте за людиною, яка варить вам каву. Якщо вона робить це натхненно, то і напій вас надихне. Якщо ж помітили, що працівник навіть стару каву не всю викинув і не пропустив зайву воду, то тікайте від нього.

Тим не менше, у багатьох ужгородських закладах кава стає достойним напоєм із відповідною ціною. Конкуренція зростає. Так, усе посоліднішало. Навіть третя кавова хвиля накриває місто. І у кав’ярнях уже не достатньо хизуватися свіжозмеленою кавою, а модно сказати: у нас зерна свіжого обсмажування. А якщо ще й кава Specialty, то це вже космос (зерна, що вирощені на висоті понад 1000 м у екологічно чистій місцевості, вони проходять тривалий процес сортування, їх спеціально збирають і обробляють, у одному упакуванні — завжди зерна одного урожаю).

Я склала список закладів, де, на мою думку, каву обожнюють, живуть нею, досконало знають роботу кавомолки, кавомашини, тонкощі зерна, його обсмажування... Хочу поділитися цим списком. І хай це буде блогерський пост, а не журналістська стаття. Йдеться про моє бачення, яке сформувала з власних досліджень ринку закарпатських кав’ярень, українських загалом і європейських. Дечому навчилася і на фестивалях кави, у роботі, а також у спілкуванні з кращими гравцями цього бізнесу в Україні.

КУХНЯ. Гастрономічний бутік

Просто скуштуйте. І не бійтеся, мовляв, ресторан. Це демократичний і доброзичливий заклад без пафосу. Еспресо коштує менше, ніж у певних інших кафе. Хлопці варять каву від обсмажувальників із Дніпра з хорошою репутацією. Бленд створили відповідно до вподобань закарпатців — з шоколадними нотами і м’якою гірчинкою. Кава завжди смачна і хочеться повторити. І від двох еспресо чи рістретто поспіль не буде тремору. Я пила і о 17.00, але всю ніч міцно спала. Ця кава у мене на першому місці.

Eat me Cafe

Засновники закладу живуть кавою! Постійно вкладають у нове обладнання і продукт. Мають сміливість приносити на ринок щось нове, саме вони перші запустили третю кавову хвилю. Тут варять виключно Specialty. Пропонують альтернативу та гейзерну каву. До речі, у закладі є натуральні домашні сиропи, а це смачно й з родзинкоюі.

У Eat me гарно приходити, коли нема авралу, а бариста мають достатньо часу приготувати всім найкращий напій.

BYRON Espresso bar

Ця локація одразу приваблює дизайном. У такому стилі часто оформляють кав’ярні третьої хвилі у Європі та великих українських містах. Тож інтуїція підказала, що і з кавою тут буде порядок. На фасаді є дошка. А на ній виднівся спокусливий надпис: кава вирощена на висоті понад 1000-1200 м. Це і є знак, що до цього напою тут ставляться дуже скрупульозно. Зерна у Byron — свіжого обсмажування від бренду «Фунт кофе». Це трохи інша кава, не зовсім та, до якої звикли закарпатці. Не надто в’язка і не шоколадна і з приємною гірчинкою. Радше — з вираженою кислинкою. Наразі не можу звикнути до їхнього еспресо, а ще дуже шкода, що не варять рістретто. Мій улюблений напій — раф у чашечці м’ятного кольору за столиком біля вікна.

Duffort Espresso bar

Це любов із першого погляду. Якось спитала у дівчаток-працівниць про їхню каву, то вони натхненно і цікаво розповідали. І не в дусі: це арабіка, це робуста. А про ступінь обсмажування, бленд, країни походження зерна… Люблю влітку лате з листочком м’яти саме на яскравій терасі Duffort. Або капучино з latte art у широкій чашці. Воно так інстаграмно виглядає. На терасі можна і полежати з кавою у гамаку. Навіть у холодну пору — з картатим пледом. До речі, кафе впровадило альтернативну лінійку. А ще захват від какао, яке готують із додаванням тертих бобів і олії какао, однак це вже інша історія.

Indigo Shanti-Cafe

Тут відчувається любов у всьому, тож і кава має бути на рівні. Я очікувала, що власники скрупульозно зосередяться на чаях, а кава буде більше побіжною. Однак здивувалася, коли вперше побачила красивий еспресо у чашці кольору морської хвилі. За ароматом і кремою одразу зрозуміла, що буде смачно. І так, це була насолода. У індійському просторі добре зігріватися біля каміну з чорною кавою або фірмовим капучино зі спеціями і медом.

Fashion Cafe

Літня територія з розприскувачем води і кавою у правильному посуді. Так, акцентую на посуді. Еспресо у склянці овальної форми з товстим склом. Так, посуд впливає на результат. Кава — та ж, що і в Old CONTINENT, але смачніша. Жаль, що наступні кілька сезонів заклад не працюватиме, адже на площі Петефі ремонт.

Old CONTINENT

Хороша кава, міцна неймовірно. Після неї можна і гори звернути. Лобі-бар готелю є одним із улюблених просторів для моїх інтерв’ю та інших ділових зустрічей. Тут тихо, людей мало, а персонал делікатний. Було би взагалі чудово, якби у барі був аналогічний посуд, як у сусідньому фешн-кафе.

Чічка

Чічка розквітла на окраїні, у районі Радванки, але все одно хочеться до неї йти. Особливо, коли тепло й сонячно, то затишно сидіти з дівчатами на просторій терасі. За баром працюють дві сестри. Одна з дівчат — Катка Мучичка — зварить вам мистецьку каву. Вона вправно нанесе спеціальним пером малюнок на шапочці кави з молоком. А ілюстрація буде сюрпризом. А можете і замовити картинку. Думаю, Катя може намалювати все. До речі, дівчина проводить майстер-класи для любителів кави і навчає професіоналів.

Заходьте, бо смачно і красиво. Важливо хоч інколи виринати з гучного центру й звичних місць.

Mokasol

Засновники пригощають Ужгород чудовою кавою. Тут бариста проходять хорошу школу і знають, як потішити улюбленим напоєм. Працівники мали хороше навчання, а це відчувається у кожній чашці еспресо. Заклад експериментує з блендами й відтінками смаку й ретельно працює, аби досягнути збалансованого результату. Люблю прийти сюди, вмоститися біля вікна з виглядом на музей Бокшая і насолоджуватися рістретто або еспресо.

Muffin Cafe

Часто в Instagram бачила пости про цей куточок. Писали, що кава хороша і мафіни домашні з незвичними смаками. Нарешті спеціально дісталася у Новий район. Людей було море. Ті кілька столиків зайняті, тераса — теж, бар активно працює. Скуштувала капучино з шоколадним мафіном, відтак збагнула ажіотаж. Новий район потребував душевного закладу. Тим паче, тут зерна свіжого обсмажування, а по соцмережам видно, що кафе співпрацює з львівською «Палярня Чехович». А Палярня є моєю улюбленою у Львові.

Кажуть, найкраще готує каву власник Muffin. Хотілося би натрапити.

PANORAMA

Люблю тут саме еспресо. Насичений, міцний і в білій чашці з товстими стінками. Ще не бувало так, аби не сподобався. Ранкова кава біля панорамного вікна з виглядом на Ужгород — це є дуже романтично.

Кавовий дім

Київський бренд з мережею по Україні. Буває по-різному, але переважно подають смачну грамотно зварену каву. Їхня Lila & Rose ностальгійна для мене. Делікатна й легка. Кавовий дім з його лаконічністю є оптимальним для ділових зустрічей. Ніщо не відволікає, не надто розслабляєшся і за каву не соромно перед діловими партнерами.

Антресоль

В Антресолі щось змінилося у кращий бік. Раніше не могла пити їхньої кави. Але понад рік люблю заходити на їхній лате. А ще у них дуже цікава «Butter coffee» — з медом і вершковим маслом, дуже популярна у Силіконовій долині. У цьому закладі справді сталися кавові зміни. Про це свідчить і надпис у меню: 100% арабка найвищої якості, зерна, зібрані тільки вручну, власна рецептура та контроль якості кожної партії.

The DOORScafe bar

Багато моїх знайомих люблять DOORS за концептуальну атмосферу. У соцмережах часто натрапляю на милі фото з цього простору. Нещодавно там побувала. Це своєрідний зимовий сад, у якому відкрилася й кімнатка з обігрівом. Пічка біля цегляної стіни, дерев’яні підони в якості декору й багато картатих пледів. У світлиці почуваюся наче у будиночку десь у горах. Дружелюбні дівчатка зварили нам непогане капучино. Думаю, ця чудова територія має потенціал й простір для розвитку напрямку кави.

Виїхати з Ужгорода: Деренівська купіль

Так, це вже не Ужгород, але ж зовсім поруч. Моя улюблена позиція у барній карті — фірмовий лате зі спеціями. Люблю поєднання кави, спіненого молока й пікантних ноток. Гадаю, секрет смачної кави у хорошому зерні, потужній кавомашині й воді із власної свердловини. Тим паче, екологічно чиста місцевість. Час зупиняється, коли гуляю у садах Деренівки і насолоджуюся пряним лате.

Евеліна Гурницька, фото авторки.

Світлини Muffin Cafe, Mokasol, Дім кави — із соцмереж

ТЕГИ : кав'ярні

Коментарі :


 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Січень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат